Πολιτική θύελλα για την εισαγγελική παρέμβαση στην έρευνα για το Μάτι

Πολιτική θύελλα για την εισαγγελική παρέμβαση στην έρευνα για το Μάτι Facebook Twitter
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
3

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να ληφθεί υπόψη στην έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και το πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. 

Η ΝΔ χαρακτηρίζει «αδιανόητη» την είδηση ότι παγώνει η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζει πως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου φέρει ακέραιη την ευθύνη γι αυτήν την εξέλιξη επισημαίνοντας πως η εντολή της συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης.

Σύμφωνα με τη ΝΔ είναι πέρα από κάθε νομική λογική, μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου που ξεκίνησε πριν από 15 μέρες από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου και αυτό γιατί σύμφωνα με τη ΝΔ όχι μόνον διότι ουδείς γνωρίζει πότε ο διοικητικός αυτός έλεγχος θα ολοκληρωθεί, αλλά γιατί σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

«Η ΝΔ καλεί τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει απερίσπαστη την έρευνά της, χωρίς παρεμβάσεις που δημιουργούν βαριές σκιές για τους σκοπούς και τα κίνητρά τους. Πόσο μάλλον όταν ο διοικητικός έλεγχος γίνεται από την κ. Μαρία Παπασπύρου οι στενές σχέσεις της οποίας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυταπόδεικτες», καταλήγει η ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Το Κίνημα Αλλαγής με δήλωση του βουλευτή Θόδωρου Παπαθεοδώρου καταγγέλλει μεθοδεύσεις για την καθυστέρηση της δικαστικής έρευνας για την τραγωδία στο Μάτι.

«Είναι αδιανόητη και προκλητική οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος από τον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα», τονίζει ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής.

Παράλληλα, θέτει δύο ερωτήματα στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους θεσμούς: «Ποιος φοβάται την έρευνα της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης;» και «ποιος μπορεί να έχει το θράσος απέναντι στον ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων, να αναλάβει το πολιτικό, το νομικό και το ανθρώπινο κόστος να καθυστερήσει με οποιοδήποτε τέχνασμα και για οποιοδήποτε λόγο την δικαστική έρευνα;».

Στο ίδιος μήκος κύματος και η ανακοίνωση από Το Ποτάμι. «Σοβαρότατη απόδειξη για τις βαριές ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕλ αποτελεί η ωμή και απροκάλυπτη αιφνιδιαστική παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, να μπλοκάρει την ανεξάρτητη και κατεπείγουσα εισαγγελική διερεύνηση για το πρωτοφανές εθνικό έγκλημα στο Μάτι, ακριβώς λίγο προτού απαγγελθούν προσωποποιημένες κατηγορίες και αποσταλούν κλήσεις για εξηγήσεις σε υπευθύνους από Περιφέρεια, Δήμους,Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Λιμενικό και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.», αναφέρει. Και καταλήγει: «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ορρωδούν ούτε μπροστά στην εκατόμβη των 99 νεκρών συνανθρώπων μας. Οι συγγενείς των θυμάτων που ζητάνε Δικαιοσύνη μπορούν να περιμένουν...Το "όλα στο φως" για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σημαίνει "όλα στις καλένδες". Τόσο κυνικά, τόσο απροκάλυπτα...». 

Πολιτική
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Η εισαγγελέας του Α.Π. κ. Δημητρίου - ως εκ του θεσμικού της ρόλου να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό Μάτι -, ΟΦΕΙΛΕΙ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑ, να κάνει ό, τι μπορεί να επισπεύσει την δικαστική διαδικασία. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όφειλε επίσης ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ από την πολιτική ηγεσία και την αρμόδια Επιθεωρήτρια, να ολοκληρώσει την έρευνά της τάχιστα, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ στην αντίληψη του πολίτη.Γιατί 99 νεκροί εν έτει 2018 σε χώρα της ΕΕ και μόλις 30 χλμ από την Αθήνα, είναι ΒΑΡΥΤΑΤΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ ΚΟΣΤΟΣ για όποιον πολίτη διαθέτει κοινό νου και αντικειμενική κρίση.Όλα τα άλλα δίνουν δικαίωμα αμφισβήτησης του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης.
Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο το που στοχεύουν: να παρέλθει ο χρόνος, για να έρθουν οι εκλογές χωρίς να έχουν αποδοθεί ευθύνες για την φωτιά στο Μάτι, ούτως ώστε το αποτέλεσμα της έρευνας να μην έχει, ή να έχει τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στο αποτέλεσμα των εκλογών. Γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών τους ενδιαφέρει, ενώ το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς (οι 99 νεκροί δηλαδή) τους αφήνει μάλλον αδιάφορους, αν αναλογιστεί κανείς και το πως προσπάθησαν να διαχειριστούν την όλη κατάσταση. Το ηθικό πλεονέκτημα σε όλο του το μεγαλείο...
Βαθαίνει η κουλτούρα παρέμβασης. Αν πιστεύεις στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας ζητάς και κεντρικό σχεδιασμό της δικαιοσύνης. Ίσως και του λόγου, ώστε να μην τρέχεις εκ των υστέρων. Ακόμα καλύτερα της σκέψης.Τραβάς δημοσιογράφους στα τμήματα κοκ. Φροντίζεις να μην υπάρχει ελεύθερη έκφραση. Διαμορφώνεις την σκέψη διά του ελέγχου των λέξεων.Αλλά πάντα φταίνε "οι άλλοι". Είναι βαριά η δημοκρατία."Το πρόβλημα στις σύγχρονες κοινωνίες είναι ότι οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στις αξίες στις οποίες διατείνονται ότι πιστεύουν".ΠΗΓΗ: https://www.lifo.gr/articles/opinions/208818/me-listeyeis-se-skotono-pente-xronia-fylakisi-me-anastoli