Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, υποστήριξε πως υπήρξε ένας πρώην υπουργός, ο κ. Μάριος Σαλμάς, ο οποίος γνωρίζοντας ότι υπάρχουν στοιχεία εναντίον του ζήτησε να υπαχθεί ως προστατευόμενος μάρτυρας αλλά το FBI αρνήθηκε να τον θέσει σε αυτό το καθεστώς.

 

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς με παρέμβασή του στο δελτίο ειδήσεων διέψευσε τον ισχυρισμό του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε ζητήσει να καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας στο FBI και ανέφερε ότι έχει δώσει κατάθεση σε τρεις δικηγόρους αμερικανικής νομικής εταιρείας, που ήρθαν στην Ελλάδα, τους οποίους ενημέρωσε και για τα πορίσματα σχετικά με την υπόθεση Novartis που είχε ο ίδιος συντάξει.

 

Όπως εξήγησε του ζητήθηκε να πάει στις ΗΠΑ να καταθέσει ως «μάρτυρας επιβεβαίωσης» και όχι «ως προστατευόμενος μάρτυρας» αλλά αρνήθηκε. Προτίμησε - όπως τόνισε - να ενημερώσει πριν από όλους την πατρίδα του. Ο κ. Σαλμάς είπε ότι προσεγγίστηκε από τους Αμερικανούς δικηγόρους μετά την κατάθεση στο FBI του πρώτου από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που (έχουν καταθέσει στο FBI ) και εκπροσωπεί ο δικηγόρος Π. Σαράκης.

 

Ο κ. Κούλογλου στην τηλεοπτική συνομιλία με τον κ. Σαλμά επέμεινε στην ακρίβεια της πληροφορίας του προσθέτοντας ότι ο κ. Σαλμάς είχε ζητήσει να καταθέσει μέσω των δικηγόρων του κάτι που διέψευσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

 

Κούλογλου: Η ΝΔ ήξερε και πίεζε να σταματήσει η έρευνα

 

«Στη ΝΔ, κάποιοι γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό για το σκάνδαλο Novartis, και έχω την πληροφόρηση πως ασκούσαν πιέσεις για να σταματήσουν οι έρευνες. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν πολλά στοιχεία εναντίον στελεχών της ΝΔ και από τον Αμερικανό πρέσβη στην τελευταία συνάντηση που είχαν. Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του, γιατί θα βρεθεί εκτεθειμένος όταν αρχίσουν να έρχονται στοιχεία από το FBI», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε συνεντεύξεις του και σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου που διένειμε.

 

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Κούλογλου δήλωσε πως, επειδή ακριβώς κάποιοι γνώριζαν, «κρυφτήκαν πίσω από το μακεδονικό. Η πατριδοκαπηλία, ξέρετε, είναι το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα. Επιπλέον, ένας πρώην υπουργός ζήτησε να υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων του FBI, καθώς γνώριζε πως υπήρχαν στοιχεία εναντίον του».

 

Είπε, επίσης, ότι αυτή «η λάθος τακτική που ακολουθεί η αντιπολίτευση και ιδίως η αξιωματική, αντιδρώντας στην υπόθεση, φέρνει την κατάσταση στα άκρα και πλήττει τους δημοκρατικούς θεσμούς και την Δικαιοσύνη».

 

Ο κ. Κούλογλου πρόσθεσε ότι «δεν έχει υπάρξει προηγούμενο στην δημοκρατική ιστορία της χώρας, να καταγγέλλονται με αυτό τον τρόπο δικαστές ότι έχουν στήσει μια υπόθεση», αναφέροντας στη συνέχεια πως «αντίστοιχο μπούλιγνκ με αυτό που δέχεται η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, έχουμε να δούμε από το 1963, που οι ανακριτές στην Θεσσαλονίκη ερευνούσαν την υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη από τους παρακρατικούς».

 

Χαρακτήρισε εξίσου «απογοητευτική» την αντιμετώπιση των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, «που ενώ σε όλη την Ευρώπη προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε την προστασία τους, εδώ εκβιάζονται, λέγονται "κουκουλοφόροι", ενώ κάποιοι "δημοσιογράφοι" βγάζουν ονόματα στην δημοσιότητα. Μετά από αυτές τις απειλές, θα βγει κανείς να μιλήσει ξανά;».

 

Μιλώντας στη Δημοτική Ραδιοφωνία της Θεσσαλονίκης, είπε ότι «το πολιτικό σύστημα δέχεται σαν μπούμερανγκ τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, που ορίζει ότι όταν ένας ανακριτής βρεθεί μπροστά σε ένα όνομα πολιτικού, πρέπει να στείλει αμέσως την υπόθεση στην Βουλή».

 

«Ο νόμος αυτός που προστατεύει το πολιτικό σύστημα και παραγράφει τα αδικήματα μετά από μια κοινοβουλευτική θητεία, πλέον στρέφεται εναντίον του πολιτικού συστήματος. Εξάλλου, όταν προειδοποιεί ο ανακριτής ότι θα κάνει έρευνα, ο ύποπτος προφυλάγεται» πρόσθεσε.

 

«Δεν είμαστε εμείς οι ειδικοί για να κρίνουμε την δικογραφία και τις καταθέσεις των μαρτύρων. Το σκάνδαλο σε κάθε περίπτωση βέβαια, έχει προκαλέσει τριγμούς στην ΝΔ με διαγραφές και ένταση στο εσωτερικό. Εάν είχαν κρατήσει την πρότερη στάση του "όλα στο φως" και "να αποφασίσει η δικαιοσύνη", θα λειτουργούσαν υπέρ των θεσμών και της Δικαιοσύνης. Τώρα όμως, μιλούν για παράλογες σκευωρίες και συνωμοσίες για να προστατευτούν μερικά στελέχη της ακροδεξιάς πτέρυγας, και ιδίως ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Σαμαράς» είπε ακόμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας αυτή τη φορά: «Το πολιτικό σύστημα πιάστηκε με τη γίδα στα χέρια. Αυτό που αποδεικνύει η υπόθεση Novartis είναι ότι "δεν τα φάγαμε μαζί", αλλά κάποιοι τα έφαγαν».

 

Σαλμάς: Στην υπόθεση Novartis είμαι στη λύση του προβλήματος και όχι στο πρόβλημα

 

"Ας το καταλάβουν όλοι ότι στην υπόθεση Novartis είμαι στη λύση του προβλήματος και όχι στο πρόβλημα", δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, με αφορμή τον "επιπόλαιο", όπως τον χαρακτηρίζει, τρόπο που προσεγγίζεται η υπόθεση Novartis.

 

Όπως αναφέρει δικηγορικό γραφείο στην Ουάσιγκτον και ελληνικό δικηγορικό γραφείο του είχαν ζητήσει να εισφέρει στοιχεία στην υπόθεση.

 

"Το Ελληνικό γραφείο όταν πρωτοήρθε σε επαφή μαζί μου μού εξήγησε ότι μάρτυρας εθελοντής σε συζητήσεις με το αμερικανικό γραφείο και παρουσία του, τεκμηρίωσε ότι η εταιρεία Novartis με πολεμούσε με αθέμιτες πρακτικές, μου ανέφερε πειστικά στοιχεία που θυμήθηκα τι τραβούσα από τον πόλεμο που δεχόμουν κατά την θητεία μου. Με ρώτησε εάν έχω στοιχεία που αφορούν στην Novartis και εάν ήθελα να συνεισφέρω στην έρευνα. Του είπα ότι έχω στην διάθεσή μου πορίσματα από ελεγκτικά όργανα, τα οποία θα εισέφερα στην έρευνα και αφορούν στην Novartis και τις αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα. Συναντήθηκα μία και μοναδική φορά με δικηγόρους από το αμερικανικό γραφείο στο δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα και εισέφερα τα πορίσματα".

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