Θύελλα για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιλέξει πριν τις εκλογές νέα ηγεσία στη δικαιοσύνη - Προειδοποιεί η ΝΔ

Θύελλα για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιλέξει πριν τις εκλογές νέα ηγεσία στη δικαιοσύνη - Προειδοποιεί η ΝΔ Facebook Twitter
1

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών και ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα πως η κυβέρνηση Τσίπρα επιδιώκει πριν τις εκλογές να επιλέξει την ηγεσία της ελληνικής δικαιοσύνης δεσμεύοντας την επόμενη κυβέρνηση.

Καθώς η η θητεία της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου και των υπολοίπων δικαστικών μελών ανώτατων δικαστηρίων που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας λήγει στις 30 Ιουνίου, παραμένει ανοιχτό ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιλογή ηγεσίας της δικαιοσύνης αν και ουσιαστικά η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την ήττα της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές προχώρησε σε προκήρυξη εκλογών.

Απόψε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε στο δελτίο του Αlpha ότι «η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις αρμοδιότητές της», ενώ πληροφορίες που αναφέρει η Ιωάννα Μάνδρου στην Καθημερινή, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει στις επιλογές στην ηγεσία της δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι η θητεία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Βασίλειου Πέππα λήγει στις 30 Ιουνίου.

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε έντονα στο ενδεχόμενο επιλογής νέας ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, ενώ αν τελικά η επιλογή γίνει από το υπουργικό συμβούλιο πριν την λήξη της θητείας της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Σημειώνεται ότι το 2016 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει σε επιλογή Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου πριν την λήξη της θητείας της Ευτέρπης Κουτζαμάνη, επιλέγοντας την Ξένη Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αρνηθεί να υπογράψει το διάταγμα πριν τις 30 Ιουνίου οπότε και έληξε η θητεία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

Ωστόσο μένει ανοικτό το τι προβλέπεται και αν από την 1η Ιουλίου και μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να υπογράψει τέτοιο διάταγμα, την ώρα που η νομοθεσία απαγορεύει και απλές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων κατά την προεκλογική περίοδο, πόσο μάλλον την επιλογή ηγεσίας της δικαιοσύνης. Ωστόσο σημειώνει η Ιωάννα Μάνδρου πως αν η επιλογή γίνει και το διάταγμα δημοσιευθεί, δεν υπάρχει συνταγματικός τρόπος ακύρωσης των επιλογών.

Η αντίδραση της ΝΔ

 

«Ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι επομένως αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για την επιλογή ανώτατων δικαστικών λειτουργών και προσθέτει: «Πολύ περισσότερο για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM
Νέα Δημοκρατία: Καταθέτει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές

Πολιτική / Νέα Δημοκρατία: Καταθέτει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε χτες υπόμνημα στον Άρειο Πάγο με το οποίο ζητά με τη σειρά του να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες από τις ευρωεκλογές- Η επιστολή του Αλέξη Χαρίτση
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια