7ήμερη εργασία: «Πόλεμος» ανακοινώσεων - ΝΔ: Το υπουργείο της Αχτσιόγλου την ενέκρινε

7ήμερη εργασία: «Πόλεμος» ανακοινώσεων - ΝΔ: Το υπουργείο της Αχτσιόγλου την ενέκρινε Facebook Twitter
2

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας πυροδότησε η διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, οδηγώντας σε έναν «πόλεμο» ανακοινώσεων με αιχμή το ζήτημα της 7ήμερης εργασίας. 

Το χρονικό

Το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε, μεταξύ άλλων, για μία ενδεχόμενη μετατροπή της πενθήμερης εργασίας σε επταήμερη κατόπιν συμφωνίας λέγοντας: «όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να με κατηγορήσει ότι είμαι κατά του οκταώρου. Το πρώτο που κάνω, είναι να αναγνωρίζω στο νέο κόσμο που έρχεται ότι οι άνθρωποι δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι δούλευαν μέχρι και σήμερα και πως το κράτος θα πρέπει να εξασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα που έχουν άλλες συνήθειες (...) Κάποιοι που τα βλέπουν αυτά και κυνηγούν σκιές, είναι άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα και δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τον κόσμο που ξημερώνει μπροστά μας και εξακολουθούν να νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα του '80. Αυτή η Ελλάδα τελείωσε. Η Ελλάδα του 2021 που ξημερώνει μπροστά μας είναι μία άλλη Ελλάδα. Οι άνθρωποι που ισχυρίζονται αυτά φοβάμαι ότι δεν έχουν το βασικό πλαίσιο κατανόησης για να αντιληφθούν που πηγαίνει ο σύγχρονος κόσμος».

Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα

Λίγη ώρα αργότερα, το Μέγαρο Μαξίμου εξαπέλυσε μύδρους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα λεγόμενά του. «O κ. Μητσοτάκης, στη διακαναλική συνέντευξη, ξεπέρασε ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του. Χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη "ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα". Και ενώ η σύνταξη αυτή θα είναι μόνιμη, αρνήθηκε κατηγορηματικά να την εγγυηθεί (...) Για άλλη μια φορά μίλησε περιφρονητικά για τα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, επιδόματα αναπηρίας, οικογενειακά επιδόματα, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης) τα συστατικά δηλαδή του κοινωνικού κράτους σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, χαρακτηρίζοντάς τα ανακύκλωση της φτώχειας».

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ πως «πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω από την ανατριχιαστική του θέση για το ξεπερασμένο οκτάωρο, δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα. Τελικά, ένα πράγμα εγγυάται ο αρχηγός της ΝΔ. Την ισοπέδωση των πολλών εν ονόματι της απολυταρχίας και του πλουτισμού των ελίτ. Στις 26 του Μάη θα λάβει την απάντηση από τον ελληνικό λαό».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σχολίασε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη για να μας πει: "7ήμερο δουλειά και κομμένη η 13η". Επίσης, ότι καλά έκανε και είπε όσα είπε, για τον πατέρα του πρωθυπουργού. Προτείνουμε να καθιερώσει καθημερινό briefing» ενώ και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε: «Παρακολουθώντας τη συνέντευξη του κου Μητσοτάκη δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν τον άκουσα να μιλάει για την υιοθέτηση 7ήμερης εργασίας. Έπρεπε να το ακούσω 2η και 3η φορά. Ακόμη και για τον κο Μητσοτάκη, του ξεπερασμένου 8ωρου και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, η θέση αυτή ξεπερνά κάθε όριο. Είναι θέση που θα άρμοζε σε βιομήχανο ή φεουδάρχη του 17ου αιώνα».

ΝΔ: «Λάσπη» Τσίπρα - Την επίμαχη σύμβαση ενέκρινε το υπουργείο της Αχτσιόγλου

«Ο μηχανισμός λάσπης του κ. Τσίπρα που βάφτισε "13η σύνταξη" ένα προεκλογικό επίδομα, σήμερα έκανε μια πρωτοφανή γκάφα. Το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το Υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου(!), η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας "Παπαστράτος" και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της», απάντησε αργότερα η ΝΔ λέγοντας πως «καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου, διότι με τη συμφωνία αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους».

«Κατά τα λοιπά, το μόνο σημείο που δεν αποτελεί fake news στην ανακοίνωση του Μαξίμου είναι ότι ο λαός όντως θα μιλήσει στις 26 Μαΐου και θα στείλει σε μόνιμες διακοπές τον κουρασμένο κ. Τσίπρα», κατέληξε η Πειραιώς. 

Υπουργείο Εργασίας: Αστεία η προσπάθεια του Μητσοτάκη να μαζέψει τα ασυμμάζευτα

 

«Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε καθαρά για θέσπιση επταήμερης εργασίας. Αυτό είναι σαφές από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Στη συνέχεια, το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ επιδόθηκε σε μία αστεία προσπάθεια, με στόχο να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Κατανοούμε την ανάγκη τους να διαψεύσουν τα όσα ο ίδιος ο αρχηγός τους είπε, όμως, η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας στη δική του ανακοίνωση. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η δυνατότητα συνεχούς επταήμερης λειτουργίας επιχειρήσεων, βιομηχανιών και εταιρειών, ισχύει διαχρονικά και δεν έχει καμία σχέση με την επταήμερη εργασία για την οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η σύμβαση στην επιχείρηση Παπαστράτος προβλέπει ότι, εφόσον η επιχείρηση πάρει άδεια συνεχούς λειτουργίας και εφόσον εισαχθεί στην παραγωγή ένα νέο προϊόν, εργαζόμενοι και εργοδότης θα συμφωνήσουν την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε βάρδιες και δεν προβλέπει επταήμερη εργασία. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή και με επταήμερη λειτουργία, θα εξακολουθούν να δουλεύουν με βάση, όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία και σε καμία περίπτωση επταήμερο. Για την ιστορία, η επιχείρηση, αυτήν τη στιγμή, δουλεύει Δευτέρα έως Παρασκευή, με οκτάωρη εργασία» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.

Όπως επισημαίνει, επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας «υπήρχαν και θα υπάρχουν». «Εργαζόμενοι συνεχούς και εξοντωτικής εργασίας υπάρχουν μόνο στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Εκεί όπου, επίσης, οι Συλλογικές Συμβάσεις είναι ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, το 8ωρο ξεπερασμένο, τα κοινωνικά επιδόματα πελατειακές παροχές εξαγοράς, εκεί όπου το δώρο Χριστουγέννων και η 13η σύνταξη δεν πρέπει να υπάρχουν. Το "αύριο" που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης, είναι κυριολεκτικά επιστροφή στο πιο σκληρό και εκμεταλλευτικό χθες για τους εργαζόμενους» τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

Με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Facebook, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σημείωσε: «Νόμιζα ότι, μετά την εξαγγελία του για το τέλος του 8ώρου, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μας επιφύλασσε άλλες εκπλήξεις. Αλλά ναι, τελικά, σήμερα, κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του. Εξήγγειλε την 7ήμερη εργασία».

Μαξίμου: Οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο

 

«Η ΝΔ προσπαθεί μάταια, με ψέματα και λαθροχειρίες, να μαζέψει τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη» αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ξεκάθαρος. Μίλησε για επταήμερη εργασία και όχι για επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων η οποία εξάλλου ίσχυε πάντοτε. Φιλότιμες οι προσπάθειες να διορθώσουν τον αρχηγό τους στη ΝΔ, αλλά οι πολίτες και οι εργαζόμενοι δεν τρώνε κουτόχορτο».

Πολιτική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Πολιτική / Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Με χιούμορ απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη
NEWSROOM
Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αφήστε τα αυτά τώρα, είδατε οι επικοινωνιολόγοι τι ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ γκάφα πέταξε ο Κούλης στα ξαφνικά και πάτε απλά να καθαρίσετε το χάος των δηλώσεων του (δεν ειναι η 1η φορά και στα άλλα κόμματα δεν βλέπουμε κάθε τρεις και λίγο το Γραφείο Τύπου να αναιρεί/υποβαθμίζει λόγια των αρχηγών τους). Αυτά που λέτε τώρα, ΔΕΝ τα είπε ο Μητσοτάκης στη συνέντευξη. Και αφήστε τα περί Αχτσιόγλου, εκείνη ενέκρινε επταημερη λειτουργία καθώς είναι βιομηχανία (και γενικά υφίσταται 7ήμερη λειτουργία σε εστίαση, εκαβ, αστυνομία κτλπ), όχι όμως και εργασία τέτοια των εργαζομένων. Το είπε και η ίδια άλλωστε πως τέτοια λειτουργία δεν συνεπαγεται διαρκης εργασια για τους εργαζόμενους. Εξακολουθουν τα φυσιολογικα ναναι 5ήμερο ή 6ήμερο (με ό,τι προβλέπει ο Νόμος). Εδώ εκείνη φέρνει συλλογικές και μη υποκατώτατους μισθούς και εσείς τα χατε καταργήσει αυτά και τώρα βγαίνετε και απο πάνω? Είναι δυνατόν να δουλευεις 7 μέρες, να είπε κατι τετοιο ο Κουλης? Ειδικά απ οταν ταχθηκε και κατα του 8ώρου παλιότερα? Αλήθεια, μιας και ανηκει στους 300 της Βουλής...έχει δουλέψει ποτέ τόσο πολύ? Δεν νομίζω. Και ας αφήσει τα περί "αν το θελουν αφεντικό κ εργατες". ΕΑΝ τους δώσεις νομοθετικά το ελεύθερο, όχι όλοι αλλά αρκετοί θα πουν "α δεν θες να δουλεψεις 7ημερο ενώ έχουμε ανάγκες; δεν ενδιαφέρεσαι για το καλό της επιχείρησης; Λυπάμαι αλλά απολύεσαι".Τόσο φιλελεύθερα πράγματα και με 18% ανεργία, είναι ανέφικτα στην Ελλάδα. Καλό θα ήταν ως αρχηγός αντιπολίτευσης και εν δυνάμει Πρωθυπουργός της Ελλάδας, καλό θα ήταν να προσέχει τι λέει.
Μάλιστα... δηλαδή ο σκοπός είναι να ωθήσουν και τον εναπομείναντα πληθυσμό σε μετανάστευση ή σε συνθήκες δουλείας... γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πώς ακολουθούνται κάθε φορά οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, όπως η εικονική καταβολή των δώρων με την επακόλουθη επιστροφή τους με εκβιασμούς και άσκηση βίας. Για να μην πούμε για τις Κυριακές και τα ρεπό που ούτε πληρώνονται ούτε αναπληρώνονται.Μήπως σε αυτή την "άλλη Ελλάδα που ξημερώνει μπροστά μας" να βάλετε "ξυπνητήρια" να εξυγιάνετε πρώτα το τοξικό, τεμπέλικο κομμάτι του δημοσίου που όλες οι κυβερνήσεις μας έχετε φορέσει και μας κοστίζει αδρά σε όλα τα επίπεδα;Και αν σας καίει τόσο ο εκσυγχρονισμός του ιδιωτικού τομέα, αφήστε τους επιχειρηματίες να ανασάνουν οικονομικά, εκμηδενίστε τη γραφειοκρατία και προστατέψτε τους εργαζόμενους.