Επιστράτευση και των ναυτεργατών αποφάσισε η κυβέρνηση

Επιστράτευση και των ναυτεργατών αποφάσισε η κυβέρνηση Facebook Twitter
1

Στην επιστράτευση και των ναυτεργατών κατέφυγε η κυβέρνηση, μετά τη νέα 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΠΝΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργική απόφαση είναι ήδη έτοιμη και σε λίγη ώρα αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις.  

Σύμφωνα με τον κ. Μουσουρούλη, η απόφαση των ναυτεργατών να συνεχίσουν την απεργία τους δεν δίνει κανένα περιθώριο διαλόγου. «Εισηγήθηκα ο ίδιος την επιστράτευση καθώς πρέπει να αποκατασταθεί η διασύνδεση με τα νησιά μας», είπε.

Οι δηλώσεις του υπουργού:

«Ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην ακτοπλοΐα, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του κλάδου, ήταν πολυήμερος και εξαντλητικός.

»Εκ μέρους της Κυβέρνησης καταβλήθηκε, έντιμα και καλόπιστα, κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτραπούν τα αδιέξοδα, να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών και να επανέλθει η ομαλότητα στην κοινωνική και οικονομική ζωή ιδιαίτερα των νησιών
».

«Στην τελευταία συνάντηση με την ΠΝΟ, που έλαβε χώρα χτες, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ανταποκρίθηκε θετικά σε καίρια αιτήματα που είχαν θέσει επιτακτικά οι ναυτεργάτες, όπως η δέσμευση των ακτοπλόων για έναρξη διαπραγματεύσεων για συλλογική σύμβαση εργασίας, η διασφάλιση της χρηματοδότησης του Οίκου Ναύτου και η αναβάθμισή του και η αυτοτέλεια του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας».

«Στην ίδια συνάντηση η ΠΝΟ ενημερώθηκε και για τη δέσμευση στην εξόφληση των οφειλών των ακτοπλοϊκών εταιρειών στους εργαζόμενους.

»Οι διατάξεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου που αφορούν στην ακτοπλοΐα είναι απολύτως απαραίτητες για τη διατήρηση στο ακέραιο, τώρα και στο μέλλον, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και κατά συνέπεια τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ναυτεργατών. Καμία διάταξη του νομοσχεδίου δεν επηρεάζει αρνητικά τη συγκοινωνιακή κάλυψη των νησιών.

»Αιτήματα όπως η «μηδενική φορολόγηση» του εισοδήματος των ναυτικών και η συνολική επαναφορά «στο προ των μνημονίων καθεστώς» δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν,όπως για κανένα κλάδο, υπό την παρούσα δύσκολη συγκυρία για τον τόπο.

»Πολλά από τα σωματεία των ναυτεργατών αντελήφθησαν ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων τους και ζήτησαν την αναστολή της απεργίας. Δυστυχώς, οριακά επικράτησαν αρτηριοσκληρωτικές και μικροπολιτικές αντιλήψεις, που δεν επέτρεψαν αυτό να γίνει εφικτό, ώστε τα νησιά μας να αποκτήσουν και πάλι το μοναδικό μέσο επικοινωνίας που διαθέτουν, τόσο μεταξύ τους όσο και με την ενδοχώρα.

»Υπό αυτές τις συνθήκες και με γνώμονα την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, που αποτελεί πνεύμονα ζωής για τη νησιωτική Ελλάδα, με απόφαση του Πρωθυπουργού, ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κηρύσσεται πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων των δρομολογημένων ακτοπλοϊκών πλοίων και εξουσιοδοτείται ο Υπουργός να προβεί σε επίταξη των υπηρεσιών των πληρωμάτωντων ανωτέρω πλοίω
ν».

Σημειώνεται πως η επιστράτευση θα ισχύσει από τις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Χθες ο κ. Μουσουρούλης έστειλε μετά την άκαρπη συνάντηση με την ΠΝΟ τελεσίγραφο, δίνοντας διορία 24 ώρες για να επιστρέψουν στη δουλειά τους. όμως, σήμερα οι ναυτεργάτες που δεν ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις στα αιτήματα τους, αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία. Οι εκπρόσωποι των ναυτεργατών επανέλαβαν μετά τη χθεσινή συνάντηση πως «το υπουργείο συνεχίζει να μη δίνει καμία ικανοποιητική απάντηση στα αιτήματά μας». Ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυτικών, Αντώνης Νταλακογιώργος, υπογράμμισε ότι «στο αίτημά μας για απόσυρση του σχεδίου νόμου δεν υπήρξε απόκριση, ενώ ακόμα και οι υποσχέσεις του υπουργού για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων ήταν αόριστες και γενικόλογες. Επομένως συνεχίζουμε τον αγώνα μας»

Στην ανακοίνωση μετά τη χθεσινή συνάντηση η ΠΝΟ επισήμαινε ότι: «Πέραν της απόσυρσης του παραπάνω πολυνομοσχεδίου, τα αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου της απεργίας της Ομοσπονδίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων και την εφαρμογή τους, την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν στις συντάξεις των απομάχων, κυρίων και επικουρικών, την αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών και άλλα».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM