Τσακαλώτος: To 2015 ηττηθήκαμε και συμβιβαστήκαμε

Τσακαλώτος: To 2015 ηττηθήκαμε και συμβιβαστήκαμε Facebook Twitter
EUROKINISSI
3

Κριτική για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. «Το 2015 ξεκινήσαμε με την άποψη ότι θα καταφέρναμε μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, αλλά ηττηθήκαμε», είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά. 

Ο ίδιος, αναγνώρισε ότι ορισμένες κοινωνικές ομάδες επιβαρύνονται με δυσανάλογη φορολογία, υποστηρίζοντας πως αυτό οφείλεται κυρίως στα Μνημόνια. «Εάν χρησιμοποιείτο ο δημοσιονομικός χώρος μόνο για μειώσεις φόρων, θα αυξάνονταν οι ανισότητες», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα κράτος ευημερίας.

«Το 2015 ξεκινήσαμε με την άποψη ότι θα καταφέρναμε μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, αλλά ηττηθήκαμε. Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε διαρκώς συμφωνία για το χρέος. Μετά κάναμε έναν συμβιβασμό: αποδεχθήκαμε το πρόγραμμα, γιατί υπήρξε υπόσχεση για συμφωνία για το χρέος στο τέλος του προγράμματος. Πήραμε τη συμφωνία αυτή το περασμένο καλοκαίρι», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε δύο βασικά λάθη, παρέχοντας ωστόσο στήριξη στον προκάτοχό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

«Δεν καταλάβαμε πως το σχέδιό μας να χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο ποσό του χρέους ήταν αυτό που ήθελαν οι Γερμανοί. Δεν ήταν απειλή η έξοδος από το ευρώ. Ο Σόιμπλε την ήθελε. Το μεγαλύτερο λάθος μας, λοιπόν, ήταν ότι μάλλον υπερβάλαμε ως προς την ισορροπία δυνάμεων. Ήμασταν πιο αδύναμοι απ' ό,τι νομίζαμε και αυτό δεν έχει να κάνει με τον προκάτοχό μου Γιάνη Βαρουφάκη. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα με άλλον υπουργό τα πράγματα. Και τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης να είχαμε, τα ίδια θα συνέβαιναν! Το θέμα ήταν να νικηθεί μια αριστερή κυβέρνηση. Το δεύτερο λάθος ήταν ότι είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής».

Σε ό,τι αφορά το σενάριο Grexit, εκείνη την περίοδο, εκτίμησε πως θα ήταν επιζήμιο για την ευρωζώνη. Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα του χρέους θα πρέπει να επανεξεταστεί σε βάθος χρόνου, καθώς «η ευρωζώνη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη με τόσο μεγάλες διαφορές ως προς το ύψος του χρέους μεταξύ των κρατών-μελών, χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση».

Ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε πάντως ότι η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ήταν καλή.

«Η συμφωνία που πήραμε μετά το δημοψήφισμα ήταν πολύ καλύτερη, σε σύγκριση με την πρόταση που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα (...) Μπορώ να πω ότι πήγε καλύτερα απ' ό,τι περίμενα. Δεν θα ήμουν τόσο σίγουρος πριν από τρία χρόνια ότι θα είχαμε βγει από το πρόγραμμα, θα είχαμε επιστρέψει στις αγορές, θα υπήρχε ανάπτυξη».

Κατά την ομιλία του, με θέμα «Συμπεράσματα από την ελληνική κρίση για την Ευρώπη», ως επί το πλείστον σε φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Επιστημών, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «υπάρχουν αισιόδοξα σημάδια για την Ελλάδα σε σχέση με το τέλος της κρίσης: εκδώσαμε 10ετές ομόλογο για πρώτη φορά ύστερα από 9 χρόνια, έχουμε επιστροφή στην ανάπτυξη, πολύ καλές επιδόσεις στις εξαγωγές, τη βιομηχανική παραγωγή, μείωση της ανεργίας, παρότι παραμένει πολύ υψηλή».

Προειδοποίησε ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει τελειώσει, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται ανισότητα και αίσθημα έλλειψης δημοκρατίας στους πολίτες. 

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM
Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Δηλαδή ήταν αρκετά μειωμένης αντίληψης και τους πήρε μισό χρόνο και αρκετές δεκάδες δις για να καταλάβουν τι γίνονταν. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις ζητάς συγνώμη και παραιτεισαι. Όλα τα άλλα είναι απατεωνιες.
"Το δεύτερο λάθος ήταν ότι είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής". Πηγή: www.lifo.grΑς ζητήσουν και μια δημόσια συγγνώμη που ανοικτά κατηγορούσαν όλους τους προηγούμενους για "λαμόγια της διαπλοκής". Και ας ζητήσουν και μια συγγνώμη από τη μεσαία τάξη που έχουν ξεζουμίσει, επειδή αποδείχθηκαν ανίκανοι. Αλλιώς, το πολιτικό-ηθικό στίγμα απλά βαραίνει και τον ΣΥΡΙΖΑ - που συνεργάστηκε και με τον "διάβολο" ΑΝΕΛ - προκειμένου υποτίθεται να μας αποκαθάρει σαν χώρα...
Κριτική για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. «Το 2015 ξεκινήσαμε με την άποψη ότι θα καταφέρναμε μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, αλλά ηττηθήκαμε Πηγή: www.lifo.grΑυτά τα λες το 2019 και από το παρίσι;Τη άλλη φορά πέστα και από τη σουιτα στη τούμπα.Θα ΄ναι μία πρόοδος...