Τσίπρας: Η υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια

Τσίπρας: Η υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ως την πρώτη κυβερνητική απόφαση «που σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια» χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή υπογραφή των πρώτων τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων εργασίας. 

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως, με τις συμβάσεις αυτές, περίπου 75.000 εργαζόμενοι θα δουν «άμεσα» αυξήσεις στους μισθούς τους.

«Η μάχη για την ενίσχυση των εργαζομένων συνεχίζεται και αποτελεί προτεραιότητά μας στη μεταμνημονιακή εποχή», έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twiiter. 

«Σήμερα, είχαμε τη πρώτη κυβερνητική απόφαση που σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια. Η υπουργός Εργασίας υπέγραψε για τις πρώτες 4 κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούν περίπου 75.000 εργαζόμενους, οι οποίοι θα δουν άμεσα αυξήσεις στους μισθούς τους. Η μάχη για την ενίσχυση των εργαζομένων συνεχίζεται και αποτελεί προτεραιότητά μας στη μεταμνημονιακή εποχή. Βήμα το βήμα θα ξανακερδίσουμε την εργασία στη χώρα μας, με όρους αξιοπρέπειας».

Με την υπογραφή των τεσσάρων υπουργικών αποφάσεων κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους κλάδους των τραπεζών, των ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων, των γραφείων ταξιδίων και τουρισμού, καθώς και των πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης.

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι συνεχίζει τη διαδικασία ελέγχου όλων των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν πληρούν τους όρους για την επέκτασή τους. Αντιστοίχως, θα ελέγχονται και όλες οι συμβάσεις που θα υπογραφούν στο εξής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, είναι γεγονός και θα συμβάλει στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων.

«Μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης προς τον κόσμο της εργασίας έγινε πράξη, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και τη συλλογική διεκδίκησή τους για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας. Η επέκταση των πρώτων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας αναδεικνύει ότι η έξοδος από τα μνημόνια και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι μία τυπική διαδικασία, αλλά η ουσιαστική μετάβαση σε μία νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM