Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε λαϊκισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη

Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε λαϊκισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη Facebook Twitter
16

Δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά κατέχει η Ελλάδα ως προς το ποσοστό υποστήριξης απολυταρχικών λαϊκιστικών κομμάτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του φετινού «Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού».

Τα αποτελέσματα εκδίδει το σουηδικό ινστιτούτο Timbro και παρουσιάζει στην Ελλάδα το ΚΕΦίΜ.

Την πρώτη θέση στην Ευρώπη καταλαμβάνει για δεύτερη χρονιά η Ουγγαρία ενώ στην τρίτη θέση, μετά την Ελλάδα, βρίσκεται η Ιταλία.

Τα πορίσματα του Δείκτη για την Ελλάδα

 

Η Ελλάδα είναι μια από τις 3 ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη υποστήριξη στον απολυταρχικό λαϊκισμό, μαζί με την Ουγγαρία και την Ιταλία.


Η Ελλάδα είναι μια από τις 4 χώρες-μέλη της ΕΕ που η κυβέρνηση αποτελείται μόνο από λαϊκιστές.


Στην Ελλάδα τα λαϊκιστικά κόμματα συγκέντρωσαν πάνω από το 50% των ψήφων στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε λαϊκισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη Facebook Twitter

Τα πορίσματα του Δείκτη για την Ευρώπη

Ο απολυταρχικός λαϊκισμός έχει καθιερωθεί ως η τρίτη ιδεολογική δύναμη στην Ευρώπη– εξέλιξη που αναμένεται να διατηρηθεί και μετά τις φετινές ευρωεκλογές.


1 στους 4 Ευρωπαίους ψήφισε ένα απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Η υποστήριξη στα κόμματα αυτά φτάνει πανευρωπαϊκά το 22,2%, επίδοση ρεκόρ για την Ευρώπη, αυξημένη κατά 1,5% σε σύγκριση με πέρσι.


1 στις 3 κυβερνήσεις στην Ευρώπη στηρίζεται από τουλάχιστον ένα απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα.


Στην Ευρώπη, ο δεξιός λαϊκισμός είναι σε έξαρση, ενώ ο αριστερός λαϊκισμός είναι στάσιμος. Εξαίρεση αποτελούν οι μεσογειακές χώρες, όπου τα λαϊκιστικά κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς έχουν μεγαλύτερη επιρροή.

Ο Andreas Johansson Heino, συγγραφέας του Δείκτη, δήλωσε:


«Τα αυταρχικά λαϊκιστικά κόμματα χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι βλέπουν την πολιτική ως μια σύγκρουση μεταξύ της «ελίτ» και ενός ομοιογενούς λαού με συνεκτικά συμφέροντα. Αυτά τα κόμματα έχουν μια αυταρχική άποψη για τη δημοκρατία, που απειλεί πολλές από τις αξίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Την άνοιξη, επίκειται η διεξαγωγή τόσο των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και εθνικών εκλογών στην Ισπανία, τη Δανία και τη Φινλανδία. Γνωρίζουμε ήδη ότι τα λαϊκίστικα κόμματα θα βρίσκονται στο επίκεντρο των των μέσων ενημέρωσης. Ο δείκτης θέτει αυτές τις τάσεις σε μια ευρύτερη προοπτική.»

Σχετικά με τον Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού του Timbro:


Ο Δείκτης Απολυταρχικού Λαϊκισμού του Timbro εξετάζει δεδομένα που εκτείνονται από το 1980, γεγονός που τον καθιστά τον πιο ολοκληρωμένο δείκτη λαϊκισμού στην Ευρώπη. Από την πρώτη έκδοσή του το 2016, ο Δείκτης έχει αναγνωριστεί ως μια σημαντική πηγή πληροφόρησης για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη, ενώ αναφέρεται τακτικά σε διεθνή μέσα όπως ο Economist, η Die Welt και η La Repubblica.

Πολιτική
16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM

σχόλια

11 σχόλια
Το σουηδικό ινστιτούτο λαϊκίζει ασύστολα. Λέει πως όποιο κόμμα ξεφεύγει από την καθωσπρέπει νόρμα (πχ. ΚΚΕ) είναι λαϊκιστικό. Ποιους πάνε να πείσουν με ύφος 10 καρδιναλίων;
Η όλη πλάκα είναι, βέβαια, ότι κανείς δεν διερωτήθηκε (ούτε οι σχολιαστές -μικρό το κακό- ούτε ο δημ/φος έκανε την ανάρτηση και όφειλε να μας διαφωτίσει περισσότερο) πως ακριβώς έγινε η συγκεκριμένη μέτρηση. Πως, δηλαδή, ποσοτικοποιείται μια τόσο αφηρημένη έννοια (βλ. Λαϊκισμός) με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι μετρήσιμος και κατά συνέπεια συγκρίσιμος (έννοια που επιδέχεται πολλών ερμηνειών, με βάση πλήθος μελετών, στοχαστών, πολιτικών επιστημόνων, φιλοσόφων, κοινωνιολόγων, ιστορικών ακόμα και οικονομολόγων, πού έχει -μάλιστα- τέτοιο ιστορικό βάθος που δύσκολα προσδιορίζεται μ΄ένα απλό ορισμό). Χμμμ...για να μπούμε στο περίφημο TIMBRO μπας και αποσαφηνιστεί λίγο το θέμα και η μεθοδολογία του.Στο site του TIMBRO, λοιπόν, δεν γράφουν και πολλά για την φετινή έκδοση του «Δείκτη (sic) Απολυταρχικού Λαϊκισμού» (https://www.mynewsdesk.com/se/timbro/pressreleases/new-study-populism-equals-the-support-for-social-democratic-parties-in-europe-2838119), οπότε πάμε στην αμέσως προηγούμενη έκδοση του 2017: https://timbro.se/allmant/timbro-authoritarian-populism-index2017/Εδώ κάτι γίνεται. Βέβαια, διαβάζοντας το executive summary, τους ορισμούς και την μεθοδολογία, γρήγορα θα καταλάβει κάποιος (με μικρή επαφή πάνω σε θέματα πολιτικής φιλοσοφίας και επιστήμης) ότι το TIMBRO προσεγγίζει το θέμα μονοδιάστατα και υπεραπλουστευμένα, κάτω από μία σαφή ιδεολογική θέση (φιλελευθερισμός = δημοκρατία VS όλοι οι άλλοι, όπου στους άλλους εμπεριέχονται και οι αντιδημοκράτες του άκρο-δεξιού και άκρο-αριστερού λαϊκισμού). Μάλιστα.Μια χαρά μελέτη σκέφτομαι, για πρωτοσέλιδα δεξιών, συντηρητικών Μέσων και για συνεστιάσεις και συνευρέσεις (τσάι και συμπάθεια) Ομίλων Φίλων του Χάγιεκ και θαυμαστών της Σκέψης (sic) της Θάτσερ. Αλλά για κάτι παραπάνω (όπως πχ. το να την πάρουμε στα σοβαρά και να την χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο ανάλυσης συγκεκριμένης πολιτικο-κοινωνικής κατάστασης) δεν κάνει. Δεν μπορεί, χωλαίνει και μάλιστα στη βάση της δηλ. στον εννοιολογικό προσδιορισμό και -κατά συνέπεια- στον επιστημονικό καθορισμό του μετρίσιμου μεγέθους.Βέβαια το TIMBRO δεν αξιώνει δάφνες επιστημονικής εγκυρότητας, ούτε καν αντικειμενικής θέσης. Ένα Think Tank υπέρ της Ελεύθερης Αγοράς, που δημιούργησε ένας CEO της Εμπορικής Τράπεζας της Σουηδίας αλλά πήρε την μορφή του από τον -απηυδισμένο από το σουηδικό κοινωνικό μοντέλο- Πρόεδρο του Σουηδικού ΣΕΒ -κατά την δεκαετία του 1970 - Sture Eskilsson (https://en.wikipedia.org/wiki/Timbro), τόσο ακραίου και φανατισμένου στις πρακτικές του, που αποτέλεσε θέμα στην σουηδική πολιτική (κοινοβουλευτική) ζωή της εποχής. Α!, ήταν και ο δημιουργός της «Οργάνωσης Πολιτών εναντίον της ΟΝΕ (Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης)» στο δημοψήφισμα του 2003 για την είσοδο της Σουηδίας στην Ευρωζώνη. Όσο για τις εκδόσεις του (τουλάχιστον αυτές που είναι στα αγγλικά στο site: https://timbro.se/in-english/publications/) είναι τόσο φτωχές και απλοϊκές που μόνο λαϊκιστές τις συναγωνίζονται. ?
Αγαπητέ/αγαπητή, Σεβαστή η προσπάθειά σας να τεμηριωθεί/ελεγχθεί η αξιοπιστία της έρευνας, αλλά "χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει".Λειτουργεί το ένστικτό μας και η κοινή νοημοσύνη μας και θεωρούμε λογικό το συμπέρασμα για 2η θέση στην Ευρώπη.Άσε που ειρωνευόμαστε που δεν είμαστε πρώτοι !...Μετά και την δήλωση Καμένου ότι "μια ίλη τεθωρακισμένων μπαίνει στα Σκόπια και τα καταλαμβάνουμε σε 20 λεπτά", είναι αδιανόητο να είμαστε δεύτεροι !
Αν μου επιτρέπεις, και επειδή μπήκα και το έψαξα κι εγώ, δεν νομίζω ότι το σχόλιο του Beavis Sage είναι και πολύ μακριά από την πραγματικότητα, ασχέτως αν ο καθένας μας έχει τις δικές του πολιτικές πεποιθήσεις και τις δικές του απόψεις για τον εν Ελλάδι λαϊκισμό και πως αυτός εκφράζεται. Εγώ ας πούμε δεν καταλαβαίνω γιατί δεν χαρακτηρίζεται ως λαϊκίστικο κόμμα η Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ. Σε τι δεν είναι αυτοί λαϊκιστές δηλαδή, πέρα από τον προφανή απολυταρχικό λαϊκισμό που πρεσβεύουν τα πολιτικά άκρα, όσο κι αν κάποιοι μασκαρεύουν με πιο "μετριοπαθή" αρώματα την ακραία αποφορά τους; Για να είμαι ειλικρινής, τείνω να συμφωνήσω εν γένει με το σχόλιο του ανωτέρω σχολιαστή.
Ramon 13.50'Δεν διαφωνώ καθόλου ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (αλλά και η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ) είναι επίσης λαϊκίστικα κόμματα. Τι άλλο από λαϊκισμός είναι η επίσκεψη του Μητσοτάκη σε καφενείο στην Καλλιθέα και η "χαλαρή" συζλητηση παρουσία καμερών ; Τι ήταν η επίσκεψη του ΓΑΠ στο λιμάνι παλαιότερα με όλο εκείνο το σόου ; Αυτή η πολιτική αρρώστια στις μέρες μας έχει πλήξει όλα τα κόμματα. Απευθύνονται στο θυμικό κυρίως, για "ψάρεμα" ψήφων. Με αυτή την συλλογιστική, είπα ότι δεν υπάρχει ανάγκη ντε και καλά επιστημονικής τεκμηρίωσης, ο λαϊκισμός ρέει και μας πνίγει. Όταν ωρύεται - ακόμη - ο Λεβέντης, τον ταυτίζω με την Μεγαλοοικονόμου (το στιγμιότυπο του Κανάκη που ακούγονται βρυχηθμοί αντί λόγων πάνω στην εικόνα της "μαινόμενης" βουλευτού, ταιριάζει γάντι και στον Λεβέντη). Επομένως, "χωριό που φαίνεται κλπ", αυτή είναι η ουσία για μένα, δεν περιμένω κανέναν επιστήμονα να το επιβεβαιώσειΩστόσο - για την δεοντολογία και μόνον -, η συγκεκριμένη έρευνα δηλώνει νομίζω, ότι εστιάζει στον Απολυταρχικό Λαϊκισμό των Άκρων. Και προσδιορίζει την ποσοστιαία επιρροή τους. Προσωπικά αντιλαμβάνομαι ότι τα Μη Άκρα, θεωρητικά, δεν είναι αντικείμενο της έρευνας. Δεν έχω τον χρόνο να ψάξω, αν πάντως ισχύει αυτό που λέει ο/η Beavis Sage, ότι η έρευνα βασίζεται στο σκεπτικό "φιλελευθερισμός = δημοκρατία VS όλοι οι άλλοι", αυτό με βρίσκει απόλυτα αντίθετο. Σε αυτή την περίπτωση, για λόγους δεοντολογίας και μόνο, θα είχα και εγώ τις επιφυλάξεις μου.
Για τους άσχετους, "είναι έτοιμη και ικανή ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΙΛΗ ΑΡΜΑΤΩΝ για εισβολή στα Σκόπια και κατάληψή τους σε 20 λεπτά". Να γιατί δεν βγήκαμε πρώτοι : δεν πρόλαβε να "μετρήσει" η παραπάνω δήλωση του Καμένου.Τώρα πάντως που επίκεινται και εκλογές, την πρωτιά δεν την χάνουμε με τίποτε για το 2019. Περαστικά μας.
Από την άλλη και όσον αφορά τα δικά μας, είναι λίγο υποκριτικό να λέμε ότι ο λαϊκισμός βρίσκεται μόνο σε πολιτικές δυνάμεις που προφανώς ρέπουν προς ή οριοθετούνται στα άκρα και σε απολυταρχικές νοοτροπίες. Γιατί και στα πιο "έσω" κόμματα υπάρχουν κάτι διαμάντια... Κάτι μπουμπούκια...
Άκου να σου πω βοθρο-ινστιτούτο Timbro και λοιπά ινστιτούτα της διαπλοκής, εδώ είναι Ελλάδα και κουμάντο κάνουν μόνο οι ΛΕΒΕΝΤΟΨΥΧΟΙ και οι ΦΩΝΑΚΛΑΔΕΣ. Μην ταράζεστε λοιπόν, εμείς έχουμε συνηθίσει αυτήν την παρακμή, ούτε που την προσέχουμε πλέον.
Ramon,συμφωνώ βεβαίως.Γιατί ως γνωστόν, ίδιον των λαϊκιστών είναι επίσης το αχαλίνωτο θράσος να θέλουν να επηρεάζουν ακόμη την κοινή γνώμη, όταν έχουν ήδη πιαστεί με την γίδα στη πλάτη.Καλή ώρα. Εσείς και οι παλαιότεροι εδώ ξέρουν.
Και τώρα ετοιμάζονται να βγάλουν δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ ψηλά την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Το πρόβλημα είναι ο λαός, όχι τα κόμματα. Τα κόμματα και οι πολιτικοί μας είναι καθρέφτης του εαυτού μας. Εμείς επιλέξαμε τον Πολάκη από τον Χατζηδάκη. Εμείς προτιμήσαμε τον Καμμένο από τη Διαμαντοπούλου. Είναι κρίμα αυτό που ζει η χώρα αλλά δεν υπάρχει ελπίδα. Αυτοί είναι η πλειοψηφία. =================
Αφού ακόμα είναι το κυρίαρχο αφήγημα ότι την κρίση την έφεραν τα μνημόνια και οχι το αντίστροφο. Αφού όλα τα κόμματα -πλην του διαλυμένου ΠΑΣΟΚ- κέρδιζαν κοινό ως αντιμνημονιακα. Αφού κατά βάθος θέλουμε να ρίξουμε φάπες σε αυτόν με τον οποίον διαφωνούμε γι' αυτό και ψηφίζουμε τραμπούκους ή ακόμα και μαχαιροβγάλτες.Αφού το πρώτο και το τρίτο κόμμα είναι κατεξοχήν λαϊκίστικα.Δεν είναι η Ελλάδα λαϊκίστικη. Εμείς είμαστε. Οι κάτοικοι της. Που πάντα έχουμε ένα άλλοθι για το πώς φταίνε κάποιοι άλλοι.