Οι Ρώσοι απειλούν εκ νέου με κυρώσεις για την απέλαση των δύο διπλωματών από την Ελλάδα

Οι Ρώσοι απειλούν εκ νέου με κυρώσεις για την απέλαση των δύο διπλωματών από την Ελλάδα Facebook Twitter
EPA
1

Η Ρωσία προειδοποίησε εκ νέου σήμερα την Ελλάδα για «συνέπειες», μετά την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να έχει προβεί ακόμα σε αντίποινα. 

«Τέτοια πράγματα δεν μένουν χωρίς συνέπειες, ούτε εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν ίχνος. Δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. 

Κατά την ίδια, «οι Έλληνες θα έπρεπε να έχουν επικοινωνήσει με τους Ρώσους συνεργάτες τους και όχι να παρασυρθούν από τη βρώμικη πρόκληση, στην οποία, δυστυχώς, η Αθήνα σύρθηκε».

Η Ζαχάροβα διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί απειλών του Σεργκέι Λαβρόφ προς τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, στην τελευταία επικοινωνία τους. «Είναι παράλογο, είναι ανοησία», είπε η Ζαχάροβα.

Η Ελλάδα κατηγορεί τους δύο διπλωμάτες ότι προσπαθούσαν να παρέμβουν με διάφορους τρόπους σε εσωτερικές υποθέσεις, επιχειρώντας να αλιεύσουν και να διακινήσουν πληροφορίες, ακόμα και με χρηματισμό κρατικών λειτουργών.

Παράλληλα, η Αθήνα απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε δύο ακόμα διπλωματικούς ακολούθους. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ζαχάροβα απειλούσε με «συμμετρικές συνέπειες», εννοώντας θα απαντήσει με απελάσεις Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα, αλλά προς το παρόν, η Ρωσία επιλέγει να μην υλοποιήσει τις απειλές της. 

Τι αποκάλυψε το ρεπορτάζ των Financial Times

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, οι Ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν από την Ελλάδα επιχείρησαν να παρέμβουν στα ελληνικά ζητήματα από την Αλεξανδρούπολη και να «απωθήσουν τη Δύση».

Όπως μετέδωσαν πριν μερικές ημέρες οι FT, οι δύο διπλωμάτες «ήταν γνωστοί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», όπου υπάρχει μια μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις.

Οι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για συνεργασία με επιχειρηματίες προκειμένου να δωροδοκήσουν κρατικούς αξιωματούχους, ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων αλλά και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα, ώστε να αντιταχθούν στη συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ.

«Οι Ρώσοι ήθελαν να οδηγήσουν σε "ναυάγιο" τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε στους FT ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης. Για τον λόγο αυτό, «εντατικοποίησαν την ανάμειξή τους σε Μακεδονία και Θράκη».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, μια από τις απόπειρες δωροδοκίας απέτυχε όταν ένας Έλληνας αξιωματικός ανέφερε το περιστατικό στους ανωτέρους του, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν σχετικές έρευνες. 

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Καθώς η Ρωσία στερείται της παραμικρής δημοκρατικής παράδοσης, όλες αυτού του είδους τις υποθέσεις τις χειρίζεται με τον αυταρχικό και άκομψο τρόπο που γνωρίζει από την τσαρική και την σοβιετική κληρονομιά της: δηλαδή χοντροκομμένα μέσω των μυστικών υπηρεσιών. Στις δυτικές δημοκρατίες, οι οποίες -παρόλες τις ηθικές αξίες που επικαλούνται και υποτίθεται ότι ασπάζονται- κάνουν εξίσου παρόμοιες βρωμοδευλειές, χρησιμοποιείται παρόλα αυτά ένα πρακτικό "φύλλο συκής" : θα χρησιμοποιηθεί μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση στημένη επί τούτου και με ένα καταστατικό φορτωμένο βαρύγδουπες αξίες, η οποία θα κάνει τη βρώμικη δουλειά χωρίς να μπορεί να συνδεθεί με την κυβέρνηση της χώρας. Γλυτώνεις έτσι τα μλεξίματα τύπου απελάσεων και εντάσεις στις διεθνείς σχέσεις. Ομως, αυτό απαιτεί και ενός είδους "τεχνογνωσία" και μια μίνιμουμ εμπειρία στην κοινωνία των πολιτών.(Φυσικά, το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά ΜΚΟ γι' αυτές τις ύποπτες δουλειές, δεν σημαίνει αυτόματα ότι όλες οι ΜΚΟ εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία, όπως αρέσκεται να επαναλαμβάνει ο κόσμος των ψεκασμένων συνωμοσιολόγων)