Το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία: Τι ανακοινώθηκε για τη μάχη με τον καρκίνο και το κάπνισμα

Το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία: Τι ανακοινώθηκε για τη μάχη με τον καρκίνο και το κάπνισμα Facebook Twitter
2

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε σε εκδήλωση σήμερα το ολοκληρωμένο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία.

Το σχέδιο στηρίζεται σε τρεις άξονες: το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» που επιχειρεί να φέρει μία επανάσταση στην Πρόληψη, ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους και φροντίδα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ειδικό βάρος δόθηκε στην μάχη κατά του καρκίνου ενώ στο πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία αποσαφηνίζεται και η στρατηγική για τον αντικαπνιστικό νόμο και το κάπνισμα.

Το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία: Τι ανακοινώθηκε για τη μάχη με τον καρκίνο και το κάπνισμα Facebook Twitter

Οι τρεις βασικοί άξονες του προγράμματος της ΝΔ:

Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» που επιχειρεί να φέρει μία επανάσταση στην Πρόληψη
Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους
Φροντίδα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη


Με βάση αυτούς τους άξονες, το σχέδιο της ΝΔ για την υγεία δίνει επίσης έμφαση σε επιμέρους πολιτικές που αφορούν τον καρκίνο, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας καθώς και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιβάρυνση του πολίτη.

Άμεσος στόχος του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας των νοσοκομείων με αξιοκρατικά επιλεγμένες διοικήσεις, 

Οι 5 προτεραιότητες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας:

1. Διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός 5ετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.
2. Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.
3. Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.
4. Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας
5. Αμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Οι 5 προτεραιότητές του έχουν ως εξής:

-Διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός 5ετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.
-Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.
-Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.
-Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας
-Άμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Σε ότι αφορά την βελτίωση των συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία προβλέπεται:

Ελαχιστοποίηση της αναμονής για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με προτεραιότητα στη λειτουργία όλων των κλινών εντατικής θεραπείας. Επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμογή διεθνών κριτηρίων εισαγωγής και παραμονής, και λειτουργία περισσότερων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ώστε να μειωθεί ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ.

Τέλος στην εφημερία όπως την ξέρουμε σήμερα. Για την οριστική απαλλαγή από τα ράντζα και τις άσκοπες και επικίνδυνες για τους ασθενείς περιπλανήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Περιορισμό του χρόνου αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις με την πλήρη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών με προσλήψεις προσωπικού, όπου κριθεί απαραίτητο (αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές).

Ανακαίνιση, προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων μέσω συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. και ιδιωτικών δωρεών.

Προβλέπονται επίσης δεσμευτικοί στόχοι για τα νοσοκομεία, αλλά και εισαγωγή επαγγελματικού μάνατζμεντ για να εγκαταλειφθούν οι κομματικές προσλήψεις.

Στα μέτρα στήριξης όσων χρειάζονται περισσότερο τη φροντίδα της Πολιτείας περιλαμβάνονται:

Κατ' οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ. ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ)


Προτεραιότητα για ραντεβού με γιατρούς σε 24 ώρες σε όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.


Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το πρόγραμμα της ΝΔ στη μάχη κατά του καρκίνου όπου η προσπάθεια αρχίζει πάντα από την πρόληψη, καθώς διεθνώς έχει αποδειχθεί ότι 1 στους 3 κοινούς καρκίνους θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί με την πρόληψη.

Συγκεκριμένα προβλέπει:

Άμεση και αυστηρή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

Καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νόσων. Όλοι θα μπορούν να περάσουμε από προληπτικό έλεγχο: η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται και μέσω SMS ή email για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές.

Δημιουργία ταχείας οδού στα νοσοκομεία για την εξέταση και τη θεραπεία των καρκινοπαθών. Μείωση της αναμονής της ακτινοθεραπείας που σήμερα έχει μέσο χρόνο αναμονής τους 3-4 μήνες, με λειτουργία διπλής βάρδιας σε όλα τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα.

Διανομή των φαρμάκων στο σπίτι και εξειδικευμένο προσωπικό για κατ' οίκον νοσηλεία.

Ίδρυση ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου (διάγνωση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και αποκατάσταση) όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα – κατά το πρότυπο του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

Λειτουργία δικτύου παιδιατρικών κλινικών διασυνδεδεμένων με την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ».

Θέσπιση συντονιστή, ο οποίος θα καθοδηγεί τον ασθενή στο σύστημα υγείας.

Ανακουφιστική φροντίδα και ειδική μέριμνα στους ασθενείς τελικού σταδίου

Το συνολικό πρόγραμμα της ΝΔ για τον καρκίνο έχει ως μείζονα στόχο μέχρι το 2030 το 75% των καρκίνων να διαγιγνώσκονται στο στάδιο 1 ή 2 όπου η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα.

Το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα «για την εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία εξοπλισμού θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία των μηχανημάτων, τον εξορθολογισμό του κόστους και την έγκαιρη πρόσβαση του πολίτη σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες χωρίς επιπλέον επιβάρυνση».

