Μειωμένο ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ υποσχέθηκε ο Τσίπρας: «Δεν ήρθα για να μοιράσω παροχές αλλά όραμα»

Μειωμένο ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ υποσχέθηκε ο Τσίπρας: «Δεν ήρθα για να μοιράσω παροχές αλλά όραμα» Facebook Twitter
ΑΠΕ
7

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, εξαγγέλλοντας πληθώρα μελλοντικών μέτρων. 

Από το βήμα του Βελλίδειου ιδρύματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε την αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019, χαρακτηρίζοντας εξίσου κομβική την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε για σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών.

Τι είπε για τις συντάξεις

Αναφερόμενος στις συντάξεις και το νέο ασφαλιστικό σύστημα, διαβεβαίωσε πως «οι ατέλειες και οι επιμέρους αδικίες» μπορούν πλέον να διορθωθούν.

«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι το εισόδημα των συνταξιούχων έχει υποστεί τεράστιες απώλειες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Από τη δική μας πλευρά και παρά τις αφόρητες πιέσεις προσπαθήσαμε να συγκρατήσουμε τις μειώσεις και να σταθεροποιήσουμε την εισοδηματική κατάσταση των συνταξιούχων».

  

«Η μεγάλη αγωνία όμως σήμερα ξέρετε ποια και ξέρουμε όλοι. Αφορά στο αν τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019, θα εφαρμοστούν ή όχι», είπε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ επιμένει στη θέση ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα πρέπει να γίνουν κανονικά από τον Ιανουάριο του 2019.

«Θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019, η θέση, οι απόψεις και τα επιχειρήματα του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνονται. Αντίθετα, είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ο στόχος ο δημοσιονομικός του 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου», είπε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε βεβαίως από τα στατιστικά στοιχεία το επόμενο διάστημα, θα την εξηγήσουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, όπου θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, τον προϋπολογισμό του 2019».

«Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέραν του ότι είναι αχρείαστο δημοσιονομικά, είναι και μη διαρθρωτικό και αντιαναπτυξιακό».

Μείωση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικών εισφορών

 

Όπως δεσμεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μέχρι το τέλος του έτους θα νομοθετηθεί η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια μικρές περιουσίες. Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις - η πρώτη τον Ιανουάριο του 2019 και η δεύτερη τον Ιανουάριο του 2020.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται αλλαγή της δομής τους φόρου έτσι ώστε να γίνει ελαφρύτερος για την λαϊκή κατοικία, φορολογώντας περισσότερο την μεγάλη ακίνητη περιουσία - «όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα».

Ασφαλιστικές εισφορές

 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, από την αρχή του επόμενου έτους θα μειωθούν έως και 35% οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με εισοδήματα άνω των 7.000 ευρώ ενώ αντίστοιχη μείωση θα ισχύσει και στους αγρότες.

Φορολογία εισοδήματος

 

Αναφορικά με τον φόρο εισοδήματος, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε για μείωση σε βάθος τετραετίας, από 29% σε 25%.

Παράλληλα προανήγγειλε την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.

ΦΠΑ

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, υποσχέθηκε επίσης μειώσεις στους συντελεστές Φ.Π.Α από το 2021: Από 24% σε 22% και από 13% σε 12% αντίστοιχα.

«Έξοδος από το καθοδικό σπιράλ»

Κάνοντας λόγο για «το τέλος των μνημονίων», ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σταμάτησε το «καθοδικό σπιράλ» της οικονομικής κρίσης, διαβεβαιώνοντας ότι το ελληνικό χρέος της χώρας είναι πλέον βιώσιμο. 

«Τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι σήμερα πιο υγιή από ποτέ άλλοτε», είπε, προσθέτοντας πως η χώρα υπερβαίνει «κατά πολύ» τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, είπε ο πρωθυπουργός (σ.σ η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και 2,2% έως το 2060).

«Δεν ήρθα εδώ για να μοιράσω παροχές, αλλά όραμα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, παραπέμποντας στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μείωση της ανεργίας που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, βρίσκεται πλέον σε επίπεδα κάτω από το 20% και, κατά τον ίδιο, μπορεί μειωθεί ακόμη και κάτω από το 10% μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. 

«Η επιτυχημένη πορεία των δύο τελευταίων ετών θα συνεχιστεί», τόνισε, κάνοντας λόγο για «επενδυτική έκρηξη» στην Ελλάδα.

«Έχουμε το σχέδιο και το κάνουμε πράξη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, διευκρινίζοντας ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα εστιάσουν στη «δίκαιη ανάπτυξη», ενώ επισήμανε πως η κυβέρνηση θα προστατεύσει τη μισθωτή εργασία και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.

Συνταγματική αναθεώρηση

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε παράλληλα πως με τη συνταγματική αναθεώρηση θα καθοριστούν οι διακριτοί ρόλοι του Κράτους και της Εκκλησίας.  

  

«Ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ»

«Μας συνδέει ισχυρή στρατηγική σχέση και αγώνες για κοινές αξίες με τις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως η 83η ΔΕΘ, στην οποία οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα, θα είναι το έναυσμα για στενότερη διμερή συνεργασία.

Όπως είπε, η Ελλάδα συνδέεται με την Αμερική στους αγώνες κατά της αποικιοκρατίας και της δουλείας, ενάντια στον φασισμό και στον ναζισμό.

Πολιτική
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Οποιος έχει οράματα ξύπνιος πρέπει να πηγαίνει είτε στον ψυχίατρο είτε στο Αγιον Ορος.Οι κυβερνήτες μιας χώρας αρκεί να πληρούν δύο μόνο προυποθέσεις:1) Να μην πουλάνε την μάνα τους προκειμένου να πάρουν / διατηρήσουν την καρέκλα2) Να εφαρμόζουν πραγματικές λύσεις για τα συγκεκριμένα προβλήματα της χώρας
Αυτός που έταζε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο τελικά αύξησε κιόλας, λέει τώρα ότι θα τον μειώσει. Όπως θα μειώσει τον ΦΠΑ που αύξησε από το 13% στο 24%!!! Αλλά να ήταν αυτό το μόνο πρόβλημα...
«Δεν ήρθα για να μοιράσω παροχές αλλά όραμα» Πηγή: www.lifo.grΣιγά ρε μεγάλε ηγέτη που ήρθες να μοιράσεις και όραμα. Το τσίρκο της γελοιότητας συνεχίζεται. Οι ευθύνες τους δε για την άνοδο της χρυσής αυγής είναι τεράστιες. Τα ισοπέδωσαν όλα.
«Δεν ήρθα εδώ για να μοιράσω παροχές, αλλά όραμα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά Πηγή: www.lifo.grΌραμα (ένας ορισμός) : "Το όραμα είναι μια μορφή που λαμβάνει χώρα στη συνείδηση η οποία δεν απορρέει από τις αισθήσεις αλλά από τη φαντασία, ως προέκταση της βιωματικής εμπειρίας."Το κατά Τσίπρα όραμα συνίσταται στα εξής : - Μείωση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικών εισφορών και συντελεστών φορολογίας εισοδήματος σταδιακά μέχρι το 2023 !Αυτά !...Ένα ρίγος μας διαπερνά οπωσδήποτε, δεν είναι λίγο να ενστερνίζεσαι ένα τέτοιο υψηλής πνευματικής πτήσης και ψυχικής διέγερσης ιερό όραμα, που όλως τυχαίως "υλοποιείται" μέχρι το 2023 (με το κλείσιμο της επόμενης βουλευτικής περιόδου) !Σε τέτοιο επίπεδο μας έχουν κατατάξει - των απευθυνόμενων σε "ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗ" ΑΣΤΡΟΛΟΓΟ για να τους λύσει τα προβλήματα !Εύχομαι να είμαστε αρκετά ξύπνιοι και να μην μας πιάσουν στον ύπνο, αλλά ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΞΕΓΥΡΙΣΜΕΝΗ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
Γιατι τοση σιωπη - σκασμος- θα το λεγα για τα χημικα που κοντευουν να πνιξουν το κοσμο? Ο Ρουβικωνας και οι "αντιεξουσιαστες" πληρωμενα τσιρακια των εκλεκτων, ανετοι, χαλαροι και λαιτ, ο απλος, απλοικος, αυθορμητος κοσμος με τα γκλομπ, τις κλουβες και σκασμενος στα δακρυγονα. Αυτο εσεις το λετε δημοκρατια και ελευθερη εκφραση του πολιτη? Καταπατουνται τα αυτονοητα δικαιωματα μας και ολοι χαζογελατε για τους "γραφικους" με τους σταυρους και τις σημαιες. Ολοι αυτοι πολιτες δεν ειναι? Φορους δε πληρωνουν? Ανεργοι δεν ειναι? Εργατια δεν ειναι? Διανοουμενοι δεν ειναι?
Η κυβερνησαρα προασπιζεται τα λαϊκά συμφέροντα. Άρα οι προαναφερθεντες διαμαρτυρομενοι εναντίων ποιου στρέφονται πραγματικά; του λαού, είναι η Συρ... η πραγματική απάντηση. Είναι αντεπαναστατες και οι προσπάθειες τους πρέπει να εμποδιστουν.