Τσίπρας: Δεν ήταν εύκολη η συνάντηση με Ερντογάν - Έθεσα επιτακτικά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Τσίπρας: Δεν ήταν εύκολη η συνάντηση με Ερντογάν - Έθεσα επιτακτικά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Facebook Twitter
3

«Δεν ήταν εύκολη η συνάντηση» με τον Ερντογάν, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, ενώ επισήμανε ότι έθεσε επιτακτικά στον Τούρκο πρόεδρο το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία. 

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε νωρίτερα με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η συνάντηση διήρκεσε δύο ώρες και τέθηκαν όλα τα ζητήματα της ατζέντας.

«Βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες, από ό,τι πριν μπω στη συνάντηση αυτή», απάντησε ερωτηθείς για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. 

Σημείωσε ότι κατέστησε σαφές ότι το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι «μείζον ζήτημα ηθικής, συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών». 

«Εθεσα επιτακτικά το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα των "8" που έχουν ζητήσει άσυλο και τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος. Κατέστησα σαφές ότι στην Ελλάδα η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «για την ελληνική κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες, από οποιαδήποτε χώρα, όποιοι δηλαδή επιχειρούν να καταλύσουν τη δημοκρατική νομιμότητα, δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας», και συμπλήρωσε πως συζήτησαν το θέμα της ασφάλειας.


Ακόμη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των θεμάτων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και των οχτώ Τούρκων, ωστόσο «ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί πολύ σημαντικό ζήτημα για τον ίδιο το θέμα των οχτώ, θεωρεί ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Του έδωσα να καταλάβει -ελπίζω τουλάχιστον- ότι το ζήτημα των οχτώ δεν μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των δύο.

»»Είναι άλλο θέμα όταν κάποιος ζητά άσυλο που το κρίνει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και άλλο αυτό που αφορά τη σύλληψη και την κράτηση δύο στρατιωτικών που κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ρουτίνας πέρασαν κάτα λάθος στην άλλη πλευρά. Δεν ζητάμε κάποια χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα -που δεν έχουν διαπράξει- να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειες τους».

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα τού είχε πει τότε «ότι η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα, είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίσουν σελίδα θετικά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις». «Ωστόσο είναι προφανές ότι αυτό δεν έχει γίνει ακόμη κατορθωτό, οι τουρκικές παραβιάσεις και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο συνεχίζονται», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κυπριακού είπε ότι «τονίστηκε η σημασία που έχει η συνέχιση των συνομιλιών στο πλαίσιο Γκουτέρες και συμφωνήσαμε να υπάρξει στο αμέσως επόμενο διάστημα στενή επαφή των υπουργών μας Εξωτερικών για το θέμα αυτό».

 

O πρωθυπουργός τόνισε ότι έθεσε και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, το οποίο χαρακτήρισε «ανοιχτή πληγή». «Ανοιχτή πληγή που πρέπει να κλείσει άμεσα» χαρακτήρισε και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. 

«Είχαμε μια δύσκολη Σύνοδο χτες και σήμερα που ανέδειξε τις διαφορετικές θέσεις των κρατών-μελών σε κρίσιμα ζητήματα», όπως στο θέμα των αμυντικών δαπανών, είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφορά θέσεων με τον Π. Καμμένο για το ονοματολογικό, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης. «Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως όταν τα καταφέρει, κάποια στιγμή τον Ιανουάριο, Φερβουάριο, τότε θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο «πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία» όπως προβλέπεται από τη συμφωνία.

Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες της ΝΔ ότι σήμερα η κυβέρνηση «παρέδωσε το Βουκουρέστι», σε σχέση με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται για «βαθιά υποκριτική στάση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών». 

Σημείωσε ειδικότερα ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα γιατί παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της περιβόητης Συνόδου του Βουκουρεστίου «που επί 10 χρόνια ήταν κενό γράμμα». Υπογράμμισε ότι καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες που θα καταλήξουν εάν και μόνο εάν ολοκληρωθεί η αλλαγή της γείτονος μετά και την προβλεπόμενη συνταγματική αλλαγή.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ απέναντι σε δηλώσεις Ευρωπαίων και διεθνών αξιωματούχων. «Κυρίως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά τον ακολουθεί κατά πόδας και η κ. Γεννηματά, έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο κρίσιμα εθνικά θέματα γιατί αυτά αποτελούν το σωσίβιο τους μετά το ναυάγιο των προβλέψεων τους για την οικονομία», είπε και τόνισε ότι αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM