Μητσοτάκης: Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα ξαναπάμε σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο

Μητσοτάκης: Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα ξαναπάμε σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο Facebook Twitter
EUROKINISSI
22

Την πρόθεσή του να ξαναπάει η χώρα σε εκλογές εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξή του στο Θέμα 104,6 εξήγησε πως για λίγες ψήφους μπορεί να κριθεί η ισχυρή εντολή που διεκδικεί η ΝΔ και πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Aπηύθυνε ισχυρή παρότρυνση στα στελέχη του να μην θεωρούν προεξοφλημένο το αποτέλεσμα.

Αν δεν υπάρχει ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία, τότε αυτό σημαίνει ότι θα ξαναπάμε σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο και με απλή αναλογική, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 'Αρα, τότε θα έπρεπε να συνεργαστεί το πρώτο με το δεύτερο κόμμα. Δεν νομίζω ότι οι πολίτες θέλουν αυτό, εκτίμησε και πρόσθεσε πως δεν μπορεί η ΝΔ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με την ακύρωση του ντιμπέιτ, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να βρεθεί απολογούμενος απέναντι σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Υπενθυμίζεται ότι και την Δευτέρα (24/06) η ΝΔ με δήλωση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του κόμματος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για το ναυάγιο του ντιμπέιτ.

Για τις ευρωεκλογές σημείωσε: «Σκοπός μας στις ευρωεκλογές ήταν μια καθαρή νίκη. Η εικόνα που αποκόμισα εγώ δεν ήταν μόνο των δημοσκοπήσεων αλλά της κοινωνίας. Έβλεπα δύο πράγματα. Αφενός ένα κύμα αντίδρασης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τον Τσίπρα προσωπικά και μια διάθεση απόρριψης μιας κακής κυβέρνησης. Έβλεπα όμως και κάτι άλλο, κόσμο που μου έλεγε ότι δεν έχω ψηφίσει τη ΝΔ αλλά σε εμπιστεύομαι για να φύγει ο Τσίπρας αλλά και για να μπορέσει να μας πείσεις έμπρακτα ότι η ΝΔ έχει αλλάξει. Ορισμένοι το κάνουν με μια δόση καχυποψίας και το σέβομαι αυτό. Νομίζω ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε μια ισχυρή λαϊκή εντολή».

«Δεν με αιφνιδίασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» κατέληξε.

Πολιτική
22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM

σχόλια

11 σχόλια
Επταήμερα εργασία και κάθε Κυριακή θα ψηφίζουμε κιόλας. Όμως η 28η Οκτωβρίου πέφτει Δευτέρα φέτος και τα Χριστούγεννα Τετάρτη. Μόνο εργασία, χωρίς ψήφο. Τι κρίμα...
Η απειλή για εκλογές τον Αύγουστο είναι άλλο ένα αυτογκόλ. Μα, αυτό το επικοινωνιακό επιτελείο δεν του κάνει φροντιστήριο ή απλά «δεν τα παίρνει»;
Νομιζω πυροβολα το ποδι του με αυτη την δηλωση, τωρα σιγουρα θα εχει μια ανεση στην επιλογη καποιας συνεργασιας αν δε βγαλει αυτοδυναμια, στο σεναριο της απλης αναλογικης με ποιον ακριβως περιμενει να βρει συναινεση; Οι συριζαιοι θα του την εχουν στημμενη με τετοιες δηλωσεις αν αναγκαστει να κανει πισω.
"Αν δεν υπάρχει ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία, τότε αυτό σημαίνει ότι θα ξαναπάμε σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο και με απλή αναλογική", επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. " 'Αρα, τότε θα έπρεπε να συνεργαστεί το πρώτο με το δεύτερο κόμμα. Δεν νομίζω ότι οι πολίτες θέλουν αυτό, εκτίμησε και πρόσθεσε πως δεν μπορεί η ΝΔ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ". Πηγή: www.lifo.grΕξαιρετικά ενοχλητικό το δίλημμα της αυτοδυναμίας. Και παλαιοκομμάτικό. Η νέα ηγεσία δεν έχει αλλάξει νοοτροπία καθόλου, δλδ "Ή ΕΓΩ ΘΑ ΣΑΣ ΣΩΣΩ Ή ΚΑΝΕΝΑΣ".Και εγώ ερωτώ :Αν - εφόσον η ΝΔ δεν πάρει αυτοδυναμία -, θα πάμε ξανά σε εκλογές και θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλο κόμμα, ΤΙ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ Η ΝΔ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΒΕΝΤΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΑΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ;Πότε θα απαλλαγούμε από το σύνδρομο του μοναδικού Μεσσία που νομίζει ότι είναι ο κάθε αρχηγός και θέλει να τον προσκυνάνε ;Φοβάται μη και δεν είναι "ιδεολογικά καθαρός" μήπως ; Καθόλου δεν ενδιαφέρει αυτό αν δεν πείσει την πλειοψηφία και ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ "ΘΕΟ".Γιατί άλλωστε, ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑΤΟΣ "ΘΕΟΥΣ" ΤΟΥΣ ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΜΑΓΟΙ ΜΕ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ.Εδώ ο Τσίπρας "συνεργάστηκε" με τον Καμμένο, φοβάται μην "λερωθεί" η ΝΔ αν συνεργαστεί με ΚΙΝΑΛ και ΕΚ ;
καλα δεν παρακολουθησες το δραμα του Βενιζελου στο ΚΙΝΑΛ; Αφου επιδιωξη του ΚΙΝΑΛ ειναι αν δεν εχει αυτοδυναμια να παει σε οικουμενικη-σουπα (δηλ ξανα Τσιπρας στην κυβερνηση)...
Μιλάω για την πρόθεση του Μητσοτάκη και της ΝΔ, μην μπερδευόμαστε. Ας κάνει το "άνοιγμα", ας αρνηθεί το ΚΙΝΑΛ και ξέρουμε ποιον θα χρεώσουμε.Ο ηγέτης πιστώνεται τις δικές του πρωτοβουλίες, δεν ετεροπροσδιορίζεται.
ΕΛΠΟ δεν ισχύουν αυτά που λες. Η ΝΔ όλη αυτήν την περίοδο δήλωνε ότι θέλει πολύ να συνεργαστεί με το ΚΙΝΑΛ είτε σε περίπτωση αυτοδυναμιας (συνεργασια για εκλογικο νόμο κ.α.) είτε για συγκυβέρνηση. Η Φώφη όμως αποφάσισε, για τους δικούς της λόγους, να αποκλείσει εκ των προτέρων το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας πλείστα στελέχη της να το δηλώσουν. Η δε ΕΚ δε θα μπει καν στη Βουλή αφού το όριο του 3% διατηρείται. Αρά κάνενας από αυτούς που θέλουν να συνεργαστούν με τον Μητσοτάκη δεν μπορούν, ενώ κανένας από αυτούς που μπορούν δε θέλουν (εκτός από τον Τσίπρα). Ο εκβιασμός ανήκει συνεπώς αποκλειστικά στην Φώφη, η οποία θέτει το δίλημμα "ή αυτοδυναμία Μητσοτάκη ή αλλιώς κυβέρνηση με Τσίπρα αντιπρόεδρο κυβερνήσεως".
