Βούτσης: Εξεταστικές επιτροπές για Παπαντωνίου, ΚΕΕΛΠΝΟ και «ενδεχομένως» τη φωτιά στο Μάτι

Βούτσης: Εξεταστικές επιτροπές για Παπαντωνίου, ΚΕΕΛΠΝΟ και «ενδεχομένως» τη φωτιά στο Μάτι Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο Νίκος Βούτσης, μία εβδομάδα μετά το πόρισμα «κόλαφο» για τα αίτια της καταστροφής. 

Μιλώντας, το απόγευμα, σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε «πυκνό νομοθετικό έργο» για το αμεσως επόμενο διάστημα, κάνοντας παράλληλα αναφορά στη σύσταση προανακριτικών και εξεταστικών επιτροπών.

«Δεν ξέρω αν θα έρθουν εξεταστικές επιτροπές από αυτά που έχουν μείνει ως υπόλοιπα. Είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε μια που αφορά στην υπόθεση Παπαντωνίου, μια τυπική για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενδεχομένως και κάποιες ενοποιημένες για το Μάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όταν οι συντάκτες του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ του ζήτησαν διευκρινίσεις, ο πρόεδρος της Βουλής είπε χαρακτηριστικά: «Eξεταστικές, προκαταρκτικές ακόμα μπερδεύομαι, είδατε δεν τα έχω μάθει ακόμα».

Έως σήμερα, κανένα κόμμα δεν έχει υποβάλει αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, που στοίχισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευθεί στο παρελθόν πως, αν καταθέσει σχετική πρόταση η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα την στηρίξει.

Την περασμένη Πέμπτη, η Επιτροπή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής την έκθεσή της για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, μετά την φονική πυρκαγιά του καλοκαιριού, διαπιστώνοντας απουσία εθνικού σχεδιασμού. 

Σε αυτήν διαπιστώνονται τεράστια προβλήματα στον κρατικό μηχανισμό, έλλειμμα συνεργασίας και νομικά κενά.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για έλλειψη συντονισμού και ανεπάρκειες, καθώς και μεγάλη δυσαναλογία των κονδυλίων που κατανέμονται στην καταστολή, αντί της πρόληψης.

Σύμφωνα με το πόρισμα, στην πρόληψη δασικών φωτιών συμμετέχουν 45 συναρμόδιοι φορείς χωρίς όμως να υπάρχει κεντρικός συντονισμός. Η Δασική Υπηρεσία που είναι τυπικά επιφορτισμένη με τον συντονιστικό ρόλο αδυνατεί να εκτελέσει πλήρως τα καθήκοντά της λόγω «νομικού κενού».

Η επιτροπή διαπιστώνει έλλειψη ενιαίου εθνικού σχεδίου προστασίας, που θα θέτει το πλαίσιο για την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Εκτός από την απουσία σχεδιασμού όμως οι εμπειρογνώμονες καταγράφουν και «έλλειψη κλίματος και πνεύματος συνεργασίας» ανάμεσα στις υπηρεσίες, ειδικά μεταξύ της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας.

Τα προβλήματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα από την άναρχη δόμηση, την ανεπαρκή φροντίδα των δασικών εκτάσεων και την απουσία αντιπυρικών σχεδίων σε τοπικό επίπεδο.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM