Ανταρσίες και διαφωνίες λίγο πριν τη «μάχη» για το νομοσχέδιο σχετικά με την ταυτότητα φύλου

Ανταρσίες και διαφωνίες λίγο πριν τη «μάχη» για το νομοσχέδιο σχετικά με την ταυτότητα φύλου Facebook Twitter
1

Στην Ολομέλεια της Βουλής έρχεται σήμερα προς συζήτηση και αύριο προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου εν μέσω αντιδράσεων τόσο από βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, όσο και από τους κόλπους της Εκκλησίας.

Η επίμαχη τροπολογία 

Η ρύθμιση για χορήγηση του δικαιώματος αλλαγής φύλου σε ανήλικα δεκαπέντε ετών, που δεν ήταν στο αρχικό νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά ήρθε εμβόλιμη κατά τη διαδικασία συζήτησης του στις επιτροπές του κοινοβουλίου εκτιμάται ότι συγκεντρώνει τις περισσότερες σκέψεις για αλλαγή ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν φέρεται να προχωρά σε ουσιαστικές αλλαγές. 

Ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις

Το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου δοκιμάζει για άλλη μια φορά τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ ήδη δυο βουλευτές των ΑΝΕΛ, ο Δημήτρης Καμμένος και ο Κώστας Κατσίκης έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη διάταξη για αλλαγή φύλου από τα 15 έτη, απειλώντας έτσι την πλειοψηφία. Ο κ. Δημήτρης Καμμένος, δε, επανέλαβε την άρνησή του να ψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ.

«Το νομοσχέδιο αυτό αφήνει παράθυρο για γάμους ομοφύλων, επειδή δεν υπάρχει νόμος. Δηλαδή να πάει ένα ομόφυλος να δηλώσει ότι αλλάζει φύλο και να γίνει άντρας ή γυναίκα. Μετά να παντρευτεί και να τεκνοθετήσει. Είπα, πάρτο το νομοσχέδιο πίσω, να το δούμε όλοι μαζί» υποστήριξε.

Την ίδια ώρα, ακόμα και από τα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αντιδράσεις με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γεωργία Γεννιά, η οποία μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής, ανέφερε ότι «υπάρχει προχειρότητα στη σύνταξη του νομοσχεδίου και ότι τέτοια σχέδια νόμων θα πρέπει να ψηφίζονται κατά συνείδηση». Με βρίσκει αντίθετο η αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15, δήλωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

«Το νομοσχέδιο με βρίσκει σύμφωνο, όμως η δυνατότητα επιλογής στα 15 έτη της αλλαγής φύλου, ως γιατρός που γνωρίζω την γενική ψυχολογία του ατόμου με βρίσκει αντίθετο, παρακαλώ την κυβέρνηση να επανεξετάσει το όριο ηλικίας« σημείωσε χωρίς να πει αν θα το καταψηφίσει.

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στο real.gr, τόνισε «δεν αλλάζουν βασικά σημεία του νομοσχεδίου - ούτε για αστείο δεν το συζητώ». Ωστόσο και από τον υπουργό Δικαιοσύνης φέρεται να μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών. Οι υπουργοί Νίκος Τόσκας και Νίκος Κοτζιάς έχουν διαμηνύσει, σύμφωνα με πληροφορίες ότι, διαφωνούν με το όριο ηλικίας των 15 ετών και τάσσονται υπέρ του ορισμού των 17 ετών.

Ασαφής και η στάση της Αντιπολίτευσης

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή αναμένεται θυελλώδεις καθώς ακόμα και η στάση της αντιπολίτευσης είναι αμφίρροπη και ενδεικτικό είναι ότι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Κύρτσος δεν διευκρίνισε απόλυτα την συνολική στάση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σε σημερινές του δηλώσεις στον ΑΝΤ1.

Υπενθυμίζεται ότι το Μαξίμου έχει μεταξύ άλλων να διαχειριστεί και τη σύγκρουση που άνοιξε με την Εκκλησία, καθώς τόσο η Ιερά Σύνοδος όσο και η Κοινότητα του Αγίου Όρους εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στις διατάξεις για την αλλαγή φύλου.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Πολιτική / Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Με χιούμορ απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη
NEWSROOM