Πέθανε ο γνωστός δικηγόρος και πολιτικός Αντώνης Βγόντζας σε ηλικία 73 ετών. 

 

Ο Αντώνης Βγόντζας είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα. Η καταγωγή του ήταν από το Λασίθι.

 

Είχε σπουδάσει νομικά, οικονομικά και οικονομικά μαθηματικά στην Αθήνα, τη Δυτική Γερμανία και τη Φινλανδία και άσκησε για πρώτη φορά δικηγορία το 1971.

 

Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα και ως φοιτητής και ως δικηγόρος.

 

Υπερασπίστηκε, κυρίως, φοιτητές σε στρατιωτικά και πολιτικά δικαστήρια ενώ συνελήφθη κατά τη διάρκεια των δικών και φυλακίστηκε σε απομόνωση για πέντε μήνες στο ΕΑΤ-ΕΣΑ ως «πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής».

 

Στη μεταπολίτευση συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου για το «σκάνδαλο Κοσκωτά» τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της δίκης και αθώωσής του από το Ειδικό Δικαστήριο το 1991 - 1992.

 

Υπήρξε επίσης συνήγορός του μαζί με τον Χρήστο Ροκόφυλλο ενώπιον των αγγλικών δικαστηρίων στη δίκη κατά του περιοδικού TIME.

 

Ο Αντώνης Βγόντζας είχε διατελέσει διευθυντής του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στην τελευταία κυβέρνησή του (1993 – 1996), γενικός γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ και νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και Προεδρίας της Κυβέρνησης.

 

Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες της ζωής του ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική κυρίως στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη, όπου έχει υπάρξει υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

 

Ο Αντώνης Βγόντζας αρθρογραφούσε τακτικά στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ» και υπήρξε συγγραφέας επτά βιβλίων, μεταξύ των οποίων και ένα για την αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση Κοσκωτά.