Μία από τις βασικές προτεραιότητες του γαλάζιου προγράμματος σχετίζεται με την πρόληψη όπου επισημαίνεται πως η Ελλάδα διαθέτει τις χαμηλότερες δαπάνες για την πρόληψη μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών (μόλις το 1,3% των δαπανών υγείας), ενώ αντίθετα, το ποσοστό δαπανών για νοσηλείες στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ (41% έναντι 30% μ.ο. στην Ε.Ε.). Επίσης στο 27,3% είναι το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών στην Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη ενώ αυξήθηκαν τα ποσοστά παιδικής-εφηβικής παχυσαρκίας μέσα σε μια δεκαετία κατά 50%.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της πρόληψης προβλέπονται οι εξής πρωτοβουλίες:

Συστηματική ενημέρωση και ενθάρρυνση των πολιτών να ασκούνται περισσότερο, να διακόψουν το κάπνισμα, να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με μειωμένα λιπαρά και ζάχαρη, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και να ελέγχουν το βάρος τους.

Εθνική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για τις συνέπειες των υγιεινών και ανθυγιεινών επιλογών μας και τη διασύνδεσή τους με σοβαρά νοσήματα ικανά να αλλάξουν δραματικά την καθημερινότητά μας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος, η άνοια.

Ειδικά προγράμματα στα σχολεία, για παιδιά και γονείς, που θα αφορούν την διατροφή, την στοματική υγιεινή, την σεξουαλική αγωγή, τον εθισμό, την οδική συμπεριφορά και τις πρώτες βοήθειες.

Προώθηση καλής διατροφής και άθλησης από την παιδική ηλικία

Η ΝΔ θα επιβάλει και την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, προωθώντας:

Καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

Λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων.

Ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, όχι μόνο στην υγεία των ενεργητικών καπνιστών, αλλά και των παθητικών που σήμερα είναι και η πλειοψηφία.

Εντατικοποίηση των ελέγχων με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας.

Πολιτικοί και Δημόσια Διοίκηση θα δίνουν πρώτα το παράδειγμα στην εφαρμογή του μέτρου ξεκινώντας από τη Βουλή και τα δημόσια κτήρια.

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ευχάριστες γενικότητες, χιλιοακουσμένες από τους κάποιας ηλικίας πολίτες.Ήμασταν νέοι όταν τις πρωτακούσαμε τις περισσότερες και κάθε φορά τα ίδια.Εγώ θα έλεγα ότι εμείς οι ψηφοφόρο, πρέπει τώρα πια, να απαιτούμε από τα κόμματα αποκλειστική προτεραιότητα στην Οικονομία στο σύνολό της. Εκεί να κριθούν τα κόμματα και να αφήσουν τα λόγια για α υπόλοιπα, αφού χωρίς υγιή Οικονομία τίποτε δεν θα γίνει από όσα εξαγγέλλουν.Δλδ, συνεχή ανάπτυξη και όχι ο ένας να ξεχαρβαλώνει ό, τι έφτιαξε ο προηγούμενος, λέγοντας ότι ήταν ΕΝΤΕΛΩΣ λάθος η πολιτική του και ήταν ηλίθιος.Εκτός αν ομολογούν ότι ΟΛΟΙ είναι ηλίθιοι, αφού πια έχουν κυβερνήσει οι περισσότεροι.και τα αποτελέσματά τους τα είδαμε.
πολύ καλά μέτρα, ειδικά με τις προληπτικές εξετάσεις που, ενώ πρέπει να τις κάνεις σε τακτά διαστήματα γνωστά σε όλους, πρέπει πρώτα να στις γράψει ένας γιατρός και όχι να πας μετά να τις δει.Όμως, εξασφαλίζει την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πολιτών ή θα επαναληφθεί η ιστορία του 2012 που επί υπουργίας Βορίδη και υφυπουργίας Γεννηματά αποκλείστηκαν οι πιο αδύναμοι από το σύστημα υγείας (άνεργοι, νοικοκυρές κατεστραμμένων επιχειρηματιών, παιδιά ανασφάλιστων κλπ);Τι μέτρα θα ληφθούν στον ιδιωτικό τομέα ώστε να μην υπάρχει "κατάχρηση" θεραπειών με στόχο την αύξηση του κέρδους τους; Μου έχει τύχει με τον υπερήλικα πατέρα μου να μας προτρέπουν σε επέμβαση (από την οποία δεν θα επιβίωνε) για να έχει ποιότητα ζωής μέχρι όσο θα ζούσε και όχι για θεραπεία, παντελώς άχρηστη, καθώς ο άνθρωπος απλά πέθαινε (6 ημέρες μετά).Σε φίλη πρότειναν όχι μόνο άχρηστη ακτινοθεραπεία, αλλά κι επικίνδυνη καθώς αντενδείκνυται για το είδος καρκίνου που είχε, αλλά και για τη θέση στο σώμα που ήταν. Ευτυχώς και στις 2 περιπτώσεις πήραμε και 2, 3 και 4 γνώμες παραπάνω.