Το Reuters αποκαλύπτει πόσα χρωστάνε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες

Το Reuters αποκαλύπτει πόσα χρωστάνε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες Facebook Twitter
0

Στα μεγάλα χρέη των δύο μέχρι πρόσφατα μεγάλων κομμάτων αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ του Ρόιτερς που επισημαίνει ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δανείστηκαν από τις τράπεζες με εγγύηση τη μελλοντική τους κρατική χρηματοδότηση, που βασίζεται στα ποσοστά τα οποία λαμβάνουν στις εκλογές. Τα πράγματα βεβαίως δεν ήρθαν όπως τα περίμεναν και τα ονειρεύονταν, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα δύο βασικά κόμματα της συγκυβέρνησης, να χρωστάνε στις τράπεζες 232 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πρακτορείο μιλά και ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής ο οποίος λέει ότι τα οικονομικά αδιέξοδα των δύο κομμάτων αποδεικνύουν πως ο τρόπος της χρηματοδότησης τους ήταν λανθασμένος. «Είχε να κάνει με χάρες μεταξύ τους», σημειώνει, «με αποτέλεσμα τώρα να μην μπορούν να πληρώσουν και να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος στον οποίο τα κόμματα εμφανίζονται εξαρτημένα από τις τράπεζες».

Τα χρέη προβλέπεται να μείνουν ανεξόφλητα αφού τα δύο μεγάλα κόμματα-κυρίως το ΠΑΣΟΚ-είδαν τα ποσοστά τους να πέφτουν, άρα μειώνεται και η χρηματοδότηση τους.

Ο Κώστας Τσιμάρας, γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε στο Reuters ο κύριος όγκος των τραπεζικών δανείων του κόμματος, πληρώνονται στην ώρα τους, αλλά «ένα μικρό ποσοστό των δανείων μπορεί να γίνουν αργά, μη-εξυπηρετούμενα. "

Το Reuters, ρώτησε και την άποψη της Ιπποκράτους, αλλά όπως σημειώνεται στο άρθρο, «Το ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για σχολιασμό.»

Σημειώνεται δε στο άρθρο, ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο γενναιόδωρες χώρες στις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων. Κάθε εγγεγραμμένη ψήφος φέρνει 6,5 ευρώ κρατικού χρήματος στα κομματικά ταμεία, ποσό που κατατάσσει τη χώρα στην 4η πιο γενναιόδωρη προς τα κόμματα της στην Ευρώπη, κάτω μόνο από Λουξεμβούργο, Κύπρο και Φιλανδία.  

Συγκριτικά με τη Γερμανία, η Ελλάδα δίνει το τριπλάσιο ποσό στα πολιτικά κόμματα. Ανά έγκυρη ψήφο, η Αθήνα ξοδεύει κατά μέσο όρο 9,4 ευρώ ενώ η Γερμανία 3,1.

Ακόμη όμως και με αυτή την κρατική χρηματοδότηση, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.  έπρεπε να δανειστούν για να καλύψουν μέρος των υποχρεώσεων τους με αποτέλεσμα να χρωστάνε σήμερα στις τράπεζες τα 232 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κύριος δανειστής είναι η πρόσφατα ιδιωτικοποιημένη Αγροτική Τράπεζα, στην οποία η Ν.Δ. οφείλει 105 εκατομμύρια ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 96 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές και ανώτερη πηγή στο ελληνικό κοινοβούλιο, που επιβεβαίωσε τα ποσά αυτά στο πρακτορείο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM