Αισιοδοξία για την τελική έκβαση του ονοματολογικού εξέφρασε ο Ντιμιτρόφ

Αισιοδοξία για την τελική έκβαση του ονοματολογικού εξέφρασε ο Ντιμιτρόφ Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
0

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου των βαλκανικών κρατών - μελών της Ε.Ε. με την Ομάδα του Βίσεγκραντ και τις υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες, αλλά κυρίως την αισιοδοξία του για την πορεία των διαβουλεύσεων για το ονοματολογικό, εξέφρασε σήμερα από το Σούνιο ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Χαριτολογώντας για την ξενάγηση που θα ακολουθούσε στον Ναό του Ποσειδώνα, ο κ. Ντιμιτρόφ ευχήθηκε οι θεοί να είναι μαζί μας, κυρίως όμως αύριο.

Στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου στο Σούνιο, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, παρουσία του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως πολλοί συνάδελφοί του στην σύνοδο αυτή «έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις γύρω από το ονοματολογικό και δέχθηκα πολλές ερωτήσεις για αυτό».

«Αύριο έχουμε ξεχωριστές συνομιλίες γι' αυτό» τόνισε, «με την παρουσία του κου Νίμιτς. Βρισκόμαστε σε μία πολύ ευαίσθητη φάση, κατ ουσίαν αντιμετωπίζουμε μία από τις τελευταίες εναπομείνασες διαφορές και διερευνούμε τον τρόπο που θα καλυφθούν οι ανάγκες αμφοτέρων των πλευρών. Θεωρώ πως έχουμε ενώπιόν μας μία μεγάλη ευκαιρία, έχουμε επενδύσει τεράστια προσπάθεια σ' αυτό» ανέφερε.

«Φρονώ πως κατά μέγα μέρος μας εμπνέει η Ημέρα της Ευρώπης, η 9η Μαΐου, κατά την οποία τιμάται η Διακήρυξη Σούμαν, που μας υπενθυμίζει γιατί υπάρχει η Ε.Ε. Είναι γιατί η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν να συμφιλιωθούν και να γίνουν φίλοι. Εγώ πιστεύω πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη διακήρυξη για να επιλύσουμε τις διαφορές μας και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο για το μέλλον και για το τι πραγματικά έχει σημασία σήμερα», επεσήμανε ο ίδιος.

«Έχουμε πλέον την δυνατότητα να κλειδώσουμε όλο αυτή τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί, είμαστε μία μικρή χώρα, αλλά είμαστε γείτονες. Όλοι μας επιθυμούμε ευτυχείς και φιλικούς γείτονες, εμείς τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα, είναι η χώρα που το 2003 διοργάνωσε τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, όπου η Ευρώπη έδωσε ελπίδες για την περιοχή μας και τώρα έχουμε μία ευκαιρία για να επιλύσουμε τις διαφορές μας με λειτουργικό τρόπο και μακροπρόθεσμα να παράξουμε φιλικές σχέσεις κι έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να μετατρέψουμε τους Έλληνες φίλους μας στους μεγαλύτερους υποστηρικτές μας. Γιατί δεν υπάρχει φυσικότερο πράγμα από το να έχεις στο πλευρό σου τους γείτονές σου να σε βοηθούν στην πορεία σου προς την πρόοδο. Θα είναι καλό για εμάς, καλό για την Ελλάδα, αλλά και για οποιονδήποτε άλλο», τόνισε ο Ντιμιτρόφ.

Στην ερώτηση για το εάν θεωρεί ότι αυτά είναι τα τελευταία βήματα της λύσης, ή ότι είναι η αρχή του τέλους, ο κός Ντιμιτρόφ απάντησε:

«Καταφέραμε μέσα σε 11 μήνες να έλθουμε πολύ κοντά σε προσωπικό επίπεδο και εάν μπορέσουμε να έχουμε αυτή τη σημαντική πρόοδο σε λιγότερο από 11 μήνες, εάν όχι σε 11 εβδομάδες, θα υπάρξει μεγάλη ανακούφιση και μάλιστα θα αναρωτιόμαστε πως και διατηρήθηκε αυτό το πρόβλημα τόσον καιρό. συνεπώς πιστεύω πως οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα σε χώρες δεν διαφέρουν και πολύ από τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Κι εάν οι άνθρωποι καταφέρνουν να είναι φίλοι χωρίς πολλά προβλήματα, τότε και οι χώρες μπορούν να το καταφέρουν επίσης. Είδαμε τις προάλλες τις δύο Κορέες να κάνουν πρόοδο. Εάν αυτές μπορούν να το καταφέρουν, τότε κι εμείς που μοιραζόμαστε τόσα πολλά όσον αφορά τη νοοτροπία, την κουλτούρα, είμαστε γείτονες, ζούμε σ' αυτόν τον αιώνα, είμαστε δύο ευρωπαϊκές χώρες, τότε μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε το ίδιο και μάλιστα καλύτερα».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν θα μπορούσαμε να μιλούμε πως βρισκόμαστε ενώπιον ενός τελικού χρονοδιαγράμματος, ο Ντιμιτρόφ απάντησε πως «το χρονοδιάγραμμα υπαγορεύεται από άλλες διαδικασίες, που όμως σχετίζονται μεταξύ τους, θα τολμούσα να πω περισσότερο από τα χρονικά περιθώρια που θέτει η Ε.Ε., παρά από εκείνα του ΝΑΤΟ, μ' όλο που και αυτά είναι σημαντικά, επίσης οι εκλογικοί κύκλοι και στις δύο χώρες, οι οποίοι όπως όλοι γνωρίζουμε δεν είναι σαφώς προσδιορισμένοι και βασίζονται κι αυτοί σε άλλους παράγοντες, επομένως όσο πιο σύντομα, τόσο καλύτερα. Αυτό είναι εκείνο που θέλουμε να κάνουμε».

«Δεν θέλουμε να παραιτηθούμε, εάν δεν τα καταφέρουμε θα συνεχίσουμε για να το κάνουμε καλύτερα. Γιατί θέλουμε να τα καταφέρουμε» είπε.

Επίσης απαντώντας σε άλλη ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν η όποια συμφωνία θα είναι ικανή να πείσει και την κοινή γνώμη και τους πολιτικούς στις δύο χώρες, ο κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε πως «ιδεωδώς θέλουμε όλες οι πλευρές να βρίσκονται μαζί μας. Πιστεύω πως εάν δεν χρησιμοποιηθεί το ζήτημα αυτό για εσωτερική πολιτική, τότε είναι πολύ δυνατόν να τα καταφέρουμε. Πιστεύω πως θα χρειασθεί αποφασιστικότητα στην άσκηση πολιτικής και πιστεύω πως αυτό θα καταστεί δυνατόν εάν κι εμείς έχουμε αυτοπεποίθηση και εάν πιστεύουμε τους εαυτούς μας τότε θα μπορέσουμε να πείσουμε και τους άλλους. Γνωρίζετε καλά πως τα μεγάλα επιτεύγματα δεν είναι εύκολα, αλλά η ανταμοιβή που παίρνεις όταν γίνονται είναι μεγάλη».

Αναφορικά με τη σύνοδο, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ τόνισε πως «υπήρξε μία παραγωγική και καλή ημέρα για τις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ε.Ε., γιατί έγινε κατορθωτό να συζητήσουμε και άλλα θέματα πέραν των διμερών μας σχέσεων, αλλά και τη διεύρυνση και το μέλλον της Ευρώπης, κατά τον ίδιο τρόπο που κάποιος πασχίζει να προλάβει ένα εν κινήσει τραίνο, γιατί η Ε.Ε. αλλάζει. Τούτο είναι σημαντικό για εμάς να το συζητούμε γιατί αφορά το κοινό μας μέλλον».

«Είναι σημαντικό διότι εκτός από τις χώρες του Βίσεγκραντ και όσες είναι υποψήφιες χώρες έχουμε και τους γείτονές μας, που ήδη είναι μέλη της Ε.Ε. Συνεπώς έχουμε μεγαλύτερο οπτικό πεδίο στις διαβουλεύσεις μας, τα κοινά προβλήματα των Βαλκανίων, το μέλλον της Ευρώπης, τη διεύρυνσή της και τις ευκαιρίες γι' αυτό. Είμαι της άποψης πως η ομάδα αυτή είναι μία που στο μέλλον θα κατορθώσει να εκφράζεται σε πολλές περιστάσεις με μία ενιαία φωνή. Κι αποτελεί μία εξάσκηση στο να μάθουμε πως θα είμαστε σύμμαχοι, στο πως θα συνεργαζόμαστε στενά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM
Παππάς: «Εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν έγιναν τα Τέμπη, και εσείς θα παραιτηθείτε»

Πολιτική / Παππάς: «Εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν έγιναν τα Τέμπη, και εσείς θα παραιτηθείτε»

«Είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή» τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης
NEWSROOM