Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τακτικισμούς στην αναθεώρηση- Η δήλωση Κατρούγκαλου που άναψε φωτιές

Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τακτικισμούς στην αναθεώρηση- Η δήλωση Κατρούγκαλου που άναψε φωτιές Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
1

Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τακτικισμούς στην Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς βουλευτές της κυβέρνησης φέρεται να ήταν έτοιμοι να καταψηφίσουν δική τους πρόταση, σενάριο που πυροδότησαν αρχικά δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου. 

Όλα ξεκίνησαν όταν κυκλοφόρησαν κάποιες πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξέταζε σχέδιο ώστε να αποσύρει ορισμένους βουλευτές του από την ψηφοφορία ώστε το επίμαχο άρθρο να μην συγκεντρώσει 180 βουλευτές τώρα και για την αναθεώρηση του να απαιτηθεί η αυξημένη πλειοψηφία από την επόμενη Βουλή.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, διέψευσε ως «fake news» τα όσα γράφτηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως σύνολο ή ως ορισμένος αριθμός βουλευτών του, πρόκειται να αποσύρει τις προτάσεις του για το άρθρο 32, που αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Είχε προηγηθεί έντονη συζήτηση για το εν λόγω θέμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις. Η ΝΔ υπερψήφισε στην επιτροπή αναθεώρησης την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι διαφωνεί ως προς τη διαδικασία εκλογής του και το ίδιο προτίθεται να κάνει και στην Ολομέλεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει στην εισήγηση του στην Ολομέλεια «κουτοπόνηρη» τη στάση αυτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενώ συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μας αναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μη συμβατά και θα αξιολογούνταν διαφορετικά».

Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε ως πρόθεση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει ομάδα βουλευτών του από την ψήφιση της πρότασής του για το άρθρο 32, προκειμένου σε μία από τις δύο ερχόμενες ψηφοφορίες να μην λάβει 180 ψήφους ώστε στην ψηφοφορία της αναθεωρητέας Βουλής να μην μπορεί να γίνει αλλαγή με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, αλλά να χρειάζεται η ευρύτερη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

«Όσο αυτό ήταν στο επίπεδο των "fake news" θεώρησα ότι αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ψευδείς ειδήσεις, που υποσκάπτουν τη δημοκρατία, πληροφορήθηκα όμως ότι επ' αυτού τοποθετήθηκε η ΝΔ. Όταν η ΝΔ προβαίνει εξαρχής σε "κοινοβουλευτική πονηριά" να δηλώνει δηλαδή ότι θα ψηφίζει διάταξη με την οποία δεν συμφωνεί και να τοποθετείται επί δήλωσης που δεν έγινε ποτέ, αντιλαμβάνεστε αν πρόκειται περί στάσης ευθύνης απέναντι στον κοινοβουλευτισμό. Η συζήτηση μέχρι τώρα πήγε καλά διότι σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Σας παρακαλώ να μην σκιαμαχείτε και να έχετε το κοινοβουλευτικό ήθος που σας προσδίδουμε. Μου φαίνεται παράδοξο να μου επιστρέφετε την τιμή αυτή με αυτό τον τρόπο» είπε ο κ. Κατρούγκαλος προς την ΝΔ.

Μπακογιάννη: Δεν δεχόμαστε μαθήματα κοινοβουλευτικού ήθους από εσάς

Απαντώντας η Ντόρα Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι η κ. Κεραμέως, η οποία προηγήθηκε στο βήμα της Βουλής, ξεκαθάρισε λέγοντας «αν και εφόσον ισχύουν αυτά...» καθώς πάρα πολλά Μέσα Ενημέρωσης έκαναν λόγο για δήλωση Κατρούγκαλου.

«Όμως μαθήματα κοινοβουλευτικού ήθους από ένα κόμμα που δεν αντιλαμβάνεται καν τι ακριβώς σημαίνει η έννοια, η ΝΔ δεν δέχεται», είπε η κ. Μπακογιάννη.

«Παραμένουμε στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει τη θέση ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με το άρθρο 32 και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», παρενέβη και ο Θ. Παπαθεωδόρου από τη ΔΗΣΥ.

Μέγαρο Μαξίμου: Η ΝΔ επιχειρεί να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος

«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δημόσια συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος. Ήταν εξάλλου εκείνη που μέχρι την τελευταία στιγμή άλλαζε θέσεις για την συμμετοχή της ή μη στη διαδικασία» τονίζει σε γραπτή του ανακοίνωση το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

«Τα ίδια συνεχίζει και σήμερα με την υιοθέτηση ανυπόστατων σεναρίων περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία. Η ΝΔ επιμένει να αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση σαν ένα παιχνίδι συναλλαγής και ανταλλαγής, απειλώντας ότι δεν θα υποστηρίξει ακόμη και ώριμες μεταρρυθμίσεις αν δεν γίνει αποδεκτό το σύνολο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της. Η συναίνεση δεν είναι όμως συναλλαγή» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού επισημαίνει: «Είναι λοιπόν η τελευταία που μπορεί να παραδίδει μαθήματα σεβασμού των θεσμών στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση αλλά και ως προς την κατεύθυνσή τους. Και αυτή η θέση είναι κρατούσα και στη νομική θεωρία, αλλά και σύμφωνη με τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας».

«Σε κάθε περίπτωση οι τακτισμοί και οι διαστρεβλώσεις στις οποίες αναλώνεται η Νέα Δημοκρατία ελάχιστα απασχολούν, καθώς και στην αναθεωρητική Βουλή θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης» τονίζεται.

Πηγές ΝΔ για Μαξίμου: Αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης-κουρελού

Για «αυτοεξευτελισμό της κυβέρνησης-κουρελού που δεν έχει πλέον όρια» κάνουν λόγο πηγές της ΝΔ απαντώντας στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Υπό το βάρος της αντίδρασης της ΝΔ, το Μαξίμου διέψευσε όσα είπε δημοσίως στη βουλή ο κ. Κατρούγκαλος παρουσία 20 δημοσιογράφων και των κ. Ευ. Βενιζέλου και Θοδ. Παπαθεοδώρου. Τους παραδίδουμε πλέον στη χλεύη των πολιτών. Είναι η μόνη που τους αξίζει» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια