Το μήνυμα μιας καθαρής νίκης της Νέας Δημοκρατίας που θα οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις ζήτησε από τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ των ευρωεκλογών.

 

Μιλώντας στην τηλεόραση του Star ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως όσο μεγαλύτερη η διαφορά τόσο θα επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις. «Εγώ ζητώ η 26 Μαΐου να είναι ψήφος για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Το μόνο κόμμα που μπορεί να αλλάξει τη ροή της χώρας είναι η ΝΔ. Όσο πιο ισχυροί είμαστε τόσο πιο γρήγορα θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις. Δεν είμαι αλαζόνας, σέβομαι τη διαδικασία, το αίτημα για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή είναι παντού. Δεν μας ενδιαφέρει να απορρίψουν την κυβέρνηση, θέλουμε να στηρίξουν τη ΝΔ και να πείσουμε τον κόσμο ότι η ΝΔ χρειάζεται μια ευκαιρία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Επίθεση στην κυβέρνηση για τις συντάξεις

 

Απαντώντας στο ερώτημα αν η ΝΔ θα διατηρήσει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας ή θα τα κόψει ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε πως η ΝΔ κατήγγειλε τον χρόνο που δόθηκε το επίδομα το οποίο και στήριξε στη Βουλή. «Είναι η πρώτη φορά που ένα επίδομα χορηγείται λίγες μέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση είδε ότι δεν τα πάει καλά και επιχείρησε να εξαγοράσει τους συνταξιούχους με ένα επίδομα που είναι απαραίτητο. Δεν το υποτιμώ καθόλου για αυτό και το στηρίξαμε στη Βουλή» είπε τονίζοντας πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι συνταξιούχοι είδαν σημαντικές μειώσεις στο εισόδημά τους, κατά μέσο όρο 2000 ευρώ, ενώ κόπηκε και το ΕΚΑΣ.

 

«Η οικονομική μας πολιτική μπορεί να εγγυηθεί ότι ρυθμοί ανάπτυξης του 4% μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων, αυτά πρέπει να είναι προγραμματισμένα μέτρα, να είναι στον προϋπολογισμό και να μην είναι προεκλογικά μέτρα μιας χρήσης» είπε εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης για το αφορολόγητο. «Από 1/1/20 ισχύει η μείωση του αφορολόγητου, αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος που παίρνει 750 ευρώ θα χάσει 440 ευρώ που θα τα πληρώσει για πρώτη φορά σε φόρο εισοδήματος. Εγώ δεσμεύομαι ότι δεν θα υπάρχει μείωση του αφορολόγητου. Άρα εγγυούμαι τις 12 συντάξεις που σήμερα δεν είναι εγγυημένες» είπε για να προσθέσει πως η ΝΔ εγγυάται έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων τονίζοντας όμως πως το ζήτημα δεν είναι μόνο αυτό. «Οι συνταξιούχοι ενδιαφέρονται να δουν αν θα βρουν δουλειά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Η κυβέρνηση δεν λέει τίποτα για νέες θέσεις εργασίας για το πώς θα στηριχθεί η οικονομία» είπε.

 

Επενδύσεις, πόλωση και προπαγάνδα

 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ΝΔ έχει συγκεκριμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων συνεχίζοντας την κριτική του στην κυβέρνηση . «Υπάρχει κάποια δικαιολογία για το ότι εμβληματικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό δεν έχει προχωρήσει; Εμείς ξέρουμε πώς να φέρουμε επενδύσεις και να δημιουργήσουμε πλούτο. Έχουμε καταθέσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, κοστολογημένο» είπε απαντώντας και στην κριτική του πρωθυπουργού πως στηρίζει την ελίτ. Σχολιάζοντας το κλίμα των τελευταίων ημερών ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την έκπληξή του για την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στον Άρη Βελουχιώτη στην ομιλία του στη Λαμία. «Αυτή η πόλωση δεν μας αξίζει , θα γυρίσουμε την κουβέντα 75 χρόνια πίσω; Εγώ θυμάμαι πως Μητσοτάκης και Φλωράκης άφησαν πίσω τους την πιο τραυματική περίοδο, έκαναν πράξη την εθνική συμφιλίωση και ερχόμαστε τώρα να ξανανοίξουμε μια συζήτηση για τον εμφύλιο; Που αποσκοπεί αυτό;» είπε ενώ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για προπαγάνδα και προσπάθεια διαστρέβλωσης των όσων λέει.

 

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια προσπάθεια μαύρης προπαγάνδας. Μίλησα ξεκάθαρα για 7ημερη λειτουργία μιας επιχείρησης, είπα ακριβώς τι εννοώ και ακόμα η μονταζιέρα βάζει λόγια στο στόμα μου. Έτσι θα πάμε στην πολιτική αντιπαράθεση;» είπε σχολιάζοντας την κριτική που δέχθηκε για την τοποθέτησή του στη διακαναλική συνέντευξη για τα εργασιακά. Αναφερόμενος στα όσα είχε πει για τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα στο θέμα της υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως το κράτος έχει υποχρέωση να προσφέρει δημόσια υγεία, δηλαδή δωρεάν. 

 

Φορολογία, ασφαλιστικό και εθνικά θέματα

 

Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτή αποδίδει ως προς την υπερφορολόγηση και όχι ως προς την ανάπτυξη. «Η κυβέρνηση πήρε περισσότερους φόρους από όσους της ζητούσαν. Θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά που σε υπερθετικό βαθμό πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια οικονομία που θα αναπτύσσεται με 4% με προσέλκυση επενδύσεων έχει πλούτο και μπορεί να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων και να στηρίξει στοχευμένα εκεί που υπάρχει ανάγκη» φέρνοντας ως παράδειγμα τις προτάσεις του για την ενίσχυση της οικογένειας. «Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη κρίση , την υπογεννητικότητα, εμείς έχουμε ένα πακέτο μέτρων ενίσχυσης της οικογένειας, 2000 ευρώ σε κάθε παιδί που γεννιέται» είπε προσθέτοντας πως βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα να προσφεύγει σε προσωπικές επιθέσεις, «καθώς κάποιοι ανησυχούν που η ΝΔ ανοίγει μια κοινωνική ατζέντα».

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το ασφαλιστικό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η χώρα χρειάζεται περισσότερους εργαζόμενους και όχι αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Συνεχίζοντας την κριτική του για την οικονομία ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως στη βασική πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης η κυβέρνηση έπεσε έξω. «Οι αγορές είναι κλειστές για τη χώρα. Δανειζόμαστε λίγο και ακριβά. Δέσμευσή μου σε 18 μήνες η χώρα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα» τόνισε. Μιλώντας για το θέμα της ασφάλειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση να είναι η ασφάλεια προτεραιότητα σήμερα. «Οι κουκουλοφόροι έχουν ανοιχτό δίαυλο με την τρομοκρατία, αυτό θα αντιμετωπιστεί. Δεν θα επιτρέψω σε 30 αλήτες, τραμπούκους να κρατούν όμηρο μια πόλη», ανέφερε. 

 

Για τα εθνικά θέματα και τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δουλειά του είναι να έχει συγκεκριμένες πολιτικές και να τις εφαρμόζει. «Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές και δεν μπορεί να γίνει ανεχτή. Εφόσον συνεχιστεί θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχω ήδη θέσει το θέμα στο ΕΛΚ και θα συνεχίσω να επιμένω πως χρειάζεται αντίδραση της Ευρώπης». Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε πως στόχος του να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις. Τέλος για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θέλει η ΝΔ να κερδίσει τους τρεις μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