Σεισμός

Σύγκρουση Αχτσιόγλου - Βρούτση στη βουλή για την «7ήμερη εργασία»

Σύγκρουση Αχτσιόγλου - Βρούτση στη βουλή για την «7ήμερη εργασία» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Έντονη αντιπαράθεση σήμερα στη Βουλή για το ζήτημα της «7ήμερης εργασίας» ανάμεσα στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. 

«Την έγκριση της πρώτης κλαδικής σύμβασης εργασίας στην Ελλάδα, που προβλέπει τη δυνατότητα επταήμερης εργασίας, υπέγραψε η σημερινή υπουργός Εργασίας» υποστήριξε ο Γιάννης Βρούτσης, προκαλώντας την αντίδραση της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία κατηγόρησε τον πρώην υπουργό αφενός για άγνοια, αφετέρου για προσπάθεια «να μαζέψει τα αμάζευτα» μετά την «καθαρή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για επταήμερη εργασία».

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του επί του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε τους κυβερνώντες «ως απόλυτους υποκριτές», δεδομένου - όπως είπε - ότι από χθες προσπαθούν να πείσουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για επταήμερη εργασία, «πράγμα αναληθές», ενώ το έχουν κάνει οι ίδιοι για όλες τις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. τόνισε ότι «καταγγέλλει την κυβερνητική υποκρισία», όχι την πρακτική, καθώς, όπως ανέφερε, για την εν λόγω σύμβαση εργασίας υπήρχε συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών. «Η σύμβαση αυτή φέρει τη σφραγίδα του υπουργείου Εργασίας κι αυτό δεν έχει ιστορικό προηγούμενο» είπε ο κ. Βρούτσης.

Η υπουργός Εργασίας πήρε το λόγο και καταλόγισε στον κ. Βούτση  «παρότι πρώην υπουργός», άγνοια» για το τι συμβαίνει με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επισημαίνοντας πως αυτές δεν εγκρίνονται από κανέναν υπουργό.

«Αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό και θα σήμαινε παρέμβαση στη συνδικαλιστική ελευθερία των μερών. Οι ΣΣΕ κατατίθενται κι αναρτώνται στο ηλεκτρονικό σύστημα, δεν εγκρίνονται από κάποιον υπουργό, δεν κάνει ο υπουργός προληπτικό έλεγχο νομιμότητας μιας συλλογικής σύμβασης. Αυτό που συμβαίνει είναι αν μια κλαδική συλλογική σύμβαση καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου, τότε ο υπουργός μπορεί να την κηρύξει υποχρεωτική. Αυτή την προϋπόθεση ελέγχει κι αυτή τη συνέπεια έχει από τη στιγμή που επανήλθε η αρχή της επεκτασιμότητας» είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Όπως συμπλήρωσε η υπουργός Εργασίας, στην Ελλάδα υπάρχει εργατική νομοθεσία η οποία προβλέπει εδώ και δεκαετίες το 40ωρο ως νόμιμο ωράριο, το οποίο δεν μπορεί να μεταβάλλεται, ενώ το συμβατικό ωράριο που συμφωνούν τα μέρη μπορεί μόνο να βελτιώνεται κι όχι να χειροτερεύει.

«Επομένως, και για να τελειώνουμε με αυτή την αποκάλυψη ότι εγώ ενέκρινα να δουλεύουν οι εργαζόμενοι επτά ημέρες την εβδομάδα, καταθέτω στα πρακτικά την πράξη επιβολής προστίμων του ΣΕΠΕ και για επιχείρηση που ήθελε να επιβάλει επταήμερη εργασία και άλλες δέκα ακόμη, γιατί αυτή είναι η δουλειά του υπουργείου, να ελέγχει και να επιβάλλει πρόστιμα όταν παραβιάζονται οι κανόνες της εργατικής νομοθεσίας» είπε προς τον κ. Βρούτση η κ. Αχτσιόγλου.

Αναφερόμενη στο θέμα που ανέκυψε από τη συνέντευξη του προέδρου της Ν.Δ. για το ζήτημα της επταήμερης εργασίας, είπε πως είναι σαφές ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε επταήμερη εργασία. Όπως σημείωσε, η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων υπάρχει εδώ και δεκαετίες (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ηλεκτρισμός, χαλυβουργική κ.α.), άρα - κατά την κ. Αχτσιόγλου - είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μιλούσε γι' αυτά ως να μιλούσε για κάτι νέο. «Από τη στιγμή που τοποθετείται και μιλάει για μια αλλαγή, είναι πρόδηλο ότι δεν αναφέρεται στη λειτουργία μιας επιχείρησης, αλλά για κάτι νέο, στο οποίο - όπως είπε πολλές φορές - ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει να προσαρμόζεται» ανέφερε η υπουργός. «Αυτό για όποιον δεν θεωρεί ότι από τη φράση του και μόνο δεν προκύπτει το επταήμερο της εργασίας» κατέληξε.

Ανταπαντώντας, ο κ. Βρούτσης υποστήριξε πως η υπουργός προσπαθεί «να καλύψει τη μεγάλη γκάφα» του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού, «που δεν είναι άλλη από το ότι επικαλέστηκε την επέκταση της λειτουργίας της επιχείρησης ως ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, που ήταν το αυτονόητο και το είχε υπογράψει η ίδια».

Πολιτική
0

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM