Υπέρ της αλλαγής του άρθρου 86 του Συντάγματος «περί ευθύνης υπουργών» τάχθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση.

 

Ο κυβερνητικός εταίρος πρότεινε η κατάργηση της ισχύος του συγκεκριμένου άρθρου να έχει και αναδρομική ισχύ, σε «βάθος» 20 ετών κάνοντας λόγο για «φερετζέ της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης». Μάλιστα πρόσθεσε πως οι ΑΝΕΛ θέτουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας μόνο για την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου. 


Για τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους, ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως οι ΑΝΕΛ δεσμεύονται από το καταστατικό τους ώστε να ψηφίσουν «όποια συμφωνία υπάρξει από την ιεραρχία της Εκκλησίας».


«Πιστεύουμε στον άρρηκτο δεσμό της Ορθοδοξίας με τον Ελληνισμό, αλλά πιστεύουμε ότι θα πρέπει να μπορέσει και η Εκκλησία με εργαλεία που θα της δοθούν, εκμεταλλευόμενη και την περιουσία, να μπορεί να καλύπτει τα έξοδα της, ιδιαίτερα για την πληρωμή του προσωπικού»

 

Σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διευκρίνισε ότι οι ΑΝΕΛ προτείνουν την αναθεώρηση των συνταγματικών διατάξεων που αφορούν στο συγκεκριμένο αξίωμα, με απευθείας εκλογή από τον λαό.

 

Όπως είπε ο Πάνος Καμμένος, δικαίωμα υποψηφιότητας πρέπει να έχει ο κάθε πολίτης που προτείνεται είτε από κοινοβουλευτικό κόμμα, είτε από τουλάχιστον 100.000 εκλογείς.

 

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων «αποκλειστικά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» υπό τον αυστηρότατο έλεγχο του κράτους.