Ο Ζάεφ ευχαριστεί τον Τσίπρα και δηλώνει πως είχαν συμφωνήσει ως βάση το Δημοκρατία του Ίλιντεν

Ο Ζάεφ ευχαριστεί τον Τσίπρα και δηλώνει πως είχαν συμφωνήσει ως βάση το Δημοκρατία του Ίλιντεν Facebook Twitter
0

Ευχαριστίες στον Αλέξη Τσίπρα για «το θάρρος που επέδειξε» προκειμένου να υπάρξει η συμφωνία των Πρεσπών εκφράζει σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

«Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θάρρος που επέδειξε και για το γεγονός ότι μοιράστηκε μαζί μου το όραμα για ειρηνικά και ευημερούντα Βαλκάνια ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ» αναφέρει στα «ΝΕΑ».

Στην ίδια συνέντευξη αποκαλύπτει ότι «φτάσαμε σε ένα σημείο όπου θεωρήσαμε ότι το όνομα Δημοκρατία του Ίλιντεν αποτελεί μια καλή βάση για μια οριστική λύση. Ύστερα συμφωνήσαμε ότι θα επιδιώξουμε μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση στις δύο χώρες. Οι ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι δεν παρείχαν ικανοποιητική στήριξη στην πρόταση αυτή και έτσι προχωρήσαμε σε μια άλλη λύση που περιλαμβάνει ένα γεωγραφικό σημείο αναφοράς για τον καθορισμό του ονόματός μας».

Ερωτηθείς για τις παραχωρήσεις που κάνουν τα Σκόπια ο κ. Ζάεφ απαντά: «η λύση για το όνομα της χώρας μας και για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της ταυτότητάς μας, που ως μακεδονική απορρέει από τα μοναδικά γνωρίσματά μας τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα της ελληνικής ταυτότητας, πρέπει να βρεθεί στην απόφαση για αλλαγές στο Σύνταγμά μας και τις εγγυήσεις για το απαραβίαστο των συνόρων. Με βάση τη φρασεολογία σας, αυτές είναι οι παραχωρήσεις που κάνει η χώρα μας».

Ο Ζόραν Ζάεφ επαναλαμβάνει, επίσης, ότι αν οι βουλευτές του VMRO «εξακολουθήσουν να αρνούνται τις ευθύνες τους και εμμείνουν στις θέσεις που απειλούν το μέλλον της χώρας, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ψηφίσει για πρόωρες εκλογές».

Όσον αφορά, τέλος, τη συνάντηση με την Μαρία Σπυράκη, ο κ. Ζάεφ απαντά, επιβεβαιώνοντας όσα έχει πει η εκπρόσωπος της ΝΔ, ότι «είχα έναν σύντομο καφέ και συζήτηση με την Μαρία Σπυράκη στο ξενοδοχείο όπου διέμενα κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως έκανα με πολλούς ευρωβουλευτές ή πολιτικούς από διαφορετικές χώρες στη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης στις Βρυξέλλες»

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM