Συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για το νομοσχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής στη Βουλή

Συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για το νομοσχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής στη Βουλή Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αλλά και μέσα σε κλίμα έντασης συζητήθηκε σήμερα το νομοσχέδιο για την μεταναστευτική πολιτική στη Βουλή.

Δεκτή έγινε κατά πλειοψηφία η διαδικασία του κατεπείγοντος για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής «Επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», που συζητείται σήμερα Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.


Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, «υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που θα πρέπει να κλείσουν πριν από το τέλος 2018 που έχουν να κάνουν με οικονομικά και αποδόσεις και ζητήματα που έχουν να κάνουν με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, ώστε να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες». Επίσης, σημείωσε ότι «υπάρχουν και ζητήματα που δεν έχουν χαρακτηρισμό κατεπείγοντος, όπως η Golden Visa, αλλά γεγονότα που συνέβησαν τη φετινή χρονιά θα είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε αυτή η νομοθεσία».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο εισηγητής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παρατήρησε ότι «ο χαρακτηρισμός του κατεπείγοντος αποτελεί ομολογία της ύψιστης ανικανότητας» και συμπλήρωσε: «Τους τελευταίους τέσσερις μήνες σύσσωμη η κοινή γνώμη καταδικάζει τη διάθεση κονδυλίων για το προσφυγικό μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και εκεί που όλοι φωνάζουν, έρχεστε με περισσή αλαζονεία και ζητάτε τη νομιμοποίηση όλων των δαπανών που έχετε κάνει και που θα κάνετε στο μέλλον χωρίς καμία διαφάνεια».


Ο κ. Βαρβιτσίωτης χαρακτήρισε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής «πλυντήριο δαπανών με χρήματα Ελλήνων φορολογουμένων χωρίς καμία συνθήκη διαφάνειας». Η ΝΔ, κατέληξε, δεν δέχεται την έννοια του κατεπείγοντος, «δεν δεχόμαστε να νομιμοποιήσουμε αυτές τις διαδικασίες, θα τις καταγγείλουμε σε όλους τους τόνους».


Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από την πλευρά της ΔΗΣΥ επισήμανε ότι καταψηφίζει την πρόταση για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κάλεσε τον υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο «γιατί σας εκθέτει ως κυβέρνηση και ως υπουργό» και έκανε λόγο για «νομική και πολιτική αυθαιρεσία» και «ανάγκη να συγκαλύψετε αναδρομικά δαπάνες και να τις φορτώσετε στον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς να υπάρχει καμία λογοδοσία για το πώς έγιναν».


Εκ μέρους του ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου, εξέφρασε τη διαφωνία της για τη μορφή του κατεπείγοντος και παρατήρησε ότι «οι ρυθμίσεις εντείνουν τον εγκλωβισμό για χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα που ζουν σε δύσκολες συνθήκες».


Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, τόνισε ότι «η κατάσταση αυτή είναι έκτακτη από μόνη της, ανά πάσα στιγμή έρχεται κόσμος στη χώρα» και πρόσθεσε ότι «το έκτακτο αυτής της κατάστασης υπαγορεύει το σημερινό νομοσχέδιο». Κατέληξε λέγοντας ότι «η διαδικασία του κατεπείγοντος αν ενδείκνυται είναι για μια εξελισσόμενη έκρυθμη κατάσταση όπως είναι το προσφυγικό».


Ο Γρηγόρης Ψαριανός από την μεριά του Ποταμιού, σχολίασε ότι «θα μου έκανε εντύπωση αν ερχόταν ένα νομοσχέδιο υπό κανονικές συνθήκες. Είναι βροχή τα νομοσχέδια που έρχονται ως επείγοντα ή κατεπείγοντα».

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής από τη μεριά του υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 7.000, αλλά όπως υπογράμμισε επιχειρώντας να αποκρούσει και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το κατεπείγον, παρά τη βελτίωση της κατάστασης η κατάσταση δεν παύει να είναι δύσκολη κυρίως λόγω των μεταφορών που πρέπει να γίνουν και της μίσθωσης εγκαταστάσεων φιλοξενίας.

Ο Δημήτρης Βίτσας ξεκαθάρισε επίσης ότι πρόκειται να κατατεθούν νομοτεχνικές βελτιώσεις με τη σφραγίδα και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, ενώ ανακοίνωσε ότι αυτό είναι το ένα από τρία νομοσχέδια που θα κατατεθούν για το προσφυγικό.

Περιγράφοντας την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα το πρωί ο αριθμός των ανθρώπων που φιλοξενούνται στις δομές στα νησιά είναι 11.544 από 18.000 το Σεπτέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Υπουργό:

- Στη Μόρια φιλοξενούνται 4.714 άτομα

- στο Βαθύ της Σάμου 3.862

- στο Πυλί της Κω 927

- στη ΒΙΑΛ στη Χίο 1.262

- και στη Λέρο 779.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM