Φίλης: Το ΣτΕ έγινε σούπερ-Ιερά Σύνοδος

Φίλης: Το ΣτΕ έγινε σούπερ-Ιερά Σύνοδος Facebook Twitter
SOOC
1

«Οδυνηρή έκπληξη», χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο», ο κ. Φίλης διεμήνυσε ότι το μάθημα θα γίνει με τον σύγχρονο τρόπο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι στις αλλαγές αυτές έχει συμφωνήσει η Εκκλησία και υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο.

Ένα ανώτατο δικαστήριο με αρμοδιότητα να υπερασπίζεται το Σύνταγμα, με την απόφασή του αυτή παρερμηνεύει ή και παραβιάζει το Σύνταγμα, τονίζει ο κ. Φίλης.

«Το Σύνταγμα δεν λέει ότι πρέπει να κάνουμε προσηλυτισμό στα σχολεία, αλλά ότι πρέπει να αναπτύσσουμε τη θρησκευτική συνείδηση», είπε ο πρώην υπουργός Παιδείας, υπογραμμίζοντας πως πουθενά δεν προβλέπεται «ομολογιακό μάθημα». 

«Το Σύνταγμα μιλάει για ανεξιθρησκία, το δικαίωμα να πιστεύει όποιος θέλει, χωρίς να επηρεάζεται από το κράτος ή άλλους θεσμούς με τρόπο προσηλυτιστικό. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα που παρακάμπτει, παρερμηνεύει, παραβιάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας», ξεκαθάρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας από το ΣτΕ να απαντήσει.

Κατά τον ίδιο, το υπουργείο επεδίωξε να εκσυγχρονίσει ένα μάθημα που ήταν σε παρακμή, αλλά συνάντησε την αντίδραση των «φονταμενταλιστών και των ακραίων δεξιών κύκλων». «Δυστυχώς, το ΣτΕ με αυτούς συντάσσεται», λέι ο κ. Φίλης.

Επισήμανε δε ότι όλες οι αλλαγές έγιναν μετά από συζήτηση με την Εκκλησία. «Υπάρχει και πρωτόκολλο όπου συμφωνεί τελικά η Εκκλησία. Ο αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν πέρυσι, τώρα βγαίνει το ΣτΕ και γίνεται σούπερ Ιερά Σύνοδος, με σούπερ αρχιεπίσκοπο τον κ. Σακελλαρίου, τον πρόεδρο του ΣτΕ. Αυτά είναι θλιβερά πράγματα».

Αναφερόμενος στο θέμα του διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι αυτό θα επιτευχθεί με την κατάργηση του τρίτου άρθρου του Συντάγματος, χαρακτηρίζοντας «μεσοβέζικα» όλα τα υπόλοιπα μέτρα.

«Είναι σαφή τα πράγματα, πρέπει να υπάρξει κατάργηση, πλήρης διαχωρισμός», ξεκαθαρίζει ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Πολιτική / Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Με χιούμορ απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Το Σ.Τ.Ε. γενικά δεν σας πολυπάει κε Φίλη μου τώρα τελευταία... Τώρα για το τί έγινε, ας αφήσουμε τους χαρακτηρισμούς και τις εξυπνάδες. Αυτή η κουβέντα ξέρετε κάποτε θωρούνταν επικίνδυνη ακόμα και σε καφενεία. Εσείς βέβαια καταφέρατε να φέρετε και τα καφενεία στους υπουργικούς θόκους οπότε τί να λέμε... Όπως και να έχει Σ.Τ.Ε είναι αυτό. Ανώτατο θεσμικό όργανο δικαιοσύνης. Όχι, λαικό δικαστήριο της γειτονιας.