Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Σκοπιανό: Απομακρύνεται η συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Σκοπιανό: Απομακρύνεται η συμφωνία με την ΠΓΔΜ Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
6

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Όπως αναφέρει, είναι δύσκολο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που θα οδηγούσε τα Σκόπια στον προθάλαμο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ένα χρονοδιάγραμμα που είχε ως ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Υπό αυτό το πρίσμα, διευκρίνισε ότι πιθανότατα απομακρύνεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει εντός της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο πρόεδρος Γκ. Ιβανόφ έθεσε βέτο για την ονομασία αλλά και για το erga omnes.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε αντίθεση με τον Νίκο Κοτζιά που τις τελευταίες ημέρες εμφανιζόταν βέβαιος για την ύπαρξη συμφωνίας, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή».

«Δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή και όταν θα υπάρξει, θα ενημερώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό, για να ακολουθήσει μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του «Ε».

Επανέλαβε ότι «μέχρι να συμφωνηθούν όλα δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα» και τόνισε για μία ακόμα φορά, ότι οι κυρίαρχες προϋποθέσεις για την εξεύρεση λύσης είναι το erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση, ζητήματα τα οποία αν δεν γίνουν αποδεκτά, «δεν θα γίνει καμία συμφωνία». «Αυτό έχει γίνει σαφές και καθαρό από την πρώτη στιγμή» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ, είπε ότι πρέπει να δούμε την αντίδρασή του και από μία άλλη σκοπιά.

«Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι μιλάνε στη χώρα μας για μία συμφωνία, η οποία σχεδόν, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μειοδοτική και διάφορα τέτοια περίεργα. Αναρωτιέμαι λοιπόν, πώς είναι δυνατόν ο Πρόεδρος Ιβάνοφ να έχει μία τόσο έντονη αντίδραση, σε μία συμφωνία που στην Ελλάδα, κάποιοι την θεωρούν ως συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Αν το δείτε από μία άλλη σκοπιά, η αντίδραση του Προέδρου Ιβάνοφ σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει διαπραγματευθεί καλά, η ελληνική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να πάρει μία συμφωνία, η οποία εξυπηρετεί τελικά το ελληνικό συμφέρον» ανέφερε.

  

Πολιτική
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Μετά τον Αυτιά και ο Κασσελάκης χρησιμοποιεί το σύνθημα «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια»

Πολιτική / «Οι Αυτιάδες διαφημίζουν τον πατριωτισμό τους με χουντικά συνθήματα» λέει ο Κασσελάκης και αναθεωρεί το σύνθημα «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια»

Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης και της οικογένειας από τη Δεξιά τελειώνει εδώ, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
NEWSROOM
Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Πολιτική / Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Με χιούμορ απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη
NEWSROOM