Σταθάκης: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Σταθάκης: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την κατάθεση τροπολογίας, με την οποία επιταχύνονται οι διαδικασίες διαχείρισης της αυθαίρετης δόμησης, μεταξύ αυτών και η εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων οικημάτων στην Αττική, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, ανέφερε πως με τροπολογία δημιουργείται μεταβατικό πλαίσιο επιτάχυνσης των παρεμβάσεων για τέσσερις κατηγορίες περιοχών: αναδασωτέες, πυρόπληκτες, ρέματα και κατεδαφιστέα

Με την τροπολογία, η οποία θα περάσει σήμερα από τη Βουλή, η διαχείριση των αυθαιρεσιών δόμησης μετατίθεται από την αποκεντρωμένη διοίκηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε επιθεωρητές δόμησης.

Οι παρεμβάσεις αφορούν την κείμενη νομοθεσία για αυθαίρετες κατασκευές και τοίχους σε απόσταση 500 μέτρων από παραλία (νόμος Τρίτση) και ρυθμίζει μια συνοπτική διαδικασία από επιθεωρητές δόμησης και δυνατότητα ένστασης σε 15 ήμερες απευθείας στο ΣτΕ.

«Δεν υπαρχουν διοικητικές ενστάσεις» δήλωσε ο κ. Σταθάκης και χαρακτήρισε τη νομοθεσία μεταβατική ωσότου φτιαχτούν περιφερειακά κι τοπικά παρατηρητήρια δόμησης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε πως στην Αττική υπάρχουν περίπου 2.500 αυθαίρετα σε δασικές περιοχές και 700 σε παραλίες. Όπως συμπλήρωσε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των κατεδαφίσεων, με αντικειμενικά κριτήρια.

Ανέφερε επιπλέον πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι για τις παραλίες, μέχρι το τέλος του 2018, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους δασικούς χάρτες.

Προανήγγειλε πως στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται ηλεκτρονικά και δημοσίως, ενώ τόνισε ότι στο εξής τα πρόστιμα θα μεταφέρονται στην εφορία.

Ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε και τη δυνατότητα κατεδάφισης των αυθαιρέτων της Μακρονήσου, με υπουργική απόφαση.

«Την επομένη αυτής της ανείπωτης τραγωδίας σε χρόνο ο οποίος πράγματι μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ μικρός, τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών προέβησαν στο έργο τους και με τη συνεργασία των δήμων έχουν στηθεί οι κατάλληλοι μηχανισμοί που θα δέχονται τα αιτήματα των πολιτών που έχουν πληγεί» ανέφερε από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Όπως είπε, η σημερινή συνέντευξη «είναι ένα δεύτερο μήνυμα», το πρώτο ήταν η οικονομική ανακούφιση των πληγέντων.

«Εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών κατατίθεται σήμερα τροπολογία που θα απλουστεύει διαδικασίες, οι κάτοικοι με λιγότερα έγγραφα και πιο σύντομα θα μπορούν να πάρουν αποζημιώσεις. Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία παίρνουν αποζημιώσεις μόνο για κυρία κατοικία. Με την τροπολογία που φέρνουμε, θα πάρει και η δευτερεύουσα κατοικία», επεσήμανε.

«Εξομοιώνουμε τον συντελεστή δόμησης και για περιπτώσεις κτιρίων που χαρακτηρίζονται κίτρινα με τα κόκκινα. Όχι συμψηφισμός επιδομάτων και αποζημιώσεων με άλλες υποχρεώσεις πληγέντων στην εφορία», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι δεν είναι αντιπερισπασμός της κυβέρνησης να στρέφει την προσοχή της στην αυθαίρετη δόμηση και πρόσθεσε ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό της πολιτικής προστασίας.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM