Νίμιτς: Αν απορριφθεί η συμφωνία των Πρεσπών ίσως χρειαστούν άλλα 25 χρόνια

Νίμιτς: Αν απορριφθεί η συμφωνία των Πρεσπών ίσως χρειαστούν άλλα 25 χρόνια Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Τους φόβους του, για την περίπτωση που δεν εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο απερχόμενος διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Μιλώντας στο πρακτορείο Balkan Insight, ο κ. Νίμιτς προειδοποίησε πως αν η πΓΔΜ απορρίψει τη συμφωνία των Πρεσπών - είτε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, είτε στη Βουλή - ενδεχομένως να μεσολαβήσουν άλλα 25 χρόνια έως ότου να προκύψει μια νέα ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος. 

«Ελπίζω ότι η συμφωνία θα λάβει το "πράσινο φως" και από τις δύο χώρες», δήλωσε ο κ. Νίμιτς. Κατά τον ίδιο, πρόκειται μία «δίκαιη και αξιότιμη λύση», που ικανοποιεί τα συμφέροντα αμφοτέρων των πλευρών.

«Εάν δεν εγκριθεί, δεν βλέπω άλλη βραχυπρόθεσμη λύση. Χρειάστηκαν 25 χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία και μπορεί να χρειαστούν άλλα 25», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση στην πΓΔΜ, ο Μάθιου Νίμιτς πρόσθεσε: «Δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται τότε η ΕΕ, αν θέλουν να εντάξουν ένα νέο μέλος, δεν ξέρετε τι θα συμβεί στο ΝΑΤΟ, δεν ξέρετε τι θα γίνει στην Ελλάδα με τις αλλαγές στις κυβερνήσεις». 

Όπως επισήμανε, αν απορριφθεί η συμφωνία, το μήνυμα προς τον κόσμο θα είναι πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον για κάποια συμβιβαστική λύση από την πλευρά της πΓΔΜ: «Φοβάμαι ότι θα περάσετε στον κόσμο το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεστε για μία συμβιβαστική λύση, ότι δεν σας ενδιαφέρει η ένταξή σας στην ΕΕ».

Μάλιστα υπενθύμισε στους Σκοπιανούς ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στην πΓΔΜ επικρατούσε η εντύπωση πως ο χρόνος λειτουργούσε υπέρ της με την σκοπιανή ηγεσία να εκτιμά τότε ότι η Ελλάδα τελικώς θα υποχωρήσει.

«Ας ελπίσουμε ότι η συμφωνία θα εγκριθεί και από τις δύο χώρες. Σε κάθε περίπτωση εγώ θα συνεχίσω (...) Θα έχω πάντα ένα ιδιαίτερο δεσμό με τις δύο χώρες, αλλά δεν θα είμαι πια υπεύθυνος να ανησυχώ για αυτό το θέμα».

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
<<ο κ. Νίμιτς προειδοποίησε πως αν η πΓΔΜ απορρίψει τη συμφωνία των Πρεσπών - είτε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, είτε στη Βουλή - ενδεχομένως να μεσολαβήσουν άλλα 25 χρόνια έως ότου να προκύψει μια νέα ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος. >>Από το στόμα σου και στου Θεού τ΄αυτί,ρέ άρχοντα!