Ρώσος πρέσβης: Απογοητευτική η κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τους διπλωμάτες μας

Ρώσος πρέσβης: Απογοητευτική η κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τους διπλωμάτες μας Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

«Απογοητευτική» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα την κίνηση της Αθήνας να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες.


Ο Αντρέι Μάσλοβ, μιλώντας στο Sputnik, υποστήριξε επίσης ότι η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μ. Ζαχάροβα ήταν «υπερβολική». «Η δήλωση της Ζαχάροβα ήταν κατά τη γνώμη μου σωστή, ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση της Αθήνας ήταν υπερβολική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Μόσχας είναι ιδιαίτερα τεταμένο μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο, καθώς κατηγορούνται ότι προέβησαν σε παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, οι οποίες κρίνονται ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Ο Ρώσος πρέσβης τόνισε ότι οπωσδήποτε θα ληφθούν αντίμετρα στην κίνηση της Ελλάδας και εξέφρασε τη θλίψη του για το ότι συνέβη ένα τέτοιο περιστατικό και μάλιστα στην 190ή επέτειο των ελληνορωσικών διπλωματικών σχέσεων.


«Μπορώ να πω ότι ήταν μια περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις και ξαφνικά συνέβη αυτή η απογοητευτική κίνηση από την ελληνική πλευρά», τόνισε ο Μάσλοβ, κάνοντας πάλι λόγο για συνέπειες.


«Προετοιμαζόμαστε εδώ και καιρό για την επίσκεψη του υπουργού Λαβρόφ στην Ελλάδα. Έχει μια πρόσκληση, όμως μέχρι τώρα δεν έχουμε επιβεβαιώσει την επίσκεψη. Όμως, παρόλα αυτά υπήρχε στον ορίζοντα αυτή η επίσκεψη», είπε ο Ρώσος πρέσβης.

Σημειώνεται πως νωρίτερα χθες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Μάσλοβ είχε δηλώσει ότι η χρονική περίοδος στην οποία σχεδιαζόταν να επισκεφτεί την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, το ερχόμενο φθινόπωρο, δεν είναι πλέον κατάλληλη. Λίγη ώρα αργότερα, διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωναν ότι «ο κ. Λαβρόφ είναι καλοδεχούμενος σε κάθε περίπτωση».

Την Τετάρτη, η ένταση στις σχέσεις των Αθήνας και Μόσχας είχε κλιμακωθεί με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα να αναφέρει ότι «τέτοια πράγματα δεν μένουν χωρίς συνέπειες. Δεν εξαφανίζονται δίχως να αφήσουν ένα ίχνος. Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο».

Η Ζαχάροβα είπε ότι «πιστεύουμε ότι οι Ελληνες θα έπρεπε να έχουν επικοινωνήσει με τους Ρώσους συνεργάτες τους και όχι να παρασυρθούν από τη βρώμικη πρόκληση, στην οποία, δυστυχώς, η Αθήνα σύρθηκε».

Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση και σε μια σκληρή ανακοίνωσή του έσπευσε να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα «χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».

«Τα στοιχεία, δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους», ήταν η αιχμή του ΥΠΕΞ. «Η Ελλάδα επιδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες», σημείωνε.

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι «η ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει», χαρακτηρίζει ανυπόστατους τους ισχυρισμούς για πιέσεις τρίτων στην απόφαση για τις κυρώσεις εις βάρος των Ρώσων διπλωματών.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM