Χρυσοχοΐδης - Ανδρικόπουλος: Παρασκήνιο και αντιδράσεις. Πώς οδηγήθηκε σε παραίτηση ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Χρυσοχοΐδης - Ανδρικόπουλος: Παρασκήνιο και αντιδράσεις. Πώς οδηγήθηκε σε παραίτηση ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Facebook Twitter
Η εξώθηση σε παραίτηση για τον Ανδρικόπουλο ήταν μάλλον αναμενόμενη καθώς ήταν ένα πρόσωπο που είχε βρεθεί στο «στόχαστρο» μετά την παρουσίας του στην προεκλογική συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα για τις ευρωεκλογές.
1

Έντονο παρασκήνιο και πολλές πληροφορίες για το πώς οδηγήθηκε στην παραίτηση ο αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έρχονται στο φως.

Το κλίμα είχε αρχίσει να βαραίνει, όταν χθες, ο νέος υπουργός απέκλεισε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδη Ανδρικόπουλο και τους αντιστράτηγους στην πρώτη σύσκεψη που συγκάλεσε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ήταν το πρώτο καμπανάκι για όσα ακολούθησαν και κορυφώθηκαν αργά τη νύχτα με τις πληροφορίες σήμερα να αναφέρουν πως αναμένεται επίσημη ανακοίνωση παραίτησης από τον αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο.

Το παρασκήνιο της ρήξης

Λίγο αργότερα και ενώ η κίνηση του νέου Υπουργού είχε θεωρηθεί προάγγελος εξελίξεων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τον Αριστείδη Ανδρικόπουλο να του υποβάλει την παραίτησή του. Ωστόσο φαίνεται πως αρχικά ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αρνήθηκε να το πράξει επικαλούμενος τον θεσμικό του ρόλο.

Στη συνέχεια, και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsit, o υπουργός Προστασίας του Πολίτη, φέρεται να έδωσε εντολή να μην περάσει κανένα υπηρεσιακό έγγραφο από το γραφείο του αρχηγού της Αστυνομίας για υπογραφή και ουσιαστικά κατέστησε «ανενεργό» τον Αριστείδη Ανδρικόπουλο.


Λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., υπέβαλε τελικά την παραίτησή του.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να αντικατασταθεί, αρχικά, από τον υπαρχηγό του Σώματος, τον αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη. Εντός της ημέρας αναμένονται ανακοινώσεις από τον ίδιο τον υπουργό ενώ είναι ήδη γνωστό πως έρχονται ριζικές αλλαγές στο σύνολο της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.. Ωστόσο αυτές δεν μπορούν να γίνουν τόσο άμεσα παρά μόνον  μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, μετά τις 22 Ιουλίου.

Η εξώθηση σε παραίτηση για τον Ανδρικόπουλο ήταν μάλλον αναμενόμενη καθώς ήταν ένα πρόσωπο που είχε βρεθεί στο «στόχαστρο» μετά την παρουσία του στην προεκλογική συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα για τις ευρωεκλογές. Ο Αριστείδης Ανδρικόπουλους ήταν στη συγκέντρωση και είχε προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Αντίδραση από την Όλγα Γεροβασίλη


Οι εξελίξεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκάλεσαν την αντίδραση της τέως υπουργού Όλγας Γεροβασίλη, η οποία με ανάρτησή της στο Facebook, σχολίασε την πρόθεση του διαδόχου της να «ξηλώσει» την ηγεσία της Αστυνομίας.

«Σε λίγες ώρες μετά από «αντικειμενική» αξιολόγηση (!) ζητήθηκε η παραίτηση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ. Θυμίζω στον κ. Μητσοτάκη τις υποσχέσεις του για επιλογές με βάση την αξιολόγηση και χωρίς κομματικά κριτήρια στις θέσεις ευθύνης. Έτσι αντιλαμβάνονται, σαν λάφυρο, την ΕΛ.ΑΣ και τους ανώτατους αξιωματικούς. Είμαι σίγουρη ότι οι έκτακτες κρίσεις που θα γίνουν στο σώμα δεν θα έχουν κομματικά χαρακτηριστικά, θα γίνουν αξιοκρατικά με βάση αξιολογήσεις, χωρίς κομματικά κριτήρια και χωρίς ούτε μια στιγμή να του έχει περάσει από το μυαλό το κομματικό κράτος. Σε αναμονή των επόμενων ρεβανσιστικών επιθέσεων της νέας Δεξιάς».

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM
Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM