Απεργία της ΓΣΕΕ

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας ήθελε να βγει το «ναι» στο δημοψήφισμα

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας ήθελε να βγει το «ναι» στο δημοψήφισμα Facebook Twitter
EUROKINISSI
3

Προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο εξαπέλυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναφορικά με τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις του 2015. Για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ισχυρίστηκε ότι ήθελε να υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, παρά τις αντίθετες, δημόσιες διαβεβαιώσεις του. 

«Δεν είχε αυταπάτες ο κ. Τσίπρας, γι' αυτό και προσέφερε σε μένα το υπουργείο Οικονομικών», είπε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στο OPEN BEYOND.

«Του είχα τηλεφωνήσει από την Αμερική (σ.σ. στον Αλ. Τσίπρα) και του είχα πει, πρόσεχε, αυτά που γίνονται τώρα στην Κύπρο, θα γίνουν και εδώ. Δηλαδή capital controls, κλείσιμο τραπεζών κλπ.

»Τα εξήγησα και του είπα τι πρέπει να γίνει. Συμφώνησε και μου είπε να αναλάβω εγώ υπουργός, μετά τις εκλογές. Οταν πήγα να τα κάνω όμως, μου τράβηξαν το "χαλί κάτω από τα πόδια". Εγώ είχα προτείνει να πω στον Ντράγκι, "θα σου κουρέψουμε τα ομόλογα". Αλλιώς ας μην είχαμε εκλεγεί. Οταν το είπα στον Ντράγκι, κυβερνητικοί κύκλοι μου έβαλαν τρικλοποδιά».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θεωρεί πως καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι κύριοι Δραγασάκης και Χουλιαράκης. «Στελέχη της κυβέρνησης λειτουργούσαν υπέρ του ναι. Και ο πρωθυπουργός ήθελε να βγει το ναι».

Επιπλέον, ισχυρίστηκε πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ηχογραφεί συστηματικά τις συνεδριάσεις του Eurogroup. 

«Όλοι ηχογραφούσαν. Ποιος είπε ότι δεν επιτρέπεται; Και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το κάνει, και ο Σόιμπλε το κάνει, όλοι το κάνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, που στο παρελθόν είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που έχει παραδεχθεί μια τέτοια πρακτική. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία επαφή με τον διάδοχό του πλέον, και η τελευταία φορά που επικοινώνησαν ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015. 

Στην εκπομπή, προβλήθηκε και βίντεο που γυρίστηκε στο σπίτι του κ. Βαρουφάκη, τη νύχτα της 5ης Ιουλίου του 2015. Το βίντεο είχε τραβήξει η γυναίκα του, Δανάη Στράτου. 

 

Εκεί, ο τότε υπουργός ακούγεται να λέει τα εξής:

«Η ώρα είναι 3.50 π.μ. Το 61,5% του δημοψηφίσματος είναι τεράστο κεφάλαιο, είπα στον Πρωθυπουργό. Και το μεγάλο έγκλημα κι αυτό δεν θα στο συγχωρήσω ποτέ, του λέω, και το ξέρεις ότι το λέω με αγάπη αλλά το λέω και το εννοώ κιόλας, είναι ότι έδωσες τα πρωτογενή ερήμην του υπουργού Οικονομικών και δώσατε τα πρωτογενή πλεονάσματα, το οποίο αμέσως δίνει το χρέος και μετά αμά σου εσένα του πρωθυπουργού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς τη λιτότητα, που είναι τα πρωτογενή και το χρέος, γιατί να σου δώσουν οτιδήποτε άλλο;

»Όταν δινεις στον εχθρό την δυνατότητα να μπορεί να επιλέξει συνεργάτες σου, σε εχει ακυρώσει. Μου είπε για ανασχηματισμό..."Σκέφτομαι να πάρεις το οικονομίας και να πάρει ο Ευκλείδης το Οικονομικών". "Όχι, γιατί θέλω την αναδιάρθρωση χρέους", του απάντησα. Και γω του λέω, Αλέξη θυμάσαι γιατί μου ζήτησες να έρθω εδώ; Εγώ ήρθα για να βοηθήσω σε αυτά τα ζητήματα. Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο από το να φύγω, για λόγους αξιοπρέπειας. Γιατί αυτός ο αγώνας, τώρα ξεκινάει Δανάη».

