«Βροχή» επιχορηγήσεων χιλιάδων ευρώ από την Κατερίνα Νοτοπούλου

«Βροχή» επιχορηγήσεων χιλιάδων ευρώ από την Κατερίνα Νοτοπούλου Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, η υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης υπέγραψε μία σειρά αποφάσεων για επιχορηγήσεις χιλιάδων ευρώ σε πολιτιστικούς συλλόγους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Protagon.gr, δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι και νεανικές δράσεις λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ από το υπουργείο - 5.000€ και 7.000 ευρώ σε αρκετές περιπτώσεις. 

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες και στους συλλόγους που πήραν μεγάλες επιχορηγήσεις μέσω του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης - στο τιμόνι του οποίου είναι η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - είναι η «Γιορτή Τέχνης Φίλων ΕΡΤ Σερρών» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας.

Συνολικά, 43 προτάσεις επελέγησαν να χρηματοδοτηθούν, στο πλαίσιο του έργου «Νεανικές Δράσεις» του υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), με συνολικό προϋπολογισμό 210.000 ευρώ. 

Το σχέδιο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα σε ειδική εκδήλωση, στην αποθήκη Γ' στο Λιμάνι.

Συνολικά είχαν υποβληθεί 64 προτάσεις και όσες δεν χρηματοδοτήθηκαν θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν χρήματα με το επόμενο πρόγραμμα, όπως άφησε να εννοηθεί η υφυπουργός. 

Από τον Οκτώβριο του 2018,  είχαν επίσης εγκριθεί επιχορηγήσεις για αρκετές δράσεις. 

Στις 10 Οκτωβρίου, η κα Νοτοπούλου υπέγραψε επιχορήγηση 7.000 ευρώ στην «Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Σερρών».

Στις 15 Νοεμβρίου η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης ενέκρινε την επιχορήγηση του φορέα «Γιορτή Τέχνης Φίλων ΕΡΤ Σερρών» με το ποσό των 3.000 ευρώ, για την αποπληρωμή δαπανών του «2o SERRES MUSIC AND ART FESTIVAL», στο πλαίσιο της «Οργάνωσης και συμμετοχής σε δράσεις της Μακεδονίας και της Θράκης».

Στις αρχές Δεκεμβρίου, επιχορήγηση 7.000 ευρώ δόθηκε στον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Νέας Τυρολόης Σερρών. Σύμφωνα με το Protagon, η κα Νοτοπούλου υπέγραψε πρόσφατα και επιχορήγηση 5.000 ευρώ και για τον Όμιλο ΟΥΝΕΣΚΟ Σερρών. 

Στις 29 Νοεμβρίου, η υπουργός ενέκρινε την επιχορήγηση για τον «Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών Φλώρινας» και, στις 30 Νοεμβρίου, υπέγραψε την απόφαση για επιχορήγηση ύψους 4.000 ευρώ στην «Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Νομού Θεσσαλονίκης» για τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης – έκθεσης γλυπτικής.

Το ρεπορτάζ φέρνει στο φως και επιχορηγήσεις 7.000 ευρώ στον αθλητικό σύλλογο ΜΕΑΣ Τρίτων, που διοργανώνει τον Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο και επιπλέον 7.000 ευρώ στο Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης ΕΛ.ΙΝ.Ε.Κ.Α., φορέα που έχει ως στόχο (σύμφωνα με τη δική του διατύπωση) να διαμορφώσει «μια νέα πολιτική ατζέντα ανάπτυξης με ρεαλισμό, συνεργασία και σχεδιασμό».

Με 5.000 ευρώ επιχορηγούνται σύλλογοι όπως οι «Φίλοι της Παραλίας» ενώ παρόμοιου ύψους επιχορήγηση λαμβάνει και η αστική μη κερδοσκοπική ΡΙΦΡΕΣ, η οποία ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τα αρχεία του ΓΕΜΗ. 

Παράλληλα χρηματοδοτούνται η πολιτιστική εταιρία ΕΠΙ ΣΚΟΠΩΝ, το σωματείο ΑΣΤΕΡΙ που επιδιώκει την κατασκευή ενός Μουσείου Παπουτσιού στη Θεσσαλονίκη, η Ελληνική Επιτροπή της Εταιρίας ΝΤΑΤΕ ΑΛΙΓΚΙΕΡΙ που διενεργεί εξετάσεις Ιταλικής γλώσσας στην Ελλάδα και η επιστημονική ομάδα INTELLECTUM.

Ανάμεσα στους φορείς που επιχορηγούνται είναι και ο ΠΥΘΙΑ ΑΜΚΕ από το Κοκκινόχωμα Καβάλας, που ασχολείται με σεμινάρια. Ένα από τα σεμινάρια που συμμετέχει είναι και το «σεμινάριο φυλάκων ιδιωτικής ασφάλειας επιπέδου 2 & προστασίας τρίτου προσώπου – VIP Security» που θα γίνει στην Ελευθερούπολη.

Τη «μερίδα του λέοντος» όμως, λαμβάνει αναμφισβήτητα το δίκτυο YOUTH NEST, για το οποίο εγκρίθηκε το ποσό των 18.600 ευρώ για να διοργανώσει, μεταξύ άλλων, μια βραδιά στο Διοικητήριο και να γνωρίσει το κτίριο το κοινό της Θεσσαλονίκης.

«Το κτίριο βρίσκεται στο ίδιο σημείο περισσότερο από έναν αιώνα και στην εν λόγω εκδήλωση δεν μετείχαν περισσότεροι από 200 Θεσσαλονικείς», σχολιάζει στο ρεπορτάζ του ο Ανδρέας Στασινός. 

Τι απαντά η υφυπουργός

 

Η κα Νοτοπούλου απάντησε με ανακοίνωσή της στο δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για άτομα που «είχαν συνηθίσει εδώ και δεκαετίες στις απευθείας χρηματοδοτήσεις σε ημέτερους και τώρα αντιδρούν».

Μιλώντας για «δημοσιεύματα περί δήθεν κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος από το ΥΜΑΘ», υποστηρίζει πως οι επικριτές της «προσπαθούν ματαίως να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να μειώσουν τη σημασία του πρώτου ανοιχτού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικού Τομέα Μακεδονίας και Θράκης».

Η ίδια διαβεβαιώνει ότι επί υπουργίας της μπήκε τέλος στις απευθείας χρηματοδοτήσεις «μόνο για τους ψηφοφόρους των υπουργών».

«Όσοι και όσες νοσταλγούν το ΥΜΑΘ ως πολιτικό μαγαζί, θα μείνουν με τις αναμνήσεις» καταλήγει η κα Νοτοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα βγήκε με δημόσια «ανοιχτή σε όλες και όλους προκήρυξη», για να διασφαλιστεί η διαφάνεια.

Όπως άλλωστε διευκρινίζει, με τα χρήματα αυτά δεν επιχορηγούνται οι φορείς, αλλά οι δράσεις που θα υλοποιήσουν.

Με πληροφορίες από Protagon.gr

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM