Μητσοτάκης: Η μείωση της φορολογίας είναι κίνητρο για φορολογική συμμόρφωση

Μητσοτάκης: Η μείωση της φορολογίας είναι κίνητρο για φορολογική συμμόρφωση Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Στην αναμόρφωση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε ημερίδα με θέμα: «Συνεργασία στην Επιχειρηματικότητα. Κλειδί για την ανάπτυξη». 

Την ημερίδα διοργάνωσε το «Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας σημειώνοντας ότι από ένα σημείο και μετά η αύξηση της φορολογίας δεν αποδίδει αφού ωθεί στην φοροδιαφυγή και αντίθετα η μείωση της φορολόγησης παρέχει πρόσθετο κίνητρο για την φορολογική συμμόρφωση.

Είπε ακόμη ότι «σχεδιάζουμε φορολογικά κίνητρα που θα είναι εμπροσθοβαρή που θα προσελκύουν επενδύσεις ή θα ενθαρρύνουν συγχωνεύσεις συνεργασίες εταιρειών καθώς και απόδοση μετοχών σε εργαζομένους».

Στάθηκε στην φορολόγηση της εργασίας και πρόσθεσε ότι στα πλαίσια της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος και ασφαλιστικού «δεν αφήνουμε εκτός την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με εισαγωγή κεφαλαιοκρατικών στοιχείων στον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος.

«Σήμερα ένας νέος εργαζόμενος δεν έχει καμία κουλτούρα αποταμίευσης, κατά συνέπεια η έννοια του ατομικού κουμπαρά που θα ελέγχει ο κάθε εργαζόμενος θα συμβάλλει σε αυτή την κουλτούρα. Πολλές χώρες έχουν προσθέσει παρόμοια στοιχεία στο ασφαλιστικό τους», τόνισε.

Αναφέρθηκε στην μείωση του μη μισθολογικού κόστους σημειώνοντας ότι όταν προσθέτουμε σε έναν αρχικό μισθό, που είναι ανταγωνιστικός, τις επιβαρύνσεις τότε γίνεται μη ανταγωνιστικός.

Ως ένα διαφορετικό και τεράστιο κεφάλαιο χαρακτήρισε την εναρμόνιση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση, κάτι που όπως σημείωσε θα είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του.

Τέλος είπε ότι θα δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνεργασίες μεταξύ των εταιρειών προκειμένου να ενισχυθούνκαι να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα. «Θα στηρίξουμε», κατέληξε, «την υγιή επιχειρηματικότητα και θα κάνουμε πράξη το όραμα για μία εξωστρεφή ανάπτυξη».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας που πολλές φορές εμποδίζει την άσκηση της επιχειρηματικότητας και τις επενδύσεις.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης ας θυμηθούν, ότι η φορολόγηση πριν την κρίση δεν ήταν τόσο υψηλή - γενικά.Ωστόσο, η φοροδιαφυγή πήγαινε σύννεφο πάλι (και ιδιαίτερα τότε που οι τσέπες του μέσου πολίτη ήταν γεμάτες από διακοποδάνεια κλπ). Αν όχι σε όλη. τουλάχιστον σε πολύ μεγάλο ποσοστό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.Αναφέρομαι σε αυτήν, γιατί την ενδεχόμενη φοροδιαφυγή των μεγάλων εταιριών και του "κεφαλαίου" εν γένει, ο απλός πολίτης δεν μπορεί να την ελέγξει.Συνεπώς, η μείωση των φορολογικών συντελεστών από μόνη της, δεν θα μετριάσει την φοροδιαφυγή.Οι αυστηροί και έξυπνοι έλεγχοι και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις πρέπει να γίνονται συστηματικά. Και ο απλός πολίτης να αποκτήσει επίσης φορολογική συνείδηση - με ξεκίνημα από την εκπαίδευση, περίπου από την 5η-6η Δημοτικού.Ώστε να γίνει κτήμα και συνείδηση από μικρή ηλικία, ότι ΟΠΟΙΟΣ ΚΛΕΒΕΙ Ή ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΦΟΡΟΥΣ, ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ, διαβρώνοντας την κοινωνική συνοχή μιας δημοκρατικής πολιτείας, στην οποία θέλει κατά τα άλλα να ζει.