Τσίπρας: Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος

Τσίπρας: Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Την ικανοποίησή του για την συμφωνία του με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αισθάνομαι ευτυχής και τυχερός διότι είχα τη συγκυρία να είμαι πρωθυπουργός σε μια στιγμή που στην γειτονική χώρα υπήρξε μια σημαντική πολιτική αλλαγή που έδωσε τη δυνατότητα σ' εμένα και τον πρωθυπουργό Ζάεφ να κάνουμε μια ουσιαστική και επίπονη προσπάθεια προκειμένου να λύσουμε ένα θέμα δεκαετιών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας στις κατηγορίες που δέχεται από τους επικριτές της η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως η συμφωνία δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος αλλά το δικαίωμα των Σκοπιανών στον αυτοπροσδιορισμό, με σεβασμό στην ταυτότητα που έχουν καλλιεργήσει.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, το πιο κρίσιμο κομμάτι τώρα είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

«Όχι» σε δημοψήφισμα

Σε ερώτηση για τους λόγους που η συμφωνία δεν θα τεθεί σε δημοψήφισμα, προκειμένου ο ελληνικός λαός να την κρίνει με τη ψήφο του, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα είχε νόημα, μόνο εάν η Ελλάδα έπρεπε να αλλάξει το Σύνταγμά της, όπως οφείλει να κάνει η ΠΓΔΜ.

«Δημιουργούμε ένα μομέντουμ να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού και στις δύο πλευρές (...) Με αυτή τη συμφωνία αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν η συμφωνία ψηφιστεί στη γειτονική χώρα αλλά όχι και στην ελληνική Βουλή, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι υπουργοί εξωτερικών θα υπογράψουν μια συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ, μόνο όταν κυρωθεί και από τις δύο πλευρές. Πρόσθεσε δε ότι αν έστω και μια από τις προϋποθέσεις που προβλέπονται δεν περάσει, «δυστυχώς η συμφωνία θα ακυρωθεί».

Η μετάφραση του "Severna"

«Εμείς ως Ελλάδα έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να τους αναφέρουμε είτε ως Βόρεια Μακεδονία είτε ως Severna Makedonija», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας ότι το όνομα δεν είναι αμετάφραστο, όπως και το Montenegro «που αναφέρουμε ως Μαυροβούνιο».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι αν οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία με αμετάφραστη ονομασία, εξαιτίας του δύσχρηστου χαρακτήρα της ονομασίας "Severna Makedonija", «αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε ολόκληρο το όνομα, αλλά σκέτο το Maκedonija, ενώ τώρα θα χρησιμοποιείται το «Βόρεια Μακεδονία» στη γλώσσα κάθε χώρας».

  

Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση

Ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε «θλιβερή» τη στάση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός καταλόγισε «πολιτική τζογαδόρου και ανεύθυνη στάση απέναντι σε ένα εθνικό θέμα» στον πρόεδρο της ΝΔ.

Όπως σχολίασε, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κρατούσε μια έντιμη στάση ως προς τις ιδέες του και επωφελή για τη χώρα, θα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του».

Μάλιστα παρατήρησε ότι ταυτόσημες ήταν και οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόρκε Ιβανόφ.

«Αν δεχτούμε και τους δύο θα πιστέψουμε ότι και οι δύο πλευρές έχουν συνθηκολογήσει», σχολίασε, για να προσθέσει ότι δεν υπάρχει καμία συνθηκολόγηση.

«Δεν ζητώ από τον Καμμένο να αλλάξει τη θέση του»

Σχετικά με τη στάση των κυβερνητικών εταίρων ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι όταν ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία δεν υπήρχε ορίζοντας για μια τέτοια συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν ζητά από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής του, αλλά περιμένει από εκείνον να αναγνωρίσει και να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Ο Πάνος Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού», υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα «όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη».

Για τις αντιδράσεις των πολιτών

Ερωτηθείς για το εάν ανησυχεί για τις αντιδράσεις του κόσμου, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως δεν φοβάται και, αντίθετα, σέβεται τις αντιδράσεις των πολιτών.

«Όταν κάνεις εξωτερική πολιτική, το βλέμμα είναι στραμμένο στα συμφέροντα της χώρας (...) πατριωτικό συμφέρον είναι να κλείσουμε ένα θέμα που μας ταλανίζει χρόνια. Για ποιο λόγο να κρατήσουμε αυτή τη πληγή ανοικτή;», αναρωτήθηκε.

Για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Αναφορικά με το αν είχε υποσχεθεί ποτέ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν θα μπορούσα να είχα πει κάτι τέτοιο γιατί έχω πλήρη επίγνωση του διαχωρισμού των εξουσιών, σε ένα ευνομούμενο κράτος όπως είναι η Ελλάδα (...) Δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ σε έναν ηγέτη άλλης χώρας για τις αποφάσεις που θα πάρει η δικαστική εξουσία».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι στην επικοινωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο, τον είχε διαβεβαιώσει ότι «οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η δικαστική εξουσία θα λειτουργήσει με γνώμονα το Δίκαιο.

«Δεν μου ζητήθηκε ποτέ ευθέως η ανταλλαγή με τους Έλληνες στρατιωτικούς»

 

Σχετικά με το αν του ζητήθηκε ποτέ από τον Ερντογάν η ανταλλαγή των 8 στρατιωτικών με τους 2 Έλληνες κρατούμενους στην Αδριανούπολη, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρνητικά παρατηρώντας ωστόσο ότι με τη δημόσια ρητορική της η Άγκυρα αφήνει «να εννοηθεί κάτι τέτοιο».

Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε «απαράδεκτη ενέργεια» τη σύλληψη του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη και του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη, που κρατούνται από την 1η Μαρτίου «χωρίς κατηγορίες» από τις τουρκικές αρχές.

Μικρής σημασίας η συμμετοχή του ΔΝΤ


Η αξιοπιστία της λύσης στις 21 Ιουνίου θα κριθεί από τις αγορές, σε συνάρτηση με τα ελληνικά ομόλογα «και κυρίως το δεκαετές», δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή (ή μη) του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η χώρα έχει ήδη «φτάσει στο τέλος» του προγράμματος και ότι μικρή σημασία έχει εάν το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει το τρίτο πρόγραμμα, στον λίγο χρόνο που απομένει.

Το σημαντικό, τόνισε, είναι η Αθήνα να καταφέρει την καλύτερη δυνατή λύση για το χρέος.

«Αυτό που έζησε η χώρα ήταν μια περίπτωση εξαίρεσης στην οποία πράγματι χάθηκε πολύ σημαντικό μέρος της κυριαρχίας της χώρας, το οποίο θα ανακτήσουμε με την έξοδο από τα μνημόνια σε λίγο καιρό από σήμερα», διαβεβαίωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια