Αντίστροφη μέτρηση για το Σκοπιανό: Πολιτική θύελλα και συλλαλητήριο λίγο πριν την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή

Αντίστροφη μέτρηση για το Σκοπιανό: Πολιτική θύελλα και συλλαλητήριο λίγο πριν την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή Facebook Twitter
2

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή τη συμφωνία με τα Σκόπια για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Σήμερα θα διεξαχθεί επίσης και η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας.

Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαρατάξη και Ποτάμι έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, ενώ η Ένωση Κεντρώων με επιστολή στη ΝΔ ζητά δέσμευση ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ θα ανατρέψει τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ», για να ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής. Το ΚΚΕ αποχώρησε την Παρασκευή από τη συζήτηση.

Την Παρασκευή συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα πολίτες που διαφωνούν με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για την ονομασία της FYROM ως «Βόρεια Μακεδονία» για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία» και κατά του πολιτικού κόσμου. Παρόμοιο συλλαλητήριο έχει διοργανωθεί και για σήμερα Σάββατο, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, και άλλες 24 πόλεις της Ελλάδας. 

«Έχουμε πει εξαρχής με τα δύο συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αλλά και σε άλλες 24 πόλεις, δεν επιτρέπουμε την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας, με κανέναν επιθετικό προσδιορισμό μπροστά, σημασία έχει το όνομα Μακεδονία που από μόνο του είναι αλυτρωτικό, δεν μπορεί να ονομάζονται Μακεδόνες άλλοι έκτος από τους Έλληνες», δήλωσε την Παρασκευή ο Μιχάλης Πατσίκας, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, που σήμερα 

Οι διοργανωτές προγραμματίζουν κι άλλες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα με στόχο να μην περάσει η συμφωνία. Σήμερα στις 16.00 θα συγκεντρωθούν ξανά στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που μέσα στη βουλή θα διεξάγεται η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας. Από το πρωί του Σαββάτου, θα ξεκινήσει η συγκέντρωση του κόσμου μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και θα κορυφωθεί νωρίς το απόγευμα.

Την Κυριακή, ημέρα υπογραφής από Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ της συμφωνίας στις Πρέσπες στο νομό Φλώρινας, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κορυφώνονται με συγκέντρωση– συλλαλητήριο στις 11:00 το πρωί στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου. Μάλιστα έχουν ναυλωθεί λεωφορεία για τη μετάβαση όσων επιθυμούν να παρευρεθούν στις Πρέσπες, από πολλές περιοχές της Β. Ελλάδας.

Η χθεσινή, δεύτερη μέρα της συζήτησης ξεκίνησε και τελείωσε σε υψηλούς τόνους, με αποκορύφωση τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, που κάλεσε σε πραξικόπημα, ζητώντας από τον στρατό να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, υπήρξε άμεση καθώς και η καταδίκη από όλα τα κόμματα, ενώ λίγο αργότερα ο Εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης άσκησε στον Μπαρμπαρούση ποινική δίωξη για τις δηλώσεις του με το κακουργηματικού βαθμού αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός, Φώτης Κουβέλης κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο μηνυτήρια αναφορά κατά του βουλευτή. Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας στην Αιτωλοακαρνανία, για τον εντοπισμό και την σύλληψη του Κώστα Μπαρμπαρούση.

Πολιτική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασαπίδης: Oι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαπράττουν εσχάτη προδοσία - Επεισόδιο στην Ολομέλεια της Βουλής

Πολιτική / Κασαπίδης: Oι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαπράττουν εσχάτη προδοσία - Επεισόδιο στην Ολομέλεια της Βουλής

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης αντέδρασε έντονα και ζήτησε από τον Κασαπίδη να ανακαλέσει. Ο βουλευτής δεν το έπραξε, αντιθέτως επανήλθε μιλώντας για "προδοσία" και το θέμα πήρε έκταση,
Θύελλα στη Βουλή - Ο Μπαρμπαρούσης καλεί τον στρατό να κάνει πραξικόπημα - ΒΙΝΤΕΟ

Πολιτική / Θύελλα στη Βουλή - Ο Μπαρμπαρούσης καλεί τον στρατό να κάνει πραξικόπημα - ΒΙΝΤΕΟ

Ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης κάλεσε τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Το ζήτημα έχει τελειώσει. Η κύρωση της ελληνικής Βουλής απαιτείται μόνο για τη συμμετοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αν τα Σκόπια τηρήσουν τη συμφωνία που υπέγραψαν, τότε όχι μόνο η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μην κυρώσει την ένταξή τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά τα Σκόπια αυτομάτως θα αναγνωριστούν ως Μακεδονία. Η υπογραφή Κοτζιά-Δημητρώφ έχει τελειώσει το ζήτημα και οι πρόνοιες της συμφωνίας για την ονομασία, την ιθαγένεια (!) και τη γλώσσα (!!) έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Τα Σκόπια είναι ΗΔΗ Βόρεια Μακεδονία. Φάτε σανό από Καμμένο, ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ να μας ξεπουλήσει και το Αιγαιο, που όπως ξέρετε ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ.Φάτε κι άλλο σανό, μπορείτε.
Για το σανό που μας τάισε φταίνε και αυτοί που μα το σέρβιραν (aka δημοσιογράφοι, ΜΜΕ) Η κουλτούρα του διεθνισμού, του cool Αλέξη, του χαριτωμένου φαλάφελ και της «πολυχρωμίας» του κέντρου, αγκαζέ με τα pride και τα πανηγύρια ήταν η καλύτερη γαρνιτούρα για να το φάμε αυτό το σανό... Καλύτερα να μην το λέμε σανό πλέον, αλλά φαλάφελ.