ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Τσίπρας: Καραμανλής, Παπανδρέου και Σαμαράς έχουν ευθύνες για την χρεοκοπία

Τσίπρας: Καραμανλής, Παπανδρέου και Σαμαράς έχουν ευθύνες για την χρεοκοπία Facebook Twitter
4

Προσωπική επίθεση στον Κώστα Καραμανλή αλλά και στους πρωθυπουργούς που τον διαδέχτηκαν, εξαπέλυσε απόψε ο Αλέξης Τσίπρας καταλογίζοντάς πολιτικές ευθύνες για την οικονομική πορεία της χώρας. 

Σε συνέντευξή του στον σταθμό Open, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε τη χθεσινή ομιλία του κ. Καραμανλή στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, μετά από περίπου 10 χρόνια από την τελευταία δημόσια ομιλία του. «Μίλησε 16 λεπτά, πάνω - κάτω 1,5 λεπτό για κάθε χρόνο σιωπής. Σεβαστή η επιλογή του αλλά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι εγώ, όπως και όλοι οι πολίτες, ανέμενα να έχει κάποια δόση αυτοκριτικής για τα δικά του πεπραγμένα». 

Ο πρωθυπουργός είπε για τον πρώην πρόεδρος της ΝΔ ότι «μπορεί να μην ήταν πρωθυπουργός στα μνημόνια, ωστόσο ήταν ο πρωθυπουργός που άφησε ανοιχτή την πόρτα στα μνημόνια (...) Επέλεξε να φύγει, έχοντας πλήρη εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν η χώρα».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και σε άλλους πρώην πρωθυπουργούς. Για τον Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι «μάλλον δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε, έλεγε "λεφτά υπάρχουν", οδήγησε τη χώρα στην "αγκαλιά" του ΔΝΤ και αυτός επέλεξε να φύγει και να παραδώσει στον επόμενο, σε ένα μη εκλεγμένο πρωθυπουργό». Όσο για τον κ. Σαμαρά, τον κατηγόρησε ότι «μιλούσε για Ζάππεια και επέλεξε να παραδώσει τη χώρα στο λεγόμενο σχέδιο της "αριστερής παρένθεσης", λεηλατημένη χώρα, με άδεια ταμεία».

«Η κυβέρνηση Καραμανλή δημιούργησε ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, που ήταν και η αιτία που μας οδήγησε στην επιτροπεία. Ο κ. Καραμανλής και η παράταξη της ΝΔ γιγάντωσαν ένα τεράστιο πελατειακό κράτος, δημιούργησε συνθήκες ασυδοσίας. Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο και μοντέλο διοίκησης και διακυβέρνησης, δεν μπορεί να είναι επιλογή μας να γυρίσουμε σε ένα μοντέλο που οδήγησε στην χρεοκοπία (...) θα ήμουν πολύ ευτυχής να ήμουν πρωθυπουργός σε αυτές τις συνθήκες, αλλά εγώ κλήθηκα να μαζέψω τα ασυμμάζευτα. Βρήκαμε το 2015 άδεια ταμεία, οι συντάξεις πληρώνονταν μήνα μήνα».

«Ο κ. Παπανδρέου ήταν στον κόσμο του, δεν είχε ιδέα τι ακριβώς συνέβαινε και έλεγε «λεφτά υπάρχουν». Ο ίδιος με τους χειρισμούς του έφερε το ΔΝΤ και τα Μνημόνια. Αργότερα, ο κ. Σαμαράς οδήγησε τη χώρα σε κοινωνική λεηλασία, 28% ανεργία, 300.000 λουκέτα (...) θα με κρίνουν η Ιστορία και ο λαός. Είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, εκείνοι την έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια. Εγώ κατάφερα εκεί που αυτοί απέτυχαν».

Για τις δημοσκοπήσεις και τις εκλογές
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε στη συνέχεια να υποβαθμίσει την ήττα από τη ΝΔ με διαφορά 9,36% στις ευρωεκλογές: «Στις ευρωεκλογές η ΝΔ πήρε 1.850.000 ψήφους. Δεν έχει κυβερνήσει κανείς με τόσες ψήφους. Μιλάμε για άλλο ματς, όχι για 2ο ημίχρονο. Το αποτέλεσμα θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν με «τελείως διαφορετικά κριτήρια» στις κάλπες της 7ης Ιουλίου. «Το να καλύψουμε τη διαφορά 500.000 ψήφων είναι απόλυτα εφικτό».

Για το ενδεχόμενο μη αυτοδύναμης κυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι όποιο κόμμα κερδίσει τις 50 έδρες μπόνους «ακόμη και με μια ψήφο θα είναι επόμενη κυβέρνηση» και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για κινδυνολογία: «αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης είναι παραμύθια με δράκους. Αυτή η συμπεριφορά εκπέμπει μια μεγάλη αλαζονεία. Απειλεί την κοινωνία ότι αν δεν πάρει λευκή επιταγή θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες τον 15Αυγουστο (...) Πιστεύετε ότι όποιο κι αν είναι το πρώτο κόμμα θα δωρίσει τις 50 έδρες; Στις 8 του Ιούλη με μια ψήφο να είναι μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση. Την επόμενη των εκλογών θα υπάρχει προοδευτική κυβέρνηση. Η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ είναι ένα ακραίο σενάριο. Στις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση Συριζα-ΝΔ».

Για την συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ
«H συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο ήταν αναγκαίο κακό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Στα κρίσιμα θέματα με τους εταίρους ο Καμμένος δεν έλεγε "Βάστα γερά Γερούν". Οι Πρέσπες ήταν όμως μια τομή στην 4ετή κυβέρνηση και επανατοποθετούνταν οι διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό σύστημα. Αν μπορούσα να έχω λήξει τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ νωρίτερα θα το είχα κάνει (...) Η πραγματικότητα μας εμπόδισε να λήξουμε τη συνεργαασία με τον Καμμένο»

Για την υπόθεση Novartis

Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis και την κατηγορία Σαμαρά για πλεκτάνη, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης». «Ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες ευθύνες για το μεγάλο σκάνδαλο», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. «Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει αργούς ρυθμούς η Δικαιοσύνη (...) Εγώ ποτέ δεν μίλησα για ποινικό σκέλος, μιλούσα για πολιτικές ευθύνες και ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες», διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, «αλλά οι μονές τιμές φαρμάκων που δεν μειώνονταν ήταν εκείνες του Novartis, «ενώ στο κούρεμα ομολόγων του κ. Βενιζέλου η Novartis είχε εσωτερική ενημέρωση και τα «ξεφορτώθηκε» νωρίτερα», ισχυρίστηκε. «Το σκάνδαλο αυτό το πλήρωσε ο Έλληνας συνταξιούχος, ο Έλληνας ασφαλισμένος».

Με αφορμή την προειδοποίηση Σαμαρά για ειδικά δικαστήρια, ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε αν και ο κ. Μητσοτάκης θέλει να «εκδικηθεί» τους πολιτικούς του αντιπάλους για την απόφασή τους να προωθήσουν στη δικαιοσύνη «δύσοσμες υποθέσεις». 

Για τα εθνικά θέματα και την Τουρκία
«Δεν πιστεύω ότι έχει λόγο η Τουρκία να προκαλέσει θερμο επεισόδιο. Είναι στριμωγμένη, δεν εχει ερεισματα και συμμαχίες. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να μην εφησυχάζουμε γιατί ένα ατυχημα δεν είναι απίθανο να συμβεί. Γεωτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν πρόκειται να δεχθούμε. Τελεία και παύλα.Ο κ. Λοβέρδος πρέπει να θυμάται ότι το 1996 έγιναν τα Ίμια και ο Σημίτης έλεγε "Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς". Στα εθνικά θέματα καλό ειναι να αφήνουμε στην άκρη αυτή τη χυδαία μικροπολιτική»

Πολιτική
4

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Όσο το πολιτικό σύστημα της χώρας επιμένει να την διατηρεί σε τροχιά υποτέλειας και εξάρτησης, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αναφέρεται στη διακήρυξη
THE LIFO TEAM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
«Το να καλύψουμε τη διαφορά 500.000 ψήφων είναι απόλυτα εφικτό»Αφου το θεωρει τοσο ευκολο ο λαοπροβλητος -απερχομενος- πρωθυπουργος μας, γιατι δε κανει μεγαλες συγκεντρωσεις; Αυθορμητες δημοσιες συναντησεις; Γιατι προτιμα μονο ελεγχομενα περιβαλλοντα εντος κομματικου ακροατηριου;
Όταν το θυμάσαι 4.5 χρόνια μετά την εκλογή σου, και 1 βδομάδα πριν τις εκλογές που είναι σίγουρο πως θα χάσεις. Η πολιτική σκηνή της Ελλάδας, είναι ένας βολικός βόθρος για όσες χώρες θέλησαν και θέλουν να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους και την γεωστρατηγική θέση της χώρας.