ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Guardian: Πρωτιά στον λαϊκισμό για Τσίπρα και Όρμπαν

Guardian: Πρωτιά στον λαϊκισμό για Τσίπρα και Όρμπαν Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
8

Πρώτοι στον αριστερό και τον δεξιό λαϊκισμό αναδείχθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βίκτορ Όρμπαν  αντίστοιχα, σε ένα κουίζ του Guardian. 

Η βρετανική εφημερίδα, χρησιμοποίησε τα στοιχεία της «Ομάδας Λαϊκισμού» (Team Populism), ενός δικτύου πολιτικών επιστημόνων που ερευνούν το φαινόμενο.

Σημειώνεται πως οι επιστήμονες μελέτησαν τέσσερα είδη ομιλιών των πολιτικών, τις προεκλογικές, αυτές με τη μεγαλύτερη δημοσιότητα, τις ομιλίες σε εγκαίνια και παρεμφερείς τελετές και τις ομιλίες που δόθηκαν στο εξωτερικό.

Στη συνέχεια η βρετανική εφημερίδα κάλεσε τους αναγνώστες της να βαθμολογήσουν, στην κλίμακα του λαϊκισμού, τον κάθε πολιτικό και να δουν αν η απόψή τους συμφωνεί με τις μετρήσεις των ειδικών. 

Σε ό,τι αφορά τον αριστερό λαϊκισμό, τα πρωτεία αποδίδονται στον Έλληνα πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αφήνει πίσω του, στη δεύτερη θέση, τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Η εφημερίδα αναφέρει πως το υψηλό «σκορ» του Αλέξη Τσίπρα είναι αποτέλεσμα κυρίως των όσων είχε υποστηρίξει στις ομιλίες του πριν την πρώτη εκλογή του, τον Ιανουάριο του 2015, «πριν την συνθηκολόγησή του με τους δανειστές της Ελλάδας και τη συμφωνία για νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

Η εφημερίδα αναφέρει ωστόσο πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προσαρμόσει την πολιτική του γλώσσα σε πολύ πιο μετριοπαθή επίπεδα.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, στην τέταρτη ο επικεφαλής των Εργατικών στην Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ ακολουθούν τρεις Αμερικανοί, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς,ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η τέως υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Guardian: Πρωτιά στον λαϊκισμό για Τσίπρα και Όρμπαν Facebook Twitter

Σε ότι τους δεξιούς λαϊκιστές, «πρωταθλητής» αναδεικνύεται ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, με δεύτερο τον πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου το πρώτο διάστημα της προεδρίας Τραμπ, Στιβ Μπάνον και τρίτο τον πρώην ηγέτη του δεξιού Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ.

Ακολουθούν ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός της δεξιάς λαϊκιστικής Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Guardian: Πρωτιά στον λαϊκισμό για Τσίπρα και Όρμπαν Facebook Twitter

Σημειώνεται πως η καγκελάριος της Γερμανίας και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του CDU άγγιξε το μηδέν, βαθμολογήθηκε δηλαδή ως «καθόλου λαϊκίστρια». 

Πολιτική
8

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Όσο το πολιτικό σύστημα της χώρας επιμένει να την διατηρεί σε τροχιά υποτέλειας και εξάρτησης, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αναφέρεται στη διακήρυξη
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Ψάχνω το αντώνυμο του «populist» (=«λαϊκιστής») και πέφτω πάνω στο «elitist» (=«ελιτιστής») το οποίο είναι σαφέστατα πολύ μακρύτερα από το «δημοκράτης».Επίσης, από καθαρά πολιτική σκοπιά (με την επιστημονική έννοια το «πολιτική σκοπιά») λαϊκιστής πολιτικός είναι αυτός που μπορεί να κινητοποιήσει τον λαό είτε για καλό, είτε για κακό. Κι εδώ είναι που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είναι «καλό» και τι «κακό», για ποιον και γιατί. Κάτι δύσκολο επειδή απαιτεί γνώσεις, ενημέρωση και ξεκάθαρη, ειλικρινή και σαφώς διατυπωμένη πολιτική στάση απέναντι σε γεγονότα και δυναμικές διαφορετικών κοινωνιών.Μα για τέτοια είμαστε τώρα; Οπότε… πάρτε στη μάπα ένα «λαϊκιστής» στέρεο από τα ΜΜΕ, και …καθαρίσαμε.
Η αντίθετη έννοια του "λαϊκισμού" δεν είναι ο "ελιτισμός". Θα τρελαθούμε με κάτι τέτοια που διαβάζουμε. Οι ερμηνείες του λαϊκισμού πολλαπλές, επιλέγουμε όποια μας ταιριάζει, ακόμη και από την Βικιπέδια. Δυστυχώς όμως, ο 'ηγέτης' που προστρέξατε να υπερασπιστείτε, δεν κινητοποίησε τον Ελληνικό λαό. Αντίθετα, τον ακινητοποίησε και τον διαίρεσε βαθύτατα. Εύλογα και εύστοχα έλαβε το hi-score από τον Guardian (που παρεμπιπτόντως υπερασπίζεται την κεντροαριστερά, παράταξη που στην Ελλάδα ο ηγέτης σας αποφάσισε προσφάτως να διαιρέσει μπας και συνεχίσει να βασιλεύει).
@ Ορίων"που παρεμπιπτόντως υπερασπίζεται την κεντροαριστερά, παράταξη που στην Ελλάδα ο ηγέτης σας αποφάσισε προσφάτως να διαιρέσει μπας και συνεχίσει να βασιλεύει Πηγή: www.lifo.gr"Αυτό είναι το πρόβλημα της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα;
Από πουθενά στο σχόλιό μου δεν συνάγεται πως υπερασπίζομαι οποιονδήποτε. Από πουθενά. Απαιτείται (ούτε καν) μέτρια γνώση των Ελληνικών για να το διαπιστώσει κάθε ΜΗ προκατειλημμένος.Σ’ αυτό που επικεντρώνεται το σχόλιό μου είναι η ευκολία με την οποία κολλάνε ταμπέλες τα ΜΜΕ μέσα στα πλαίσια της κομματικής/ πολιτικής/ προεκλογικής προπαγάνδας λόγω των επικείμενων εκλογών. (ΟΛΩΝ των εκλογών που επίκεινται. ΟΧΙ μόνο των ποικίλλων Ελληνικών –για να είμαι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ξεκάθαρος).Σας προκαλώ να μας παραθέσετε στοιχειοθετημένο αντώνυμο του “populist”. Συμφωνούμε απολύτως στο «Θα τρελαθούμε με κάτι τέτοια που διαβάζουμε.»
Έχεις δίκιο σε αυτό. Βέβαια και ο ελιτιστης μπορεί να κινητοποιήσει την ελίτ για καλό ή για κακό (κάποιου). Από την άλλη δε ξέρω γιατί θα πρέπει να περιοριζομαστε στα άκρα όταν υπάρχουν πολιτικές και πολιτικοί που δεν δε μπορεί να ταξινομηθούν εύκολα ούτε στη μία ούτε στην άλλη κατηγορία.
Το παρεξήγησες!Για καλό το λένε, αφού είναι ξεκάθαρο ότι ο Τσίπρας κινητοποιήσε τον λαό για καλό.Ο Τσίπρας θα βραβευτεί ως καλός και οι ψηφοφόροι του θα δοξάζονται και θα μνημονεύονται από όλο το πλανήτη για αιώνες ως καλοί.Καλό εε;
Πολύ εύστοχη η παρατήρηση.Αν θυμάμαι καλά η συγκεκριμένη εφημερίδα ανήκει σε εκείνα τα ΜΜΕ που αν ήταν αλήθεια όσα έλεγαν= έγραφαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα είχαν γίνει σε άλλη χώρα και άλλα πολλά.Μπορείς να κατηγορήσεις για πολλά (και δικαιολογημένα) τον Τσίπρα. Εδώ όμως η αστοχία του παραλληλισμού χτυπάει "κόκκινο".Συνεπώς μάλλον μικρής ως ελάχιστης σημασία οι συγκεκριμένες απόψεις.