«Ανδροκρατούμενες» οι εκλογές: Μόλις 17 γυναίκες εξελέγησαν δήμαρχοι σε 331 δήμους

«Ανδροκρατούμενες» οι εκλογές: Μόλις 17 γυναίκες εξελέγησαν δήμαρχοι σε 331 δήμους Facebook Twitter
3

Οι κάλπες στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές ανέδειξαν μόλις 17 γυναίκες δημάρχους σε σύνολο 331 δήμων της Ελλάδας, ενώ αρκετοί ήταν οι δήμοι στους οποίους δεν υπήρξε καμία εκπροσώπηση «γένους θηλυκού».

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών:

- 128 γυναίκες που έβαλαν υποψηφιότητα ως επικεφαλής συνδυασμών στις αυτοδιοικητικές εκλογές πέρασαν το 2% σε όλη τη χώρα

- Σε 29 δήμους υπήρχαν πάνω από μια υποψήφιες για τη δημαρχία που κέρδισαν λίγο ως πολύ την προτίμηση των πολιτών

- Σε 208 δήμους καμία γυναίκα δεν φαίνεται στις λίστες του υπουργείου με τους επικρατέστερους επικεφαλής συνδυασμών βάσει των αποτελεσμάτων.

Ανάμεσα στους δήμους που έκαναν τη διαφορά ήταν ο Δήμος Στυλίδας που σε σύνολο τεσσάρων υποψηφίων, οι τρεις ήταν γυναίκες, ενώ νικήτρια της εκλογικής μάχης αναδείχθηκε η Στεργίου Βιργινία με 46,62% έναντι του Αποστόλου Ιωάννη με 36,43%. Στο δήμο Φολέγανδρου τη θέση της δημάρχου διεκδικούσαν μόνο η Παπαδοπούλου Ευθαλία και η Μπαλή - Τίλλα Μαρία, με την πρώτη να κερδίζει την εκλογική μάχη με 69,39%. Χαρακτηριστική δε είναι η περίπτωση της 32χρονης Μαρίας Κακαλή, η οποία επανεξελέγη δήμαρχος του Αη Στράτη της Λήμνου με ποσοστό 100% καθώς δεν είχε αντίπαλο στην εκλογική κούρσα και απέσπασε 189 ψήφους.

Οι άλλοι 14 δήμοι που εξέλεξαν γυναίκες - δημάρχους για την επόμενη πενταετία:

- Ζωγράφου: Καφατσάκη - Βλάχου Σταματία

- Αγίου Δημητρίου: Ανδρούτσου Μαρία

- Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων: Υδραίου Μερόπη - Σταυρούλα

- Νικολάου Σκουφά, Αρτα: Βαβέτση Ροζίνα

- Οιχαλίας, Μεσσηνία: Γεωργακοπούλου Παναγιώτα

- Ορχομενού, Βοιωτία: Καράλη Παρασκευή

- Σίφνου, Μήλος: Ναδάλη Μαρία

- Σκύδρας, Πέλλα: Ιγνατιάδου Κατερίνα

- Αμφίκλειας - Ελάτειας: Στιβακτή Αθανασία

- Κασσάνδρας, Χαλκιδική: Χαλκιά - Δημητροπούλου Αναστασία

- Καβάλας: Τσανάκα Δήμητρα

- Κέας: Οριακή νίκη για την Βελισσαροπούλου Ειρήνη

- Τήλου, Ρόδος: Καμμά - Αλειφέρη Μαρία

- Χαλκιδέων, Εύβοια: Βάκα Ελένη

Την ίδια στιγμή, μόλις δύο από τις 13 Περιφέρειες της Επικράτειας ανέδειξαν γυναίκες ως επικεφαλής τους. Συγκεκριμένα, η Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου αναδείχθηκε Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με ποσοστό 29,59% έναντι του Γαλιατσάτου Θεόδωρου που κατάφερε να τερματίσει δεύτερος με 22,02%, ενώ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου «κέρδισε» η Καλογήρου Χριστιάνα συγκεντρώνοντας το 30,71% των ψήφων έναντι του Μουτζούρη Κωνσταντίνου με 24,38%.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Τα μαθηματικα είναι απολυτα και φυσικο είναι να γενναν ερωτηματα. 1. Γιατι δεν καναν χρηση του δικαιωματος του εκλεγειν περισσοτερες;2. Είναι ποιοτικο χαρακτιριστικο για το εκλεγειν το φυλο του/της υποψηφιου/ας;Σιγουρα ο κοινωνικος σεξισμος είναι παραμετρος, είναι ανοητο να ισχυρηστει καποιος το αντιθετο, το ερωτημα είναι ποιοι αλλοι παραγοντες συντρεχουν και σε τι βαθμο εκαστος.Το λοιπον γιατί ενω υπαρχει το αυτεξουσιο δικαιωμα του εκλεγειν και εκλεγεσθαι υπαρχει στο αποτελεσμα τετοια δυσαρμονια; Οποιαδηποτε απαντηση/αναλυση είναι μονοπαραγοντικη ή αφοριστικη την θεωρω εξ αρχης και καθολικα λανθασμενη.Υ.Γ. Η ποσοστωση είναι ο δρομος των δειλων για την επιλυση.