Κοτζιάς: Η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι

Κοτζιάς: Η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
3

Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ δεν έγινε προκειμένου να μπει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και σημείωσε: «Εμείς το πρόβλημα το λύσαμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι εθνικά ωφέλιμο για την Ελλάδα να λύνει τα προβλήματα που μας κρατάνε φυλακισμένους στην ιστορία, να μπορούμε μαζί με τους λαούς να κοιτάμε στο μέλλον».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «η συμφωνία είναι πολύ καλή. Η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθεται ως προϋπόθεση 180 ψήφοι». 

Τόνισε ότι το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας είναι να λύσει τα προβλήματα με τα Σκόπια και να συσπειρώσει τις δυνάμεις της για το ανατολικό ζήτημα.

Τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση πρέπει να συμπαρασύρει όλη την περιοχή των Βαλκανίων σε μια αναπτυξιακή τροχιά και σε αυτό συμβάλλει η συμφωνία με την ΠΓΔΜ, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Επισήμανε ότι θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση δεν μπαίνει το επόμενο εξάμηνο, αναφέροντας ότι αυτό το χαρτί το έκαψε ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε πως είναι άλλο θέμα η ψήφος εμπιστοσύνης και άλλο πράγμα να ψηφιστεί η συμφωνία για το Σκοπιανό.

Η συμφωνία για το Σκοπιανό έχει μια πλειοψηφία βουλευτών στη Βουλή, έτσι όπως έχουν εκδηλωθεί οι ίδιοι οι βουλευτές, συμπλήρωσε και τόνισε: «Το ζήτημα είναι ότι μέχρι να έρθει για ψήφιση στη Βουλή, να κάνουμε σοβαρή δουλειά, να την εξηγήσουμε, γιατί πιστεύουμε ότι στοιχειώδη πράγματα δεν είναι γνωστά ή είναι διαστρεβλωμένα συστηματικά από την αντιπολίτευση».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα προχωρήσει η συμφωνία στη γείτονα χώρα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι έχει ήδη έχει περάσει με πλειοψηφία 69 ψήφων από τη Βουλή της και άσκησε κριτική στη ΝΔ λέγοντας: «Ο πρόεδρος Ιβάνοβ που είναι ένας Γκρουεφσκικός - ένας Νεοδημοκράτης - έχει απορρίψει αυτή τη συμφωνία και έχει αρνηθεί να την υπογράψει με το επιχείρημα ότι έκανε όμηρο και υποτακτικό τη Βόρεια Μακεδονία στην Ελλάδα».

«Δηλαδή, λέει ακριβώς τα αντίστροφα απ' ό,τι λέει η ΝΔ, αλλά στην ουσία τους είναι τα ίδια», συμπλήρωσε και σημείωσε: «Και οι Γκρουεφσκικοί και η ΝΔ θεωρούν ότι η κάθε χώρα έχει παραδώσει το σύμπαν στην άλλη χώρα».

Παρατήρησε, μάλιστα, πως η ΝΔ και οι Γκρουεφσκικοί έχουν ένα κοινό: «Δεν θέλουν συμφωνία, δεν θέλουν ειρήνη, δεν θέλουν ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους λαούς των Βαλκανίων. Θέλουν και τροφοδοτούνται από έναν κακώς εννοούμενο εθνικισμό, που δεν έχει σχέση με τον πατριωτισμό, από ακροδεξιά μοτίβα, από επιθετικότητα και υποτίμηση τρίτων λαών. Είναι και οι δύο τους στο ίδιο μοτίβο».

Σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της πΓΔΜ στην ΕΕ, είπε ότι αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο του 2019.

Εκμυστηρευόμενος τι σημαίνει για τον ίδιο η συμφωνία, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Έκανα ένα μεγάλο βήμα να απελευθερώσω τη χώρα από ένα φυλακισμένο παρελθόν, για ένα ζήτημα που δεν έπρεπε να παραμένει ως αιτία αδράνειας μας απέναντι σε στάσεις αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Έκανα το καθήκον μου απέναντι στην πατρίδα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Ο Κοτζιάς μπέρδεψε τα άρθρα - για περιορισμούς στην άσκηση εθνικής κυριαρχίας θα χρειαζόταν μόνο 151 βουλευτές:Άρθρο 28 Παρ. 3. "Η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας."Για τους 180 ισχύει η παράγραφος 2 (και όχι η 3) που είναι ακριβώς η περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών:Άρθρο 28 Παρ. 2. "Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών." Το Σύνταγμα μιλάει για αυξημένη πλειοψηφία όταν αναγνωρίζονται σε ξένα όργανα αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και όχι όταν εκχωρήτε εθνική κυριαρχία. Ας παρακάμψω για λίγο την προσβολή του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού των Μακεδόνων απο την πλαστή ταυτοποίηση των βορείων γειτόνων (σλαβοΜακεδόνων) ως σκέτο Μακεδόνων από την συμφωνία. Ακόμη και χωρίς να λάβουμε υπόψη αυτό, στην συμφωνία σίγουρα εκχωρείται η αρμοδιότητα της επιλογής ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ονομάτων και της ελευθερίας της έκφρασης των Ελλήνων της Μακεδονίας ως προς τον προσδιορισμό ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ συμφερόντων τους (οργανισμοί, εμπορικά σήματα, πνευματικές ιδιοκτησίες) που καλύπτονται από το Ελληνικό Σύνταγμα και η συμφωνία τα εκχωρεί σε μια διεθνή επιτροπή υπο την αιγίδα της Unesco, ΟΗΕ κ.α.Επομένως συνοψίζοντας, κατά την ταπεινή μου άποψη αν η συμφωνία κυρωθεί από 151 βουλευτές θα είναι αντισυνταγματική καθώς θα εκχωρεί αρμοδιότητες των υπουργείων πολιτισμού, εμπορίας και πολιτισμού σε ένα μελλοντικά νεοσύστατο διεθνές όργανο, κάτι που κατά το Άρθρο 28 Παρ. 2 του Συντάγματος πρέπει να κυρωθεί με 180 βουλευτές.