Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε την «επανεξέταση του σχεδίου νόμου» για τους μουφτήδες, ταυτίζοντας τους μουσουλμάνους της Θράκης με την Τουρκία.

 

«Οι ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη ανησυχούν για το σχέδιο νόμου που στοχεύει στην άρση της αυτονομίας του αξιώματος των μουφτήδων που ανατέθηκε από διεθνείς συμφωνίες. Αναμένουμε να επανεξετασθεί αυτή η τροπολογία σχετικά με το αξίωμα του μουφτή, ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις και τα αιτήματα της μουσουλμανικής μειονότητας», δήλωσε ο Χαμί Ακσόι.

 

«Οι ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη ανησυχούν για το σχέδιο νόμου που στοχεύει στην άρση της αυτονομίας του αξιώματος των μουφτήδων που ανατέθηκε από διεθνείς συμφωνίες. Αναμένουμε να επανεξετασθεί αυτή η τροπολογία σχετικά με το αξίωμα του μουφτή, ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις και τα αιτήματα της μουσουλμανικής μειονότητας», πρόσθεσε. 

 

Ο Χαμί Ακσόι επισήμανε ότι η Τουρκία συμμερίζεται τις ανησυχίες της μειονότητας καλώντας τις ελληνικές αρχές «να σταματήσουν να "αγνοούν τους εκλεγμένους μουφτήδες"», όπως μεταδίδει η Καθημερινή.

 

Στις αρχές Αυγούστου ψηφίστηκε τροπολογία για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των μουφτήδων στο 67ο έτος της ηλικίας τους.