Αν δεν μου έχει διαφύγει, ΜΕΤΑ την εξαγγελία των εκλογών, η ΝΔ δεν έχει κάνει ένα άνοιγμα-πλατφόρμα συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ, σε ορισμένα έστω θέματα.Αν το κάνει δημόσια, το ΚΙΝΑΛ θα αναγκασθεί να τοποθετηθεί.Οπότε τότε, ο κόσμος θα κρίνει και θα αποφασίσει τι θα κάνει και με το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές. Αλλά, σίγουρα - από ένα ποσοστό τουλάχιστον -, αυτό θα κριθεί θετικά για την ΝΔ. Και επαναλαμβάνω ότι είμαι άκρως επιφυλακτικός πλέον με τους "αρχηγούς-θεούς" που αποδείχθηκαν ΟΛΟΙ κατώτεροι του αναμενομένου.Και ο Μητσοτάκης δείχνει να παρασύρεται σε αυτό το επικοινωνιακό "στήσιμο". Λέει πολλά "θέλω να κάνετε αυτό" και λίγα "πρέπει να κάνετε αυτό, επειδή...".Ας αποδείξει το αντίθετο. Ας πείσει για να αποσπάσει ψήφους.ΔΕΝ είναι θεμιτό αν δεν πείσει, να θέτει σαν δίλημμα το προφανώς "πολιτικά" αυτονόητο, που είναι δυστυχώς ξανά εκλογές. Και όσες φορές πάντως, ο λαός "υπέκυψε" σε τέτοια διλήμματα ΠΑΛΙ ΠΛΗΡΩΣΕ, τα διλήμματα αποδείχθηκαν προσχηματικά.Συνεπώς, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΙΠΟΤΕ αν ψηφίσει πάνω σε προγράμματα συνεργασί8ας και όχι πρόσωπα.
Και πριν αλλά και κυρίως μετά τις εκλογές πολλά στελέχη της ΝΔ έχουν τονίσει ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με το ΚΙΝΑΛ. Από τις δεκάδες παρόμοιες δηλώσεις το τελευταίο διαστημα με ένα πρόχειρο γοογλε βρίσκει κανείς τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Χατζηδάκη να ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ επίσημο κάλεσμα στο ΚΙΝΑΛ σε συνεργασία είτε η ΝΔ έχει είτε όχι αυτοδυναμια, ακόμα και μετά την αποπομπή Βενιζέλου*. Έκτοτε πολλά μεγαλοστελέχη Πασοκτζήδες έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν μια κυβέρνηση η οποία δε θα συμπεριλαμβάνει το ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή σε έχω όμως για ειλικρινή άνθρωπο θέλω πραγματικά να μου απαντήσεις: αν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμια και η Φώφη επιμείνει στη συνεργασια ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ με τον Τσίπρα αντιπρόεδρο, εσύ τι θα ήθελες να πράξει ο Μητσοτάκης; Διότι εδώ νομίζω είναι η ουσία του θέματος.*https://www.tovima.gr/2019/06/08/politics/xatzidakis-i-nd-tha-epidioksei-meteklogikes-synergasies-akomi-kai-stin-periptosi-pou-eksasfalisei-aytodynamia/
Citellus citellus 18.23'1. Ότι είχαν γίνει από την ΝΔ "διερευνητικές" προτάσεις μετά τις ευρωεκλογές προς το ΚΙΝΑΛ, δεν το ήξερα. Ούτε ότι το ΚΙΝΑΛ έθεσε προϋπόθεση να συμμετέχει στην κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, Έχω χάσει σημαντικά επεισόδια.2. Με αυτό λοιπόν το δεδομένο, η απάντηση στο ερώτημα περί χειρισμού Μητσοτάκη, είναι πράγματι δύσκολη.Εγώ θα ήθελα ειλικρινά μια κυβέρνηση των τριών κομμάτων με προγραμματική βάση.Η προσωπική όμως σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη, αποκλείει τελείως την περίπτωση Τσίπρα αντιπροέδρου με Μητσοτάκη πρόεδρο κυβέρνησης.Με σκέψη της στιγμής που δεν την έχω επεξεργαστεί, προκειμένου να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας μακράς πνοής - που εγώ θεωρώ αναγκαία μέχρι να ορθοποδήσουμε -, θα ήθελα - αν προβλέπεται συνταγματικά -, να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης η ΝΔ, αλλά στην οποία κυβέρνηση δεν θα είναι ΠΘ ο Μητσοτάκης, αλλά π.χ. ο Χατζηδάκης.Αυτό θα ήθελα.Αν δεν προβλέπεται συνταγματικά, έχουμε σίγουρα πρόβλημα και κατανοώ την επιδιωκόμενη αυτοδυναμία από την ΝΔ.Υπό αυτές όμως τις προϋποθέσεις, η ΝΔ δεν παρουσιάζει με σαφήνεια ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΑΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ, με αποτέλεσμα να θεωρείται η στάση της αυτή σαν "καλαμοκαβάλλημα" - εγώ τουλάχιστον έτσι την ερμήνευα, συνηθισμένος από την συνήθη νοοτροπία των πολιτικών. Και επειδή μου είχε δώσει η ΝΔ το δικαίωμα να θεωρώ ότι βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από το συλλογικό/εθνικό, όπως π.χ. στον χειρισμό της στο θέμα της συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Η αποπομπή Βενιζέλου και οι δηλώσεις στελεχών της δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Βέβαια δε θα με ικανοποιήσει τίποτα περισσότερο από το να βγω λάθος, εδώ θα είμαστε και σε λίγες μέρες θα δούμε ποιος προέβλεψε σωστά.