Ακυρώνεται η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα

Ακυρώνεται η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα Facebook Twitter
0

Ακυρώνεται το προγραμματισμένο ταξίδι του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα δήλωσε ότι η χρονική περίοδος στην οποία σχεδιαζόταν να επισκεφτεί την Ελλάδα ο Λαβρόφ, το ερχόμενο φθινόπωρο, δεν είναι πλέον κατάλληλη.

Το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Μόσχας είναι ιδιαίτερα τεταμένο μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο, καθώς κατηγορούνται ότι προέβησαν σε παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, οι οποίες κρίνονται ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Η Ρωσία αναμένεται να ανακοινώσει αντίποινα.

Χθες η ένταση κλιμακώθηκε με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα να αναφέρει ότι «τέτοια πράγματα δεν μένουν χωρίς συνέπειες. Δεν εξαφανίζονται δίχως να αφήσουν ένα ίχνος. Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο».

Η Ζαχάροβα είπε ότι «πιστεύουμε ότι οι Ελληνες θα έπρεπε να έχουν επικοινωνήσει με τους Ρώσους συνεργάτες τους και όχι να παρασυρθούν από τη βρώμικη πρόκληση, στην οποία, δυστυχώς, η Αθήνα σύρθηκε».

Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση και σε μια σκληρή ανακοίνωσή του έσπευσε να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα «χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».

«Τα στοιχεία, δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους», ήταν η αιχμή του ΥΠΕΞ. Και, ακολούθως, γίνεται ακόμα πιο σαφές ότι η Αθήνα σκληραίνει τη στάση της: «Η Ελλάδα επιδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι «η ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει», χαρακτηρίζει ανυπόστατους τους ισχυρισμούς για πιέσεις τρίτων στην απόφαση για τις κυρώσεις εις βάρος των Ρώσων διπλωματών.

Ρώσος πρεσβευτής: Θα απελάσουμε Έλληνες διπλωμάτες 

 

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ότι η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού στην Ελλάδα, στην τωρινή κατάσταση χάνει την επικαιρότητα της, τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά στις σχεδιαζόμενες νωρίτερα προθεσμίες.

«Νομίζω ότι στην τωρινή κατάσταση αυτή (σ.σ. η επίσκεψη) χάνει την επικαιρότητα της, τουλάχιστον στις προθεσμίες εκείνες, για τις οποίες μιλούσαμε, δηλαδή για τον Σεπτέμβριο» δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Η Ρωσία θα απελάσει Έλληνες διπλωμάτες, οι προθεσμίες της απέλασης και ο αριθμός των διπλωματών που θα απελαθούν προς το παρόν δεν είναι γνωστά, προσέθεσε ο κ. Μάσλοφ.

«Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα, δεν γνωρίζω, πότε, ποιον και σε ποιες διαστάσεις (σ.σ. θα γίνει αυτό) αλλά φυσικά, σύμφωνα με την υπάρχουσα πρακτική, θα υπάρξουν απαντητικά μέτρα» δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής.

 

 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM