Κόντρα ξέσπασε και πάλι μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δήλωση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευάγγελου Διαμαντόπουλου στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha. Εκεί ο κ. Διαμαντόπουλος είπε: "Τι είναι ο αναρχικός; Ένας άμεσα δημοκράτης", ενώ όταν ρωτήθηκε για το Δεκέμβριο του 2008 σημείωσε: "Είχαμε μια εξέγερση ". Τόνισε επίσης ότι  "χώροι όπως η βίλα Αμαλία, που έχουν εγκαταλειφθεί, συνδέονται και με άλλα πράγματα, επίκαιρα στην κοινωνία μας, δράσεις όπως το εμπόριο χωρίς μεσάζοντες ή το ανταλλακτικό εμπόριο". Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι θέλει να  «πατάξει κάθε εστία αντίστασης".

 

Και από το βήμα της βουλής όμως, ο κ. Διαμαντόπουλος προκάλεσε αντιδράσεις με την τοποθέτηση του για το θέμα της επέμβασης στη βίλλα Κάλλας: «Έγινε επίθεση στον ανοιχτό κοινωνικό χώρο της κατάληψης «Σκαραμαγκά». Είναι κτίρια παρατημένα από το ελληνικό κράτος. Είναι χώροι που γίνονται μαθήματα, προβολές, είναι πραγματικά πολιτιστικά κέντρα, και μπορώ να αντιληφθώ την αντίδρασή τους γιατί είναι συντηρητικοί».

 

«Αυτά όμως σας πειράζουν και ειδικά τον κ. Δένδια με τη φασίζουσα συμπεριφορά του, γιατί είναι οι δομές που δημιουργούν ένα πλέγμα στην κοινωνία. Είναι αυτό που θα είναι το εφαλτήριο και θα σας πάρει όλους και θα σας σηκώσει, που θα κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή. Αυτές, οι δομές αλληλεγγύης», τόνισε επίσης για να προσθέσει:

 

«Όταν Νεοδημοκράτες σκότωσαν τον Τεμπονέρα, έγινε κανένα 'ντου' σε όλες τις τοπικές. Σίγουρα θα υπήρχαν ρόπαλα και σημαίες-καλάμια. Μπορεί να χρησιμοποιούνταν σαν φυσοκάλαμα να πετούσαν τίποτα δηλητηριώδη βελάκια».

 

Αυτές οι τοποθετήσεις είχαν σαν συνέπεια, να βγάλει ανακοίνωση η Ν.Δ. στην οποία έκανε λόγο για «μείζον θέμα για τη δημοκρατική ομαλότητα» και να απευθύνει 6 ερωτήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η ανακοίνωση της Ν.Δ.:

 

"Η σημερινή παραδοχή του βουλευτή Καστοριάς του Σύριζα, Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, στον ALPHA 989, ότι "ταυτίζεται με τη Βίλα Αμαλία", ότι ο ίδιος "αυτοπροσδιορίζεται στον αναρχικό χώρο", ότι το κάψιμο της Αθήνας από κουκουλοφόρους, το 2008, ήταν "εξέγερση και επανάσταση" και ότι η αναρχία "είναι η άμεση δημοκρατία" και ο αναρχικός "άμεσος δημοκράτης" εγείρει μείζον θέμα για τη δημοκρατική ομαλότητα".

 

"Ο ΣΥΡΙΖΑ - και ειδικότερα ο αρχηγός του κ. Τσίπρας - οφείλει άμεσα να απαντήσει:

 

1ον: Αν παραμένει ακόμα μέλος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας ο εν λόγω βουλευτής.

 

2ον: Αν συμφωνεί με τις αντίθετες προς το Σύνταγμα και τη δημοκρατική ομαλότητα δηλώσεις του βουλευτή του ότι η "αναρχία είναι η άμεση δημοκρατία".

 

3ον: Αν συμφωνεί με τις δηλώσεις που έκανε μέσα στο Κοινοβούλιο, ότι η Βίλα Αμαλία θα είναι "το εφαλτήριο που θα πάρει και θα σηκώσει τον Κοινοβουλευτισμό".

 

4ον: Εάν και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αυτοπροσδιορίζονται στον αναρχικό χώρο.

 

5ον: Εάν συμφωνεί με τις δηλώσεις και άλλων βουλευτών του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει καδρόνια, λοστάρια και μάσκες στα στελέχη του στις πορείες και ότι κάθε βουλευτής διατηρεί σπίτι του "τον τσελεμεντέ του αναρχικού".

 

6ον: Εάν, για τον ΣΥΡΙΖΑ, η πυρπόληση της Αθήνας, το 2008, ήταν "επανάσταση και εξέγερση".

 

Σήμερα Πέμπτη, ο κ. Σκουρλέτης, επίσημος εκπρόσωπος του κ. Τσίπρα, χαρακτήρισε με λόγο που δεν αρμόζει σε κοινοβουλευτικό κόμμα, ως "χαφιεδίστικη, την ανακοίνωση της Ν.Δ." για τη διαπίστωση της κάλυψης που παρέχει το κόμμα του στους κουκουλοφόρους.

 

Όμως, λίγη ώρα μετά, ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν καλύπτει απλώς τους "κουκουλοφόρους", αλλά αυτοπροσδιορίζεται ως "κουκουλοφόρος".

 

"Η Νέα Δημοκρατία περιμένει την άμεση και έμπρακτη απάντηση του κ. Τσίπρα στα ερωτήματα που θέτει. Διαφορετικά, κάθε άλλη υπεκφυγή θα ισοδυναμεί με συνενοχή!"

 

Νέα δήλωση Διαμαντόπουλου:

 

Σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του, σημειώνει τα εξής:

 

"Ως βουλευτής και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ στηρίζω το πρόγραμμα και τις ιδέες της ριζοσπαστικής αριστεράς και τους μαζικούς και ειρηνικούς αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

 

"Αυτοπροσδιορίζομαι από αυτήν την ιδιότητά μου και μόνο. Για μένα απολύτως συμβατές με αυτή την ιδιότητα είναι οι αξιακές αναφορές μου στην άμεση δημοκρατία και στους κοινωνικούς χώρους".