Τσίπρας: Στις 7 Ιουλίου οι εθνικές εκλογές

Τσίπρας: Στις 7 Ιουλίου οι εθνικές εκλογές Facebook Twitter
EUROKINISSI
5

Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε απόψε ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα 10 Ιουνίου και ανακοίνωσε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός είπε πως αυτή «είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μία κυβέρνηση παίρνει το μήνυμα του λαού και επισπεύδει την εκλογές». Όπως υποστήριξε ο ίδιος, «πρόκειται για μία κίνηση δημοκρατικής ευαισθησίας».

Μετά την συντριπτική ήττα που δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει, το ίδιο κιόλας βράδυ, την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Ο β' γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, επισφράγισε το προβάδισμα της ΝΔ, που επικράτησε σε 12 από τις 13 περιφέρεις και στους μεγάλους δήμους της χώρας.

«Το 2015, όταν βρέθηκα χωρίς ένα μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής μου ομάδας πήγα σε εκλογές. Το κάνω και τώρα μιας και το μήνυμα δυσαρέσκειας ήταν ισχυρό. Δεν παραιτήθηκα, θα δώσω τη μάχη με καθαρό δίλημμα ποιος θέλει να κυβερνήσει τον τόπο την επόμενη τετραετία», είπε απόψε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Οι εκλογές αποφασίσαμε να γίνουν στις 7 Ιουλίου. Συνταγματικά η προθεσμία που ορίζει το Σύνταγμα για τη διάλυση της Βουλής είναι 30 μέρες. Και να ήθελα δεν μπορούσα να πάω νωρίτερα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο Προεδρικό Μέγαρο θα πάω στις 10 Ιουνίου».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2020 μέσα στην επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, και κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερψηφίσει τη σχετική τροπολογία, όπως και τους ποινικούς κώδικες. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, είπε ότι οι θεσμοί και οι εταίροι γνωρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης και είναι «συμφωνημένο».

«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η εφαρμογή των μέτρων ή η αμφισβήτηση τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας πως όσα διατυπώνονται τις τελευταίες μέρες ως επιφυλάξεις ή ενστάσεις από μερίδα κύκλων της ΕΕ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και  του αποτελέσματος των ευρωεκλογών».

«Δυστυχώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα αποτέλεσμα που αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης», σχολίασε επικρίνοντας τη ΝΔ ως προς τη στάση της απέναντι σε αυτά τα μέτρα. Πρόσθεσε ότι πριν από τις ευρωεκλογές είχε μιλήσει με ειλικρίνεια στον λαό, για το ενδεχόμενο της νομιμοποίησης ή της αμφισβήτησης των μέτρων ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης «επιβλήθηκε από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν λυτρωτές» κάνοντας λόγο για συσσωρευμένη κόπωση και επιβάρυνση της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, που εκδηλώθηκε στην πρώτη αναμέτρηση και τη «χαλαρή» ψήφο στις ευρωεκλογές.

«Εμείς θα επιχειρήσουμε να γίνει ουσιαστικός προγραμματικός διάλογος παρότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το αποφύγει, είπε. Εμείς έχουμε εξαγγείλει μείωση φόρων, πρόσθεσε και κατηγόρησε τη ΝΔ για "κρυφή ατζέντα" που ενίοτε ξεφεύγουν στοιχεία της από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Ανάπτυξη για τρίτη χρονιά»

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για αντιφάσεις και ουσιαστικά του καταλόγισε ότι δεν είπε κατά λάθος για επταήμερη εργασία ή για ξεπερασμένο 8ώρο και αν έρθει στην εξουσία θα μπορεί να δηλώνει ότι τα είχε πει προεκλογικά.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού μετά τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και πως η ανάπτυξη για το 2019 θα κινηθεί στο 2,3%, δηλαδή ανάπτυξη για τρίτη χρονιά και ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σημείωσε δε ότι το «μεγάλο στοίχημα» είναι να επωφεληθεί η μεσαία τάξη από τις επιδόσεις της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι επί τρία χρόνια η κυβέρνηση είχε διαρκείς αντιπαραθέσεις για να επιτευχθούν νίκες στις διαπραγματεύσεις και προστατεύθηκαν οι πιο αδύναμοι. Είπε ότι δέχεται την κριτική ότι ενώ πέτυχε την προστασία των πιο αδύναμων φορολογήθηκαν περισσότερο τα αμέσως επόμενα στρώματα. Τόνισε ότι αυτό δεν είναι «αφήγημα μεσαίας τάξης», αλλά ότι είναι «υποχρέωση να στραφούμε στη μεγάλη πλειοψηφία που έβαλε πλάτη στα δύσκολα».

«Έχοντας δει το τι καταφέραμε -γιατί δεν ήταν αυτονόητο ότι θα βγούμε από το μνημόνιο- το θεωρήσαμε δικαίωση και επιτυχία, το μεγάλο μας λάθος ήταν ότι δεν συνειδητοποιήσαμε το βάρος της κούρασης του λαού που έβαλε πλάτη στα δύσκολα και στο τέλος της ημέρας είπε "δεν αντέχω" το οποίο το εισέπραξε η κυβέρνηση που είναι σήμερα».

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», είπε σχολιάζοντας την «έκφραση δυσαρέσκειας» που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ως μήνυμα από την ευρωκάλπη, λέγοντας ότι ο λαός έχει την ευθύνη να αποφασίσει «για την επόμενη μέρα της χώρας, με ποιον και με ποιο πρόγραμμα». Παράλληλα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «αλαζονεία» σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, αφού η κυβέρνηση πρότεινε τη συναίνεση στο ζήτημα και η αξιωματική αντιπολίτευση το αρνήθηκε. 

Πολιτική
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Δεν αναφέρεται στο άρθρο η αναφορά από τον ΠΘ Τσίπρα, της φράσης του Γαλιλαίου "κι όμως γυρίζει".Ο Γαλιλαίος για την γη, ο Τσίπρας για το "ματσάκι".Σιγά τώρα, τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται...Και που να πάρει και το Νόμπελ.
Σε ένα μήνα η πιό σιχαμένη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης (που κατέρριψε άνετα το προηγούμενο ρεκόρ του Κωστάκη) θα είναι παρελθόν. Για να θυμηθώ και τα λόγια του ντόπιου Τσάβες: "we have eaten the camel, there is only the queue".
"Το 2015, όταν βρέθηκα χωρίς ένα μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής μου ομάδας πήγα σε εκλογές."Καλά, και πριν από λίγους μήνες βρέθηκες χωρίς ένα μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής σου ομάδας, αλλά έκανες το κορόιδο, εξαγορασες μερικούς βουλευτές από άλλες ομάδες και συνεχισες με μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Ούτε στο τέλος δεν μπορεί αυτό το παιδί να πει μια αλήθεια.
«Είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μία κυβέρνηση παίρνει το μήνυμα του λαού και επισπεύδει τις εκλογές. Πρόκειται για μία κίνηση δημοκρατικής ευαισθησίας » Για ψάξτο λίγο Αλέξη, μήπως είναι πρώτη φορά και σε παγκόσμιο επίπεδο.