Το παρασκήνιο, το χρονικό της κρίσης και η «θυσία» του Κοτζιά

Το παρασκήνιο, το χρονικό της κρίσης και η «θυσία» του Κοτζιά Facebook Twitter
6

Ακριβώς μια εβδομάδα πριν το ταξίδι του Πάνου Καμμένου στην Αμερική ξεκίνησαν οι τριγμοί στην κυβέρνηση που σήμερα κατέληξαν με την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, μια εξέλιξη που ήταν μάλλον δύσκολο να προβλεφτεί. 

Οι σημερινή τροπή της κυβερνητικής κρίσης φέρνει μάλλον και άλλες εξελίξεις, ενώ γεννά ερωτήματα για το πώς και γιατί φτάσαμε σε κάτι που μοιάζει με «θυσία» του Κοτζιά για χάρη του Καμμένου.

Το σίγουρο είναι πως το παρασκήνιο κρύβει πολύ περισσότερα από τα προφανή και πολλοί συνθέτουν το παζλ που οδήγησε στην παραίτηση- βόμβα.

Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει με τις εξελίξεις; Ποιο το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών- η οποία άλλωστε φέρει την υπογραφή του Νίκου Κοτζιά, και όχι του Αλέξη Τσίπρα;

H διαφωνία του Πάνου Καμμένου με τη συμφωνία των Πρεσπών ήταν γνωστή και δεδομένη. Όμως αυτό που πυροδότησε τις εξελίξεις ήταν το ταξίδι του υπουργού Άμυνας στην Αμερική στην οποία εξέφρασε τη πίστη του πως η συμφωνία δε θα εφαρμοστεί και παρουσίασε το δικό του «εναλλακτικό σχέδιο» σε Αμερικάνους αξιωματούχους. 

Και ενώ διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης τοποθετήθηκαν κατά του Πάνου Καμμένου, αντιδράσεις που κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κοτζιάς δεν είχε κάνει κάποια δήλωση και το όνομά του ήταν μέχρι χθες εκτός της τεράστιας κόντρας που είχε -φαινομενικά- ξεσπάσει.

Την Κυριακή κυκλοφόρησαν οι πληροφορίες για συνάντηση του Αλέξη  Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου μετά από την επιστροφή του υπουργού από την Αμερική, τη Δευτέρα.

Η κρίσιμη (όπως την χαρακτήριζαν τότε) συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών τη Δευτέρα αλλά κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Όλα έδειχναν πως η φωτιά είχε σβήσει, αλλά άναβε άλλη...

Το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο έγινε προκειμένου να εμπεδωθεί η συνεκτική εικόνα της κυβέρνησης, όμως το αποτέλεσμα ήταν μάλλον το αντίθετο.

Κοινώς, από αλλού το περιμέναμε, και από αλλού ήρθε καθώς ξαφνικά στο πλάνο μπήκε ο Κοτζιάς

Κοτζιάς και Καμμένος συγκρούστηκαν με έντονο τρόπο, κάτι που έγινε γνωστό μέσω διαρροών. 

Ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας για προσωπική στρατηγική και πως με την παρουσία του στην Αμερική έβλαψε την εικόνα της χώρα και του πρωθυπουργού.

Την ίδια στιγμή συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών ανέφεραν ότι ένιωθε θιγμένος από τις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου στο υπουργικό συμβούλιο για τα μυστικά κονδύλια, καθώς ο υπουργός Άμυνας άφησε αιχμές για κακοδιαχείριση.

Ο πρωθυπουργός  επέλεξε να παίξει πυροσβεστικό ρόλο, κάτι που μάλλον έκανε έξαλλο τον Νίκο Κοτζιά ο οποίος θεώρησε πως δεν είχε την απαραίτητη στήριξη. 

Αυτό που λέγεται πως ξεχείλισε το ποτήρι είναι η διαρροή των διαλόγων του καβγά με τον Πάνο Καμμένο.

Από το πρωί δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν πως η παραίτηση Κοτζιά είναι προ των πυλών, όμως οι περισσότεροι θεωρούσαν πως θα γίνει μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Λέγεται όμως πως ο Κοτζιάς είχε από χθες στείλει την παραίτησή του και ανέμενε την κίνηση του Τσίπρα.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος ενώ δήλωσε άγνοια για τις πληροφορίες περί παραίτησης Κοτζιά σχολίασε:

Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά, έχει σαφή κατεύθυνση και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή δυσφορεί στη διαδρομή να κατέβει. Αυτό δεν θα επηρεάσει ουδόλως την ελληνική κυβέρνηση».

Λιγότερο από τρεις ώρες αργότερα είχαμε την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αλέξη Τσίπρα να την κάνει αποδεκτή και να αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών. 

Το μήνυμα του για διγλωσσία ήταν αυστηρό, αλλά ξαφνικά έμοιαζε να εξαιρεί τον Καμμένο, αυτόν που ακριβώς πριν μια εβδομάδα έλεγε τα αντίθετα από τον Τσίπρα. Και αυτό είναι πολύ οξύμωρο για να αγνοηθεί σαν παράμετρος του γάμου «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Πολιτική
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Βρε παιδιά, τι δεν καταλαβαίνετε ; δεν υπάρχει Αλέξης χωρίς τον Καμένο και αντιστρόφως. Όλοι και όλα είναι αναλώσιμα εμπρός στην παραμονή στην εξουσία. Τελεία.
Δεν θα ανεχτεί, λέει, την διγλωσσία--αλλά διώχνει τον ομόδοξό του (υποτίθεται) Κοτζιά, και όχι τον ακροδεξιό Καμμένο. Ο άνθρωπος που έκανε το όχι ναι, μάς οδηγεί σε ένα ταξίδι "through the looking-glass", μέσα από το κάτοπτρο, στην άλλη μεριά όπου το άσπρο είναι μαύρο και αντιστρόφως. Όπως είχε πει στην Κωνσταντοπούλου το 2015, "θα τους τρελάνουμε όλους" (τα γίδια εννοούσε). Γελοίο υποκείμενο--αν δεν ήταν επικίνδυνος για την Δημοκρατία.
Μπορεί να έχασε η Ελλάδα από την παραίτηση Κοτζιά, αλλά κέρδισαν εκατοντάδες νέοι φοιτητές στο Χάρβαρντ, το ΜΙΤ και την Οξφόρδη όπου θα γυρίσει να διδάξει.