Τσίπρας: Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες

Τσίπρας: Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Για διαφορές ανάμεσα στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σε ό,τι αφορά τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα έκανε απόψε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στη Λαχαναγορά του Ρέντη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ελληνικός λαός καλείται «να κρίνει και να συγκρίνει» για την επόμενη τετραετία, χωρίς τους περιορισμούς των μνημονίων και της επιτροπείας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μια από τις βασικές αιτίες της κρίσης υπήρξε ότι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης δεν μοιράστηκε δίκαια αλλά «καρπώθηκαν όλον τον πλούτο λίγοι, οι οποίοι δεν άφησαν τίποτα πίσω τους για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που ήρθαν μετά».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη επιλογή. Θέλουμε ο τελευταίος Έλληνας πολίτες να έρθει σε αυτή την επιλογή με βάση την λογική, όχι το θυμικό, ούτε τον φόβο. Δεν κάναμε θαύματα αλλά κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να στηρίξουμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

«Οι άνθρωποι της αγοράς και όχι των "αγορών" -όπως έχουμε συνηθίσει να ακούμε το τελευταίο διάστημα-, αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας,» είπε ο πρωθυπουργός.« Υπάρχει η υγιής και έντιμη επιχειρηματικότητα και υπάρχει και η ανέντιμη επιχειρηματικότητα της αρπαχτής και των offshore», σημείωσε.


«Το δικό μας σχέδιο και αυτό της ΝΔ, προωθούν δύο τελείως διαφορετικά μοντέλα για την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Πειραιώς προσπαθεί να καλλιεργήσει μια αντίληψη ότι είναι «γενικώς υπέρ της επιχειρηματικότητας».

«Ότι όλοι οι επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως μεγέθους και αντικειμένου της επιχείρησης τους, είναι το ίδιο. Όμως αυτό είναι πλάνη. Για παράδειγμα πως είναι δυνατόν ο επιχειρηματίας που θέλει να χτίσει ένα mall, να έχει τα ίδια συμφέροντα με όσους έχουν μαγαζιά σε εκείνη την περιοχή; Ή πως μπορεί ένας επιτηδευματίας να έχει τα ίδια συμφέροντα με μια πολυεθνική;», αναρωτήθηκε και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «παίζει ένα παιχνίδι που μόνο στόχο έχει να χαϊδέψει αυτιά και τελικά να υπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου πλούτου ζημιώνοντας εν τέλει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Εμείς επιλέγουμε να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα" και πρόσθεσε: "Είναι σαφές ότι τα χρόνια των μνημονίων σηκώσατε μεγάλα βάρη. Και δεν είναι μόνο τα φορολογικά, αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι στέγνωσε η αγορά. Δεν υπήρχε πια ρευστότητα για να βγαίνει η δουλειά. Από το 2010 ως το 2014, 230.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, οδηγώντας έτσι στην απώλεια περίπου 700.000 θέσεων εργασίας από το συνολικό 1 εκατομμύριο δουλειές που χάθηκαν αυτή την καταστροφική πενταετία».

Ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν στήριξε μόνο τον κόσμο της εργασίας αλλά και τους μικρομεσαίους και αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης την περασμένη τετραετία: «Εμείς καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη που έστελνε κόσμο στα κρατητήρια για χρέη μέχρι 100.000 στο δημόσιο. Το 2015 υπήρχαν σε εκκρεμότητα 23.000 καταδικαστικές αποφάσεις για χρέη στον ΟΑΕΕ. Και το εξοργιστικό είναι ότι παρά τα κατασταλτικά μέτρα τα χρέη διπλασιάζονταν. Εμείς προχωρήσαμε στην Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων μικρομεσαίων που είχαν οφειλές. Στη διαγραφή από τη δική μας κυβέρνηση χρεών προς το δημόσιο, για νοσήλεια των τότε ανασφάλιστων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εμείς θεσπίσαμε πρόσφατα την προστασία πρώτης κατοικίας για πρώτη φορά και για επιχειρηματίες».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% για τα φυσικά πρόσωπα και στο 80% για τις επιχειρήσεις. Επίσης εξήγγειλε τη μείωση του πρώτου κλιμάκιου του φόρου εισοδήματος στο 20%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα μέχρι 20.000, τη μείωση του δεύτερου συντελεστή του ΦΠΑ από το 13% στο 11%, όπως και την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.


Τέλος επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη αμφισβητώντας την αξιοπιστία του για τα όσα εξαγγέλλει: «Αφού μας έλεγε ότι αν εκλεγεί θα ξεκινήσει να μειώνει φόρους, τώρα βάζει αφετηρία εφαρμογής των βασικών φορολογικών του εξαγγελιών το 2021. Την ίδια στιγμή που μας επιτίθεται για αφαίμαξη της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων, ο κ. Μητσοτάκης καταθέτει ένα πρόγραμμα υπό αναστολή. Λιγότεροι φόροι από το 2021 και βλέπουμε».

«Η ΝΔ μας παρέδωσε δημόσια ταμεία με 430 εκατομμύρια παθητικό. Εμείς έχουμε σήμερα 34 δισ. απόθεμα. Και σας ρωτώ ειλικρινά, εσείς που κάθε μέρα κάνετε ταμείο στο τέλος της ημέρας. Με ποιόν αισθάνεστε πιο ασφαλείς στο τιμόνι της χώρας; Με αυτόν που γονάτισε το μαγαζί; 'Η με αυτόν που το έσωσε από το λουκέτο και σήμερα κινείται ξανά; (...) Δεν μας αξίζει να γυρίσουμε πίσω, δεν μας αξίζει να περάσουμε τα ίδια βάσανα. Τώρα αποφασίζουμε για την επιχείρηση μας, την οικογένεια μας, τα παιδιά μας. Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πολιτική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια