Στα διεθνή ΜΜΕ η υπόθεση με τον διάλογο Πολάκη - Στουρνάρα

Στα διεθνή ΜΜΕ η υπόθεση με τον διάλογο Πολάκη - Στουρνάρα Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
3

Τα διεθνή ΜΜΕ απασχολεί το τηλεφώνημα του Παύλου Πολάκη στον Γιάννη Στουρνάρα, η φερόμενη ηχογράφησή και η δημοσιοποίηση της συνομιλίας τους. 

New York Times - Γραφική φιγούρα ο Πολάκης 

Στο δημοσίευμά τους οι New York Times, αναδημοσιεύοντας το Associated Press, αναφέρουν πως «ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει την Τρίτη, έχοντας προηγουμένως δεχτεί ένα τηλεφώνημα από μέλος του υπουργικού του συμβουλίου, το οποίο του υπέδειξε πώς να κάνει τη δουλειά του και κατόπιν φέρεται να διέρρευσε την συνομιλία τους στον Τύπο».

Η εφημερίδα αναφέρεται στην σχέση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και στον Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας πως ο κεντρικός τραπεζίτης βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.

Το δημοσίευμα στηλιτεύει τον Παύλο Πολάκη γράφοντας πως ο «αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι μια γραφική φιγούρα που έχει φωτογραφηθεί να παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους καπνίζοντας σε εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους».

Παράλληλα γράφει πως ο Παύλος Πολάκης παραδέχτηκε ότι τηλεφώνησε στον Γιάννη Στουρνάρα για να του ζητήσει να διερευνήσει τα δάνεια που φέρονται να έλαβαν μέλη της αντιπολίτευσης.

«Μια verbatim καταγραφή της συζήτησης, 450 λέξεων, δημοσιεύθηκε στη συνέχεια από μια φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα. Ο Στουρνάρας κατηγόρησε τον Πολάκη ότι κατέγραψε κρυφά το τηλεφώνημα και μετά διέρρευσε το περιεχόμενό της. Ο κ. Πολάκης αρνήθηκε ότι κατέγραψε την κλήση, όμως η καταγγελία οδήγησε έναν ανώτερο εισαγγελέα της Αθήνας να διατάξει έρευνα.»

«Ο κ. Πολάκης ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε στον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας προθεσμία τριών ημερών για να διερευνήσει τα υποτιθέμενα δάνεια των πολιτικών της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το διαρρεύσαν κείμενο της τηλεφωνικής κλήσης, που ο Πολάκης είπε ότι ήταν μια ακριβής απόδοση, ο ίδιος είπε στον Στουρνάρα: Αφού ελέγξετε το δάνειό μου ελέγξτε και τους άλλους, αλλιώς θα έρθω και δεν θα φύγω μέχρι να διατάξετε την έρευνα.»

Financial Times - Συνηθισμένος στα πρωτοσέλιδα ο Πολάκης 

 

«Ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατηγορεί έναν αναπληρωτή υπουργό της αριστερής κυβέρνησης του Συρίζα ότι έκανε μία «ανήκουστη προσπάθεια» να επηρεάσει το έργο του, λίγη ώρα αφότου διέρρευσαν σε ελληνικό site αποσπάσματα από μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δυο τους», αναφέρουν οι Financial Times σε σημερινό τους άρθρο.

«Ο καυγάς με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας έφερε ξανά στο προσκήνιο την τεταμένη σχέση μεταξύ του κ. Στουρνάρα και της κυβέρνησης, όσον αφορά στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής της χώρας, από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια», σημειώνει η εφημερίδα. 

«Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος κάποτε παραδέχτηκε πως όταν ήταν δήμαρχος Σφακίων στην Κρήτη, οι δημοτικοί υπάλληλοι κρατούσαν δύο διαφορετικά ταμεία, 'ένα άσπρο και ένα μαύρο', είναι συνηθισμένος στα πρωτοσέλιδα», γράφει. 

«Νωρίτερα αυτόν τον μήνα επικρίθηκε από τον Επίτροπο Υγείας κ. Βιτένις Αντριουκαϊτις... επειδή αγνόησε την απαγόρευση της Ελλάδας για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Ερωτηθείς να σχολιάσει ένα βίντεο που δείχνει τον κ. Πολάκης να χορεύει σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης κρατώντας ένα τσιγάρο, ο Επίτροπος είπε: 'Είναι ντροπή... Αυτός ο τύπος δεν ξέρει τίποτα για την υγεία'», ανέφερε το δημοσίευμα. 

Bloomberg - Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως δέχονται κριτική από εκλεγμένους αξιωματούχους

«Νέα διαμάχη έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα σχετικά με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας έπειτα από μια διαρροή της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας», αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg. 

Και το Bloomberg αναφέρεται στην τεταμένη σχέση ανάμεσα στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και της κυβέρνησης, προσθέτοντας πως «οι τελευταίες εξελίξεις σημειώνονται ενώ οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως δέχονται κριτική από εκλεγμένους αξιωματούχους, από την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μέχρι την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας».

Το άρθρο συνεχίζει εξηγώντας ότι «είχαν προηγηθεί οι αναφορές σε μέσα ενημέρωσης ότι η Attica Bank που δεν είναι συστημική τράπεζα και ελέγχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και όχι από τον SSM, χορήγησε δάνειο στον Πολάκη με ευνοϊκούς όρους. Κάποιοι ανέφεραν ότι το τηλεφώνημα έγινε ως απάντηση στις πληροφορίες ότι ο κ. Στουρνάρας θα συγκαλούσε σύσκεψη». 

Reuters - Ανήκουστη προσπάθεια επιρροής της διοίκησης της ΤτΕ

 

«Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος ζητά από την κυβέρνηση να "μαζέψει" τον υπουργό της». Αυτός είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Reuters που αναφέρεται στις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος αλλά και τον σάλο που έχει ξεσπάσει μετά το τηλεφώνημα του κ. Πολάκη στον κ. Στουρνάρα.

 

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο τηλεφώνημα του κ. Πολάκη στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και στην κατοπινή καταγγελία του δεύτερου εις βάρος του υπουργού, ότι κατέβαλε μια «ανήκουστη προσπάθεια να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τον ίδιο προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους» κάτι, που αποτελεί «βάναυση θεσμική εκτροπή».

Τα ελληνικά ΜΜΕ ασχολούνται τακτικά με τον κ. Πολάκη, επισημαίνει το Reuters και συνεχίζει: «Νωρίτερα αυτό το μήνα τον επέπληξε ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ για το κάπνισμα σε δημόσιο χώρο. Μέσω της σελίδας του στο Facebook, ο Πολάκης απάντησε στον Επίτροπο ότι δεν είναι δική του δουλειά».

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Γιατί να ξεφτιλιζόμαστε διεθνώς λόγω ενός ψευτόμαγκα και αγενή "ανθρώπου" ?Υπάρχει κάποιος λογος που ο κ. Αλέξης τον καλύπτει αντί να τον διώξη κλωτσιδόν ?Δεν αντιλαμβάνεται οτι εκτός απο τη ζημιά που κάνει στο κόμμα του κάνει ζημιά και σε ολόκληρη τη Χώρα ?Ασ απαντήσει κάποιος σε αυτά τα ερωτήματα διότι το "θέμα" δε πάει άλλο...