Η εμπλοκή της Ρωσίας στις εγχώριες υποθέσεις της Ελλάδας είναι «απαράδεκτη», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ιστοσελίδα EURACTIV.com

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Κάρλος Μάρτιν δήλωσε ότι «η έλλειψη σεβασμού για την κυριαρχία και η παρέμβαση των άλλων χωρών στις εγχώριες υποθέσεις είναι απαράδεκτη».

 

«Η ΕΕ ήταν πάντα σαφής σχετικά με αυτό και αναγνωρίζει την πρόκληση, όπως αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

 

Νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επιτεθεί στη Ρωσία με ανακοίνωση τονίζοντας πως οι απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα έγιναν με βάση συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις ενώ η Μόσχα έκανε απλώς αντίποινα χωρίς έρεισμα.

 

«Καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και παρεμβάσεις στο εσωτερικό της», τονίζει το υπουργείο.

 

Παράλληλα, η Αθήνα κατηγορεί τη Ρωσία πως έχει συμμαχήσει με την Τουρκία χωρίς υπολογίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας στη διεθνή πολιτική σκακιέρα.

 

«Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια», αναφέρει το ΥΠΕΞ.