Την επιστροφή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταγράφουν τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα της Metron Analysis για την εφημερίδα τα ΝΕΑ, λίγες μέρες μετά την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

 

Χαρακτηριστικά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη έρχεται 3η στην εκτίμηση ψήφου με ποσοστό 12,5%, υπερδιπλασιάζοντας την εκλογική της απήχηση, ενώ η άνοδος της Κεντροαριστεράς καταδεικνύεται και από την εκτόξευση των ποσοστών της Φώφης Γεννηματά που έρχεται πρώτη σε δημοτικότητα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με ποσοστό 44%.

 

Στο μεταξύ, η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά στην εκτίμηση ψήφου με 11.5 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ και λαμβάνει ποσοστό 35,6%, έναντι 24,1% του ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνοντας ουσιαστικά σε τροχιά αυτοδυναμίας.

 

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,4%, το ΚΚΕ με 6%, η Ένωση Κεντρώων με 3,1%, οι ΑΝΕΛ με 2,6% και το Ποτάμι με 1,5%.

 

Στην πρόθεση ψήφου, το προβάδισμα της ΝΔ είναι 8 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 24,9% έναντι 16,9% του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 23% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 16%. Θα πρέπει, εντούτοις, να σημειωθεί ότι το 43% απάντησε «κανένας».

 

Όσο αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, μετά τη Φώφη Γεννηματά ακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 39%, ο Σταύρος Θεοδωράκης με 35%, ο Βασίλης Λεβέντης με 27%, ενώ Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας συγκεντρώνουν 26% στις θετικές γνώμες.

 

Στην ίδια έρευνα, το 87% κρίνει ότι η κυβέρνηση και η πολιτική αυτοδιοίκηση έχουν πολιτικές ευθύνες για τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική και το 80% πιστεύει ότι οι μηχανισμοί του κράτους ήταν απροετοίμαστοι.

 

Μάλιστα το 96% θεωρεί ότι είναι διαχρονικές οι ευθύνες και ξεκινούν από τα μπαζωμένα ρέματα και τις φωτιές στα δάση.

 

Το 73% έχει συνολικά αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση και το 16% θετική. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι 67% στις αρνητικές ψήφους και 18% στις θετικές.