Ερωτηθείς για το αν ισχύει αυτό που γράφει στο βιβλίο του, ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είπε «Τα καναμε σαλάτα Γιάνη» και φοβόταν «να μην πάμε στου Γουδή», ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε ότι ο πρωθυπουργός δεν χρησιμοποίησε αυτήν ακριβώς την έκφραση: «ήταν κάτι χειρότερο, δεν μπορώ να το μεταφέρω».

Για το σχέδιο Σόιμπλε

 

«Σχέδιο Σόιμπλε για Grexit δεν υπήρχε, το είχε αποσύρει η Μέρκελ, η οποία είχε θέσει βέτο για το Grexit. Τρεις βδομάδες περίμενε το οκ της Μέρκελ ο Σόιμπλε και δεν του το έδωσε. Επίσης η ΕΚΤ ήταν 100% εναντίον του Grexit, γιατί θα ήταν δυναμίτης για τα θεμέλια της».

«Δική μου λάθος επιλογή ο Τσίπρας»

 

Κληθείς να σχολιάσει παλιότερη φράση του Αλέξη Τσίπρα για «λάθος επιλογές προσώπων», ο Γιάνης Βαρουφάκης επέστρεψε τα υπονοούμενα στον πρωθυπουργό: «Δική μου λάθος επιλογή ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ηταν λάθος επιλογή μου να τον εμπιστευτώ».

Πολιτική
3

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Όσο το πολιτικό σύστημα της χώρας επιμένει να την διατηρεί σε τροχιά υποτέλειας και εξάρτησης, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αναφέρεται στη διακήρυξη
THE LIFO TEAM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Όταν η πολιτική ανικανότητα, καλύπτεται σκόπιμα και προπαγανδιστικά έντεχνα, πίσω από την "στοχοποίηση" τάχα αθώων. Οπότε, ρίχνουμε και μια κατηγορία στους αντίπαλους ότι σπιλώνουν τους κατά τα άλλα ικανότατους δικούς μας. Τελικά, δεν είναι κακό να εξελιχθεί ο πολιτικός αγώνας, κυρίως σε μάχη ανάδειξης ή συντριβής του πολιτικά ηθικού ή όχι ανδρα ή γυναίκας.Ας θυμηθούμε κάτι που έχουμε ξεχάσει σαν κοινωνία (και μας θύμισε ο Ομπάμα) :ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ !Και ας τιμωρήσουμε όσους μας ξεγέλασαν σαν κοινωνία και μας δίχασαν στο όνομα της "πολιτικής εντιμότητάς" τους ("ή εμείς ή αυτοί").
Γιατί υπάρχει κανένας εχέφρων που να πιστεύει ότι ο Τσίπρας ήθελε το όχι;Αν ήταν έτσι, δεν θα είχε κάνει το όχι ναι εντός ολίγων ημερών. Μια χαρά τον βόλευε το ναι σαν άλλοθι για να μην οδηγήσει την χώρα σε καταστροφή, κάνοντας κωλοτούμπα σε όσα έλεγε μέχρι τότε και χωρίς να μπορεί να τον κατηγορήσει κανένας, αφού το ναι θα το είχε πει ο λαός.Το εάν ο Βαρουφάκης είναι βλαμμένος, νάρκισος, ή εκτός τόπου και χρόνου, είναι άλλο θέμα. Αυτός πάντως, αυτά που υποστηρίζει ακόμα ήλθε για να κάνει και αυτά ήθελε να κάνει όπως φαίνεται... Σωστά, λάθος, πάντως αυτά.Άλλος έλεγε άλλα και έκανε άλλα και σε αυτό το ζήτημα ο "Γιάνης" έχει δίκιο
Από αυτά που μας λέει ο Βαρουφάκης (γιατί να μην είναι αλήθεια;) φαίνεται ότι ο Τσίπρας είχε επαφή με την πραγματικότητα θέλοντας να υπερισχύσει το ναι, ενώ ο Βαρουφάκης είχε χάσει αυτήν την επαφή. Αυτό είναι σημαντικό για κάθε πολιτικό και όχι η ιδεοληψία