Κάναμε το αποφασιστικό βήμα - Ο Ζάεφ επέλεξε όνομα, υποστηρίζει ο Κοτζιάς

Κάναμε το αποφασιστικό βήμα - Ο Ζάεφ επέλεξε όνομα, υποστηρίζει ο Κοτζιάς Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
4

Σήμερα κάναμε το αποφασιστικό βήμα και ο Ζόραν Ζάεφ έχει επιλέξει όνομα για τα Σκόπια υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά και την πολυαναμενόμενη σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

«Αύριο θα ολοκληρωθεί η συζήτηση που ξεκίνησαν σήμερα οι δύο πρωθυπουργοί», εκτίμησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«Είμαστε σταθερά υπέρ τη λύσης, διότι πιστεύουμε ότι αυτή η λύση συμφέρει και την Ελλάδα. Τώρα που βγαίνουμε από την κρίση πρέπει όλη η περιοχή να συμπαρασυρθεί σε ανάπτυξη», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra.

«Ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία να αποφασίσει ποιο είναι το όφελος για την χώρα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε για αμοιβαία επωφελή συμφωνία: «Γιατί να συμφωνήσει μαζί μας και η άλλη πλευρά αν δεν πάρει και εκείνη τα δικά της κέρδη;», ενώ ανέφερε ότι στο τραπέζι παραμένουν μόνο τρία ονόματα και ότι η ο Ζάεφ έχει ήδη κάνει την επιλογή του.

Το όνομα

Σχετικά με τα τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι- Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία- ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην αυριανή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

"Την συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία" πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού.

Αποσαφήνισε δε ότι όσον αφορά στη γλώσσα "θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες". "

Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια" τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επέκρινε τη ΝΔ ζητώντας να πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκαν οι κυβερνήσεις της και ποιο θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν απαντά η ΝΔ στο ερώτημα είτε γιατί ντρέπονται, είτε γιατί δεν ξέρουν τι διαπραγματεύθηκαν, είτε γιατί δεν ξέρουν από διπλωματία.

Πολιτική
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM
Νέα Δημοκρατία: Καταθέτει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές

Πολιτική / Νέα Δημοκρατία: Καταθέτει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε χτες υπόμνημα στον Άρειο Πάγο με το οποίο ζητά με τη σειρά του να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες από τις ευρωεκλογές- Η επιστολή του Αλέξη Χαρίτση
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Αφού τελικά αυτοί επιλέγουν και το όνομα και το πότε θα συμφωνήσουν και το πότε θα καλέσουν τον Αλέκση εμείς σαν Χώρα πως λέμε ότι κάνουμε ουσιαστική διαπραγμάτευση ? Οποτε έκανε διαπραγμάτευση ο Αλέκσης και η παρέα του τα αποτελέσματα ήταν για γέλοια και για κλάματα.
Οι άλλοι, και την αντιπολίτευση είχαν ενημερώσει και πάλευαν σε ένα περιβάλλον που οι Σκοπιανοί είχαν μουλαρώσει. Και κατάφεραν να εναντιωθούν σε αφόρητες πιέσεις Αμερικανών και άλλων Νατοϊκών, αφού η λύση που προκρινόταν δεν μας εξυπηρετούσε. Αν δεν είχε αλλάξει η κυβέρνηση στα Σκόπια κι αν δεν καιγόταν ο κ@λος τους σήμερα να μπουν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ούτε που θα το αγγίζατε το θέμα, όπως δεν το αγγίξατε μέχρι που τα Σκόπια ξεμουλάρωσαν. Αλλά, βρίσκετε και λέτε. Αφού ένα 21% βλαμμένων δηλώνουν ότι θα σας ξαναψηφίσουν, γιατί να μην τα μην ρίξετε κι άλλο σανό; "Αριστεροί", είστε. Όχι κορόιδα...
"Δεν ξέρουν από διπλωματία", είπε για τους πολιτικούς του αντιπάλους ο άνθρωπος που υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Κίνας φορώντας ένα T-shirt, ενώ υποδεχόμενος τον Ερντογάν έβαλε τη γραβάτα που ο Τούρκος Πρόεδρος του είχε προσφέρει δώρο, παλιότερα προσθέτοντας, κορδωμένος, σαν το βλαχαδερό: "Γκουντ ντιπλόμασυ, ε";