Τσίπρας σε Ζάεφ: «Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα νέο αφήγημα για τα Βαλκάνια, λέμε όχι στους εθνικισμούς»

Τσίπρας σε Ζάεφ: «Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα νέο αφήγημα για τα Βαλκάνια, λέμε όχι στους εθνικισμούς» Facebook Twitter
0

Στις κοινές ευκαιρίες και προοπτικές για τις δύο χώρες που διαμορφώνονται  μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκαν ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια. 

«Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα διαφορετικό αφήγημα για τα Βαλκάνια», είπε ο κ. Τσίπρας, σε «αντίθεση με τους εθνικισμούς που είναι συνδεδεμένη ιστορικά η περιοχή». 

O κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «τρεις χαμένες δεκαετίες» στο θέμα της συνεργασίας των δύο χωρών, «άρα τώρα πρέπει να τρέξουμε για καλύψουμε τον χαμένο χρόνο».

Ανακοίνωσε επίσης πως σύντομα Αθήνα και Σκόπια θα έχουν πρεσβείες της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας αντίστοιχα. 

Όσον αφορά την έως τώρα εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «fake news» που παρουσιάζουν προβλήματα τα οποία υπάρχουν εδώ και 3 δεκαετίες ως απόρροια της συμφωνίας, «ενώ αντιθέτως η συμφωνία προσπαθεί να λύσει αυτά τα προβλήματα».  

«Είμαστε εδώ για να χτίζουμε γέφυρες αντί να ορθώνουμε τείχη», είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν εγκλωβιζόμαστε από την ιστορία, διδασκόμαστε από αυτήν, αλλά προσπαθούμε να φτιάξουμε και τη δική μας ιστορία», είπε ο κ. Τσίπρας. 

«Από τη μέρα που οι δύο χώρες υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών γράφουμε συνεχώς ιστορία», είπε ο Ζόραν Ζάεφ στο ξεκίνημα των κοινών δηλώσεων του με τον Αλέξη Τσίπρα, στα Σκόπια.

«Έχουμε κοινές ευκαιρίες και κοινά συμφέροντα» είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. Ανέφερε επίσης τις διάφορες συμφωνίες συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο κυβερνήσεις «η οποία θα βελτιώσει τη ζωή των λαών των δύο χωρών.

Ο Ζάεφ αναφέρθηκε επίσης και για το νέο σημείο συνοριακής διέλευσης που καθιερώνουν η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονίας που θα βελτιώσει τις επικοινωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες.  

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών» λέγοντας πως πρόκειται για «ιστορικό βήμα για την κανονικοποίηση των σχέσεων μας. Δίνει την ευκαιρία και στις δύο χώρες να αξιοποιήσουν πλήρως τις εμπορικές σχέσεις. Θα δημιουργηθεί μια επιτροπή ειδική για τη χρήηση της ορολογίας και των εμπορικών σημάτων συμφωνήσαμε και για συνεργασία σε επίπεδο αμύνης, υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας στις μεταφορές και για κοινά πρότζεκτ στην ενέργεια, τη γεωργία την ψηφιοποίηση. Συμφωνίες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Αναφέρθηκε επίσης και στη δημιουργία του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας», στο οποίο θα προεδρεύουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών αλλά και στο επιχειρηματικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

«Σήμερα το απόγευμα θα κηρύξουμε την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ με τη συμμετοχή πάνω από 100 επιχειρηματιών από τις δύο χώρες. Ανανεώνουμε με αυτό τον τρόπο την Ιστορία δημιουργούμε έναν νέο χώρο συνεργασίας με κοινά συμφέροντα». Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έκλεισε τις δηλώσεις του χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα ως έναν «καλό προσωπικό φίλο και φίλο της χώρας μας» προσκαλώντας παράλληλα τους πολίτες να χτίσουν μια σχέση φιλίας με την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο κυβερνητικό κτίριο της Βόρειας Μακεδονίας λίγη ώρα μετά από την προσγείωση του αεροσκάφους του στα Σκόπια, όπου τον υποδέχτηκε θερμά ο ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ.

Αμέσως μετά, οι δύο πρωθυπουργοί κατευθύνθηκαν προς τους φωτορεπόρτερ και τους υπουργούς των δύο χωρών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός και ο ομόλογός του έβγαλαν και μια... σέλφι με το κινητό τηλέφωνο του Ζόραν Ζάεφ.

 

Το κλίμα στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ήταν ιδιαίτερα φιλικό και χαλαρό. 

Ο Ζόραν Ζάεφ, όταν έφθασε με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του, έδειξε στον Έλληνα πρωθυπουργό τις φωτογραφίες της γυναίκας του και της κόρης του. Μάλιστα, αποκάλυψε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η κόρη του έχει σχέση. Στο άκουσμα της λεπτομέρειας για τον boyfriend, ο Αλ. Τσίπρας γέλασε και στη συνέχεια κάθισε στη δερμάτινη πολυθρόνα που βρίσκεται στο πρωθυπουργικό γραφείο του Ζάεφ, προκειμένου να αρχίσει η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών.

Οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν μια σειρά από σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας σε τομείς όπως η Άμυνα, η Ενέργεια και οι Μεταφορές./ 

Κατά τις διμερείς επαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας.

Συγκεκριμένα:

- Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών - το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας.

- Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

- Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

- Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.

- Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείων Μεταφορών.

- Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανόφτσε.

Ενεργειακά και περιφερειακές εξελίξεις

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM
Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM